Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Klasické carbonara som sa naučila na dovolenke v Ríme. Ako hovorievala „Nonna“, päť ingrediencií a „basta“

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu). Carbonara je vlajkovou loďou cestovín pochádzajúcich z Ríma. Nanešťastie sa táto klasika často pripravuje nesprávne s pridaním smotany, slaniny a iných zvláštností. Objavte päťzložkový recept, ktorý mi na dovolenke prezradila moja známa – talianska babička (nonna) – nie je tu žiadna veľká filozofia, ale detaily hrajú veľkú úlohu. […]
Menej ako 1 min. min.

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu).

Carbonara je vlajkovou loďou cestovín pochádzajúcich z Ríma. Nanešťastie sa táto klasika často pripravuje nesprávne s pridaním smotany, slaniny a iných zvláštností. Objavte päťzložkový recept, ktorý mi na dovolenke prezradila moja známa – talianska babička (nonna) – nie je tu žiadna veľká filozofia, ale detaily hrajú veľkú úlohu.

Špagety Carbonara. Cestoviny alla carbonara s guanciale a syrom pecorino romano
Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu

Talianska kuchyňa je jednou z najobľúbenejších na celom svete. V tradičnom jedálnom lístku nesmú chýbať paradajky, pizza a samozrejme, cestoviny. Klasikou nad klasikou je však carbonara, jedlo pochádzajúce z Večného mesta. Na jej prípravu potrebujete len päť surovín – nepotrebujete nič viac ako tradičné produkty.

Carbonara alebo smotana? Vyberte si taliansku klasiku založenú na piatich ingredienciách

Najväčšia talianska nočná mora? Pridanie smotany, slaniny alebo cesnaku do carbonary. Klasické cestoviny sú pre mnohých takmer posvätné, takže ak snívate o najlepšej verzii tohto kultového jedla, vyberte si päť ingrediencií. Pri výrobnkoch to však nekončí, hoci je dôležité, aby boli čerstvé a čo najkvalitnejšie – hovoríme o syre pecorino romano a guanciale, čiže údenom bravčovom líčku.

Recept na talianske carbonare je na jednej strane hračka a na druhej strane veľmi náročným umením. Všetko totiž závisí od správnej konzistencie omáčky z vajec, syra a korenia. Ako zdôrazňovala talianska Nonna vo svojom kurze rímskej kuchyne, začiatočníci by mali zabudnúť na zhon a všetko robiť podľa receptu. Ak si raz zvyknete používať dobrý recept, už nikdy nebudete s týmto pokrmom experimentovať, pretože dokonalosť netreba meniť ani vylepšovať!

Rigatoni alla carbonara, tradičný rímsky recept na cestoviny s vajcom, guanciale, pecorinom a čiernym korením
Foto: shutterstock/Alessio Orru

Carbonara bez gramu smotany. Talianska špecialita priamo z Ríma

Ingrediencie:

cestoviny – najlepšie rigatoni,

2 vajcia,

syr pecorino romano,

kúsok guanciale (špeciálna slaninka pripravovaná z bravčových líčok),

hrubo mleté čierne korenie.

Spôsob prípravy:

Na začiatku zalejte cestoviny vodou a trochu tekutiny si nechajte v šálke.

Potom odstráňte z guanciale kožu a nakrájajte ju na tenké pásiky. Mäso pridajte na rozpálenú suchú panvicu a opečte ho dozlatista a do chrumkava. Tip – nezabudnite, že výkon horáka by však nemal byť príliš vysoký, mäso má vyškvariť tuk, takže nepotrebujeme olej.

V miske rozšľahajte dva žĺtky. Rozmiešajte ich s najemno nastrúhaným syrom pecorino a veľkým množstvom nahrubo mletého korenia.

Teraz vylejte tuk z panvice do pripravenej omáčky. Všetko spolu opäť premiešame.

Guanciale odložíme na tanier.

Teraz je čas na najdôležitejšiu časť. Keď sú cestoviny al dente, vyklopte ich na panvicu (na miernom ohni) a expresne do nich vlejte žĺtkovo-syrovú zmes.

Opatrne prilejte vodu z cestovín a stále miešajte, kým nevznikne krémová omáčka. Tip – prílišná teplota spôsobí, že sa vajíčko zrazí a namiesto carbonary budete mať miešané vajíčka.

Vrch našej carbonary posypte chrumkavým guanciale, ďalším syrom a korením.

Taliansku špecialitu podávajte ihneď po príprave. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Gnocchi ako od talianskej babičky. Tieto zemiakové vankúšiky nesklamú. Kľúč? Zlaté proporcie

Tieto cestoviny sú jednoduchšie ako bolognese. Kombinácia ingrediencií vás prenesie do Talianska

The post Klasické carbonara som sa naučila na dovolenke v Ríme. Ako hovorievala „Nonna“, päť ingrediencií a „basta“ appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie