Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Keketi verí, že v parlamente prejde príspevok na šport. Danko sa čuduje zamestnávateľom, ktorí vravia o krachu

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi verí, že v parlamente prejde príspevok na šport. Uviedol to v piatok na tlačovom brífingu v rámci konferencie Šport a spoločnosť v Poprade. Považuje to za prvý krok, ako podporiť klubovú činnosť a zároveň aj aktivitu detí do 18 rokov. Fungovať by mal podobne ako rekreačné poukazy. Príspevok by […]
Menej ako 1 min. min.

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi verí, že v parlamente prejde príspevok na šport. Uviedol to v piatok na tlačovom brífingu v rámci konferencie Šport a spoločnosť v Poprade. Považuje to za prvý krok, ako podporiť klubovú činnosť a zároveň aj aktivitu detí do 18 rokov. Fungovať by mal podobne ako rekreačné poukazy.

Príspevok by mal byť povinný pre zamestnávateľov s viac ako 49 pracovníkmi a má byť vo výške 55 percent oprávnených výdavkov na športové aktivity dieťaťa, maximálne do výšky 275 eur ročne na všetky deti zamestnanca. Návrh z dielne koaličnej SNS, ktorý ide v parlamente do druhého čítania, je snahou zlepšiť zdravie detí a zabezpečiť, aby mali všetky deti prístup k športovým aktivitám. V uplynulých dňoch ale návrh kritizovala Asociácia priemyselných zväzov a dopravy. Upozornila, že návrh bol predložený bez diskusie so sociálnymi partnermi a bez analýzy dosahov na podnikateľské prostredie.

Štátny rozpočet 2025: Na nový rezort cestovného ruchu pôjde vyše 200 miliónov eur

Predseda strany Andrej Danko už o tejto téme hovoril aj s ministrom práce Erikom Tomášom, keďže pojem príspevok na šport pozná aj Zákonník práce. „Preto sa čudujem, že mnohí zamestnávatelia hovoria o nejakom krachu, mohli by si naštudovať Zákonník práce a nehovoriť, že ideme niečo likvidovať. Otvorili sme aj novú tému, verím, že pripravíme zákon, na základe ktorého by zdravotné poisťovne mali možnosť preplatiť a refundovať náklady spojené so zdravotnou prípravou,“ priblížil Danko. Jeho predstava je, že päť percent zdrojov zdravotných poisťovní by mohlo ísť práve na podporu športu.

Minister zároveň prezentoval aktivity smerujúce k podpore profesionálneho aj neprofesionálneho športu a najmä športovej infraštruktúry, ktoré rezort plánuje realizovať v budúcom roku. Slovensko má podľa neho v oblasti prípravy a vzdelávania v športe veľké rezervy, odhadol, že investičný dlh v tejto oblasti narástol na viac ako 400 miliónov eur.

Dodal, že vďaka trojnásobnému navýšeniu prostriedkov vo Fonde na podporu športu pozdvihnú šport na úplne novú a predovšetkým udržateľnú úroveň. „Máme v parlamente dva zákony, ktoré výrazným spôsobom navyšujú financovanie športu, nielen infraštruktúry, ale aj prevádzky, rozvíjame regionálne aspekty. Zameriavame sa aj na problematiku školských športov a načrtli sme veľa systematických riešení, aby sme podporili účasť na olympiádach alebo výraznejšie úspechy,“ priblížil Keketi. Zdôraznil, že podpora športu v budúcom roku porastie zo 100 miliónov na približne 160 miliónov eur.

Zdravotný turizmus v kúpeľoch sa pomaly blíži k číslam spred pandémie, tvrdí rezort cestovného ruchu

Danko tiež upozornil, že je potrebné zlepšiť prípravu olympijských športovcov. „Verím, že v parlamente dôjde k schváleniu zákona o Fonde na podporu športu. Budúci rok bude na športoviská vyčlenených 60 miliónov eur, čo je historicky najviac. Poberatelia musia byť mestá a ´vúcky´, tie peniaze musia byť adresné, pretože šport nie je len fenomén zdravia, je to aj veľký biznis, kde pre štát dokážeme zarobiť peniaze,“ skonštatoval Danko.

Podotkol, že Slovensko sa chce v budúcnosti uchádzať o organizáciu veľkých medzinárodných podujatí. V tejto súvislosti pripravuje rezort pasportizáciu, aby bolo jasné, aké športy vieme rozvíjať, aké športoviská potrebujeme a o aké podujatia sa budeme môcť uchádzať.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie