Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kedy je najlepší čas na strihanie hortenzií v roku 2024? Urobte to do tohto dátumu. Budú husté, farebné a zdravé

5.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VH-studio). Strihanie hortenzie nedá mnohým záhradníkom spať. Nie vždy ste si istí, ako k nemu pristúpiť a predovšetkým kedy. Ak naň úplne zabudnete, rastlina nebude oku lahodiť tak, ako by mohla. Preto sa oplatí vedieť, kedy a ako sa pustiť do strihania hortenzie. Nezabúdajte ani na ostatné rastliny. Aj […]
Menej ako 1 min. min.

5.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VH-studio).

Strihanie hortenzie nedá mnohým záhradníkom spať. Nie vždy ste si istí, ako k nemu pristúpiť a predovšetkým kedy. Ak naň úplne zabudnete, rastlina nebude oku lahodiť tak, ako by mohla. Preto sa oplatí vedieť, kedy a ako sa pustiť do strihania hortenzie. Nezabúdajte ani na ostatné rastliny. Aj tie si vyžadujú použitie záhradníckych nožníc.

Kedy a ako sa pustiť do strihania hortenzie?
Foto: shutterstock/VH-studio

Prerezávanie hortenzie je otázka, ktorá trápi mnohých majiteľov záhrady. Len čo teplota vonku vyskočí nad bod mrazu, plánujete, čo kedy urobíte. Záhradnícky kalendár pomerne presne naznačuje, aké práce v záhrade treba v danom mesiaci vykonať. Apríl je čas, keď by ste mali vziať do rúk záhradné nožnice. Ako sa pustíte do strihania záhradných hortenzií a iných rastlín?

Strihanie hortenzií – kedy sa do toho pustiť?

Hortenzia je pre mnohých záhradkárov skutočným lákadlom. Každú sezónu vytvára krásne, husté a svieže kvety v rôznych farbách. A najlepšie je, že ich môžete obdivovať mnoho mesiacov, pretože aj keď na jeseň začnú vädnúť, vyzerajú naozaj nádherne. Samozrejme, ak sa o rastlinu budete správne starať, bude mať veľa kvetov. Dôležitá je poloha, substrát a pravidelná zálievka, ale nezabudnite ani na prácu so záhradnými nožnicami.

Dôležitá je poloha, substrát a pravidelná zálievka, ale nezabudnite ani na prácu so záhradnými nožnicami.
Foto: shutterstock/Lux pictura

Strihanie hortenzií sa oplatí vykonať skoro na jar. Marec a apríl je na to vhodný čas. Hortenzia vytvára kvety na minuloročných výhonkoch, takže ju nemusíte silno orezávať. Zameriate sa v podstate na odstránenie odumretých, chorých a zmrznutých výhonkov. Ak si nie ste istí niektorými konármi, je lepšie počkať do mája. Vtedy ľahko zistíte, či výhonok prinesie kvety alebo nie. Hortenzie zastrihávajte nad prvými pár púčikmi. Strihacie nožnice umiestnite šikmo, aby ste minimalizovali riziko hromadenia vody, napr. z dažďa, na tzv. ranách. V opačnom prípade môžu rastlinu napadnúť hubové choroby.

Prerezávanie hortenzie nestačí. Ktoré rastliny navštíviť s nožnicami?

Apríl je čas, keď záhradníci spravidla neodkladajú záhradnícke nožnice. Práve na jar by ste sa mali zamerať na prerezávanie mnohých rastlín, ktoré sa nachádzajú v našich záhradách. Medzi takéto dreviny patria okrem iného ovocné stromy a kríky, ihličnany (napr. borievka, tis, cyprus, kosodrevina), buxus, vavrín, ruže, nátržníkovec krovitý alebo tavoľník japonský.

Práve na jar by ste sa mali zamerať na prerezávanie mnohých rastlín, ktoré sa nachádzajú v našich záhradách.
Foto: shutterstock.com/ZhakYaroslav

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domáce ošetrenie pre bujné a zdravé hortenzie. Nebudú sa báť chlorózy listov

Kľúčový moment na presadenie hortenzií. Dodržiavajte tieto pravidlá a bude hýriť kvetmi

The post Kedy je najlepší čas na strihanie hortenzií v roku 2024? Urobte to do tohto dátumu. Budú husté, farebné a zdravé appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie