Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kedy a ako viazať listy cesnaku do uzla? Vykonajte tento postup, cibuľky budú bacuľaté a zdravé

11.5.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sdrug07). Chcete sa tešiť z veľkého a plodného cesnaku až do zimy? Stačí, ak pred zberom zviažete jeho listy. Získate tak nielen bohatú úrodu, ale uľahčíte si aj skladovanie cesnaku. Nezabudnite si pozrieť, kedy a ako zviazať listy cesnaku. Čo robiť, aby boli hlavičky cesnaku veľké a tvrdé? Existuje […]
Menej ako 1 min. min.

11.5.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sdrug07).

Chcete sa tešiť z veľkého a plodného cesnaku až do zimy? Stačí, ak pred zberom zviažete jeho listy. Získate tak nielen bohatú úrodu, ale uľahčíte si aj skladovanie cesnaku. Nezabudnite si pozrieť, kedy a ako zviazať listy cesnaku.

Čo robiť, aby boli hlavičky cesnaku veľké a tvrdé? Existuje jednoduchý spôsob, ako to urobiť.
Foto: shutterstock/sdrug07

Kedy a prečo viazať listy cesnaku do uzla?

Niektorí záhradníci zväzujú listy cesnaku. Prečo to robia? Predovšetkým preto, aby získali ešte väčšiu úrodu a peknú hlavičku cesnaku. Zviazanie listov spôsobuje stres pre rastlinu, takže všetky živiny prenáša do podzemnej cibuľky, a nie do listov. Vďaka tomu cibuľka cesnaku dozrieva rýchlejšie, je väčšia a ľahšie sa skladuje.

Je však dôležité, aby ste listy nezväzovali príliš skoro. Najlepšie je to urobiť 10 až 14 dní pred plánovaným zberom.

Ako zviazať listy cesnaku?

Viazanie samotných listov cesnaku nie je zložité. Zaberie to však určitý čas, pretože každú rastlinu je potrebné zviazať osobitne. To vylučuje tento postup na plantážach, ale v domácej záhrade sa dá zvládnuť.

Listy cesnaku sa zviažu tak, že sa vyberú a stočia tak, aby sa vytvoril jednoduchý uzol. To stačí na dosiahnutie pozitívnych výsledkov viazania cesnaku.

Listy cesnaku zviažte 10 až 14 dní pred plánovaným zberom.
Foto: shutterstock/Freedom my wing

Je potrebné odstrániť kvety cesnaku?

Zimný cesnak vytvára kvetné stonky, na ktorých sa vyvíjajú nadzemné cibuľky. Mnohí záhradníci sa ich zbavujú, pretože chcú, aby rastlina preniesla všetky živiny do cesnaku pod zemou. Kvety oslabuje vývoj strúčikov, ktoré preto môžu byť menšie.

Kvety cesnaku majú tiež svoje výhody. Je to jeden zo spôsobov, ako sa rastlina rozmnožuje. Kvety tvoria vzdušné cibuľky, ktoré po zasadení do pôdy vytvoria v prvom roku jeden strúčik cesnaku a v druhom roku známu cibuľku cesnaku rozdelenú na strúčiky. Vzdušné cibuľky sa môžu vysievať pod ovocné stromy alebo rastliny náchylné na napadnutie škodcami. Vôňa cesnaku ich odplaší, takže získate prirodzenú ochranu pred škodcami.

Ak chcete zviazať listy – pred tým odstráňte kvety.

Kedy sa môže zberať cesnak?

Čas kopania cesnaku závisí najmä od odrody. Zimný cesnak vysadený na jeseň by sa mal zbierať koncom júna alebo začiatkom júla. Jarný cesnak vysadený na jar by sa mal zbierať o 3 týždne neskôr, koncom júla alebo začiatkom augusta.

Čas zberu cesnaku závisí aj od podmienok pestovania a počasia. V chladnejších oblastiach sa môže mierne oneskoriť. Preto sa oplatí sledovať aj rastliny, ktoré dávajú jasné signály na zber. Ako zistíte, kedy už môžete cesnak vykopávať?

Listy cesnaku začínajú žltnúť a opadávať. Ak ste zachovali kvety, v optimálnom čase zberu si všimnete, že sa stonky narovnávajú.

Keď listy cesnaku zožltnú a začnú sa rozpadávať, je to znamenie, že ho možno zbierať.
Foto: súkromný archív

Stojí za to pamätať na to, aby ste zber cesnaku neodkladali. To spôsobuje, že strúčiky cesnaku sa uvoľňujú, čo skracuje čas ich skladovania. Ak zberáte jarný cesnak v správnom čase, môžete ho bezpečne skladovať aj do zimy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články :

Nenechávajte cesnak na tomto mieste, inak stratí svoju chuť a sviežosť

Ako ošúpať cesnak rýchlym spôsobom? Šéfkuchár vyskúšal trik s balónom. Stačí pár sekúnd a bude bez šupiek

The post Kedy a ako viazať listy cesnaku do uzla? Vykonajte tento postup, cibuľky budú bacuľaté a zdravé appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie