Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kedy presádzať pivonky? Toto je najhorší termín. Záhradník hovorí, že už nebude čo zachraňovať

4.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kabar). Kedy presádzať pivonky? Túto otázku si kladú nielen začínajúci záhradníci. Rastlina nemá rada zmeny a na rovnakom mieste môže rásť až 10 rokov. To však neznamená, že ju vôbec netreba presádzať. Tu je niekoľko tipov, kedy je to najlepšie urobiť. Kedy presádzať pivonky?Foto: shutterstock/Kabar Pivonky sú dlhoveké rastliny, […]
Menej ako 1 min. min.

4.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kabar).

Kedy presádzať pivonky? Túto otázku si kladú nielen začínajúci záhradníci. Rastlina nemá rada zmeny a na rovnakom mieste môže rásť až 10 rokov. To však neznamená, že ju vôbec netreba presádzať. Tu je niekoľko tipov, kedy je to najlepšie urobiť.

Kedy presádzať pivonky?
Foto: shutterstock/Kabar

Pivonky sú dlhoveké rastliny, takže ich netreba často presádzať. Raz za čas to však treba urobiť, pretože čím dlhšie rastú na rovnakom mieste, tým horšie vyzerajú. Púčiky už nebudú také bohaté a rastlina sa bude pomalšie vyvíjať. Ak chcete, aby „letná kráľovná záhrady“ tešila oko počas celých letných prázdnin, musíte jej vopred zabezpečiť priaznivé podmienky.

Kedy presádzať pivonky? Len jeden dátum je správny

Presádzanie pivoniek je jednou z najdôležitejších činností pri ich pestovaní. Nemožno ho robiť kedykoľvek počas sezóny, len vtedy, keď sa vám to páči. Ak chcete zlepšiť kvitnutie rastliny, je potrebné si uvedomiť niekoľko pravidiel. V prvom rade sa kvet nesmie na jar presúvať na nové miesto. Účinok bude potom kontraproduktívny: stav pivonky sa zhorší a rastlina vôbec nebude kvitnúť.

Pivonky sa smú presádzať v druhej polovici augusta.
Foto: shutterstock/Milan68

Druhým najhorším obdobím je neskorá jeseň. Kvet je vtedy vystavený nízkym teplotám a môže zamrznúť. Najlepší termín na presádzanie pivoniek je druhá polovica augusta, prípadne prvá polovica septembra. Vtedy si môžete byť istí, že sa rastlina správne ujme a v nasledujúcej sezóne sa vám odvďačí krásnymi púčikmi.

Ako zasadiť pivonky, aby kvitli? Jeden krok je kľúčový

Skôr ako sa pustíte do presádzania pivonky, musíte ju na tento postup pripraviť. Odrežte všetky listnaté výhonky. Ponechajte 10 cm stoniek nad zemou. Vezmite do ruky rýľ a okopajte kvet okolo. Potom podkopte pôdu a rastlinu vytiahnite. Odstráňte polámané korene a rozdeľte pivonku na dve časti. Každá z nich by mala mať 2 – 3 púčiky. Vykopte dve jamy hlboké 20 cm. Mali by byť dvakrát širšie ako korene (podzemné časti rastliny). Vyplňte priehlbiny kompostom a zasypte ich úrodnou, priepustnou zeminou. Kvety zasaďte do hĺbky 4 cm. Pôdu zhutnite a výdatne zalejte. Na vrch položte ďalšiu vrstvu kompostu. Nezabudnite, že pivonky je najlepšie presádzať večer alebo počas chladného, zamračeného dňa.

Pivonky presádzajte večer alebo počas chladného, zamračeného dňa.
Foto: shutterstock/Alisa Chikov

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Preto pivonky nemajú šancu kvitnúť. Namiesto prekvapenia skontrolujte

Pivonky sa posypú kvetmi. Stačí ich zaliať „babským“ hnojivom. Budú kvitnúť ako nikdy predtým

The post Kedy presádzať pivonky? Toto je najhorší termín. Záhradník hovorí, že už nebude čo zachraňovať appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie