Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kedysi bolo zakázané variť polievku počas búrky. Babičky hovoria, že stará múdrosť skrýva pravdu

27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Koľko kuchárov, toľko trikov a osvedčených metód. Mnohé babičky však tvrdia, že varenie vývaru počas búrky je takmer kulinársky zločin. Môže zmena počasia naozaj spôsobiť jej rýchle pokazenie? Zdá sa, že staré príslovie skrýva kus pravdy. Je varenie vývaru počas búrky kulinársky zločinFoto: shutterstock/ungvar Je pravda, že počas […]
Menej ako 1 min. min.

27.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar).

Koľko kuchárov, toľko trikov a osvedčených metód. Mnohé babičky však tvrdia, že varenie vývaru počas búrky je takmer kulinársky zločin. Môže zmena počasia naozaj spôsobiť jej rýchle pokazenie? Zdá sa, že staré príslovie skrýva kus pravdy.

Je varenie vývaru počas búrky kulinársky zločin
Foto: shutterstock/ungvar

Je pravda, že počas búrky sa vývar kazí a mlieko skysne? Stará povera, ktorá dodnes panuje v mnohých domácnostiach, a naše babičky pred takýmto konaním stále varujú. Overíme si teda, či nám zmena počasia naozaj môže pokaziť večeru.

Varenie vývaru počas búrky – je to recept na kyslý neúspech?

Existuje mnoho povier a legiend, ktoré sa v domácnostiach tradujú už celé generácie. Niektoré z nich sa však oplatí brať s rezervou. Jednou z nich je príprava polievky počas búrky. Podľa mnohých babičiek je to recept na kyslé kulinárske zlyhanie. Teória o kyslom vývare počas búrky má však mnoho zástancov. Podľa všeobecného presvedčenia sa vývar a mlieko počas búrky kazia rýchlejšie. Môžu anomálie počasia naozaj zničiť naše úsilie a chuť večere?

Hlavným nepriateľom napríklad mlieka alebo vývaru je teplo a vysoké teploty
Foto: shutterstock/from my point of view

Mlieko a vývar skysnú počas búrky? Povera má v sebe zrnko pravdy

V minulosti neboli v domácnostiach chladničky a potraviny sa kazili oveľa rýchlejšie. Búrky často sprevádzalo horúce počasie, čo znamenalo, že hrniec polievky, ktorý zostal na sporáku, sa mohol vyhodiť už po niekoľkých hodinách. Práve odtiaľ pochádza táto ľudová povera.

Všetko nasvedčuje tomu, že tieto faktory môžu mať vplyv na kazenie potravín. Treba však pripomenúť, že hlavným nepriateľom napríklad mlieka alebo vývaru je teplo a vysoké teploty. V takýchto dňoch sa preto odporúča rýchlo premiestniť potraviny do chladničky alebo aspoň do pivnice, kde je teplota o niečo nižšia ako v kuchyni. Ak je však hrniec s vývarom stále extrémne horúci, čo znemožňuje jeho vloženie do chladničky, je vhodné použiť metódu chladenia v miske so studenou vodou a napríklad kockami ľadu. Takto sa polievka rýchlo ochladí a môže ísť do chladničky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rozšľahajte do hrnca s vývarom. Vytiahne usadeniny ako magnet

Pridáte ho do vývaru. Ani neviete, že je to silné korenie

The post Kedysi bolo zakázané variť polievku počas búrky. Babičky hovoria, že stará múdrosť skrýva pravdu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie