Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kedy zasiať kôpor? Už je za rohom! Nezabudnite si tento dátum poznačiť. Inak nebude žiadna úroda

31.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mulevich). Kôpor nie je len aromatická bylina používaná na dochucovanie jedál, ale aj rastlina s mnohými liečivými vlastnosťami. Výsev kôpru v záhrade môže byť jednoduchý, ak dodržíte niekoľko základných pravidiel. Kedy zasiať kôpor? Už je za rohom! Foto: shutterstock/Mulevich Kôpor je užitočný nielen v kuchyni ako aromatické korenie, ale […]
Menej ako 1 min. min.

31.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mulevich).

Kôpor nie je len aromatická bylina používaná na dochucovanie jedál, ale aj rastlina s mnohými liečivými vlastnosťami. Výsev kôpru v záhrade môže byť jednoduchý, ak dodržíte niekoľko základných pravidiel.

Kedy zasiať kôpor? Už je za rohom!
Foto: shutterstock/Mulevich

Kôpor je užitočný nielen v kuchyni ako aromatické korenie, ale má aj mnohé zdravotné vlastnosti. Jeho listy, stonky a semená sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Okrem toho sa kôpor ľahko pestuje a môže sa zbierať počas väčšiny roka, čo zaručuje nepretržitý prístup k jeho čerstvosti.

Kedy zasiať kôpor? Nezmeškajte termín

Najlepší čas na výsev kôpru je skoro na jar (od polovice apríla), keď je teplota pôdy približne 10 – 15 °C. Kôpor má rád plné slnko, preto mu vyberte dobre osvetlené miesto v záhrade. Kôpor môžete zasiať aj priamo do zeme alebo ho začať pestovať v kvetináčoch a potom, keď dostatočne zosilnie, presadiť do záhrady.

Ako sa seje kôpor? Naučte sa jednoduchú techniku

Kôpor je rastlina, ktorá uprednostňuje kyprú, úrodnú pôdu s optimálnym pH. Pred výsevom pripravte pôdu odstránením burín a kameňov a nakyprite ju. Výsev semien kôpru by mal byť pomerne povrchový – semená jednoducho rozsypte na povrch pôdy, ľahko ich pritlačte prstami a potom jemne prikryte tenkou vrstvou pôdy. Medzi jednotlivými semenami dodržiavajte vzdialenosť približne 20 – 30 cm. Po výseve semená pravidelne zalievajte, aby bola pôda stále vlhká. Keď semenáčiky dosiahnu výšku približne 5 cm, môžete ich jemne preriediť, pričom medzi rastlinami ponechajte medzery približne 15 – 20 cm. Kôpor nevyžaduje nadmerné hnojenie, ale každých niekoľko týždňov môžete použiť ľahké organické hnojivo, ktoré mu pomôže rásť.

Najlepší čas na výsev kôpru je skoro na jar (od polovice apríla), keď je teplota pôdy približne 10 – 15 °C.
Foto: shutterstock/PaniYani

Rastlina dosiahne zrelosť približne 70-90 dní po zasiatí. Listy a stonky kôpru môžete zbierať podľa potreby, pričom sa vyhnite odrezaniu viac ako tretiny rastliny naraz. V prípade semien nechajte kvety objaviť na konci vegetačného obdobia a zbierajte ich, keď začnú hnednúť.

Kôpor je nielen všestranná záhradná bylinka, ale aj nepostrádateľná kuchynská prísada, ktorá dokáže dodať jedlám jedinečnú chuť a vôňu

Tu je niekoľko nápadov, ako využiť čerstvý kôpor v kuchyni:

Do šalátov: nasekané listy kôpru sú vynikajúcim doplnkom do rôznych šalátov. Ich svieža a osviežujúca chuť sa hodí k zelenine, tvarohu alebo grilovanému kuraťu.

Do polievok: pridaním nasekaných kôprových listov do polievok, ako je zeleninová, zemiaková alebo paradajková polievka, získajú jemnú bylinkovú chuť.

Do omáčok a dresingov: kôprové listy sa môžu pridávať aj do domácich omáčok a dresingov, aby dodali chuť a sviežosť. Skúste pridať nasekaný kôpor do jogurtovo-cesnakovej omáčky alebo do zálievky.

Kôprové listy sa môžu pridávať aj do domácich omáčok a dresingov, aby dodali chuť a sviežosť.
Foto: shutterstock/Africa Studio

Do vaječných jedál: nasekaný kôpor sa hodí do miešaných vajec alebo omelety. Kôprom môžete posypať aj vajcia uvarené natvrdo, aby ste im dodali chuť a farbu.

Na nakladanie uhoriek: kôpor je kľúčovou zložkou marinády na nakladanie uhoriek. Ak do octovej marinády pridáte nasekané lístky kôpru, dodáte uhorkám jedinečnú chuť a vôňu.

Na ryby a morské plody: kôpor sa hodí k rôznym druhom rýb a morských plodov. Nasekané lístky kôpru môžete pridať do marinády alebo použiť ako posyp na grilované ryby či pečené krevety.

Na zemiaky: nasekaný kôpor je skvelý ako prísada do varených zemiakov, pyré alebo nákypov, ktorým dodá sviežosť a jemnú arómu.

Kôpor je kľúčovou zložkou nálevu na nakladanie uhoriek.
Foto: shutterstock/Lika Mostova

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako a kedy zasiať kôpor? Pamätajte na pravidlo 2:20

Ako predĺžite čerstvosť kôpru? Zabalte ho ako burrito a vložte do chladničky. Neopadá až týždeň

The post Kedy zasiať kôpor? Už je za rohom! Nezabudnite si tento dátum poznačiť. Inak nebude žiadna úroda appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie