Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kedy zasiať kôpor? Vedľa neho zasejte túto zeleninu, bude chutnejší

Kôpor je jedným z najobľúbenejších korenín v slovenskej kuchyni. Pridávame ho do zemiakov, omáčok alebo polievok a dodáva jedlám jedinečnú chuť a vôňu. Prečo však kupovať kôpor z obchodu, keď si ho môžeme vypestovať sami? V tomto článku vám povieme, kedy a vedľa čoho zasiať kôpor, aby ste sa tešili z úspešnej úrody. Kedy zasiať […]
Menej ako 1 min. min.

Kôpor je jedným z najobľúbenejších korenín v slovenskej kuchyni. Pridávame ho do zemiakov, omáčok alebo polievok a dodáva jedlám jedinečnú chuť a vôňu.

Prečo však kupovať kôpor z obchodu, keď si ho môžeme vypestovať sami? V tomto článku vám povieme, kedy a vedľa čoho zasiať kôpor, aby ste sa tešili z úspešnej úrody.

Kedy zasiať kôpor?

Kôpor sa môže siať v rôznych obdobiach takmer počas celého roka. Ak chcete zabezpečiť stálu úrodu kôpru, museli by ste ho vysievať každé 2 až 3 týždne.

Prvý výsev možno vykonať už 15. apríla a v nasledujúcich mesiacoch ho systematicky opakovať. Najdôležitejšie je počkať na prípadné mrazy, pretože kôpor nie je odolný voči výrazným poklesom teploty.

Kôpor sa môže pestovať až do októbra. Po 15. októbri sa ho však oplatí znovu zasiať, aby sa v nasledujúcom roku mohol skorý kôpor zbierať.

Ako vysievať kôpor?

Výsev kôpru je pomerne jednoduchý. Rastlina vyžaduje kyprú, priepustnú a úrodnú pôdu s pH 5,5 – 6,5. Odporúča sa vysievať kôpor na miesto chránené pred vetrom, aby vietor bylinky nepolámal.

Ak sa však rozhodnete vysievať kôpor do kvetináčov, mali by mať veľkosť aspoň 5 litrov. Nech už použijete akýkoľvek spôsob výsevu, vysievajte kôpor do hĺbky 1 – 2 cm. Pri výsadbe do riadkov dodržiavajte vzdialenosť medzi plodinami približne 20 – 30 cm.

Akú zeleninu vysievať vedľa kôpru?

Kôpor má rád výdatnú zálievku a pomerne vysoké teploty (nad 20 stupňov Celzia). Z tohto dôvodu sa ho oplatí vysádzať v spoločnosti uhoriek alebo červenej repy.

Kôpru sa bude dobre dariť aj v spoločnosti cibule, fazule alebo hrachu. Nemal by sa však vysievať vedľa zeleniny z čeľade zelerovitých, pretože tieto rastliny si budú navzájom obmedzovať rastový potenciál.

Keďže sa kôpru darí v blízkosti iných rastlín, nezabudnite ho hnojiť. Experimentujte s hnojivami pre uhorky alebo cibuľu a váš kôpor bude krásny ako nikdy predtým.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie