Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

KĽDR odpálila dve balistické rakety, jedna z nich zrejme zlyhala

Severná Kórea vypálila dve balistické strely, z ktorých jedna zrejme zlyhala a vybuchla počas letu. Trosky zrejme spadli na severokórejské územie. S odvolaním sa na juhokórejskú armádu o tom dnes informovala agentúra Reuters. Prvé správy zverejnené pred polnocou SELČ uvádzali, že KĽDR odpálila jednu raketu nespresneného typu. Južná Kórea odpálenie rakiet ostro odsúdila a dodala, […]
Menej ako 1 min. min.

Severná Kórea vypálila dve balistické strely, z ktorých jedna zrejme zlyhala a vybuchla počas letu. Trosky zrejme spadli na severokórejské územie. S odvolaním sa na juhokórejskú armádu o tom dnes informovala agentúra Reuters. Prvé správy zverejnené pred polnocou SELČ uvádzali, že KĽDR odpálila jednu raketu nespresneného typu.

Južná Kórea odpálenie rakiet ostro odsúdila a dodala, že ich stále analyzuje a zatiaľ nemá informácie o tom, či trosky rakiet mohli spôsobiť nejaké zranenia alebo škody na severokórejskej strane.

Velenie juhokórejskej armády uviedlo, že KĽDR odpálila balistickú strelu krátkeho doletu, ktorá doletela na vzdialenosť asi 600 kilometrov. Po nej odpálila druhú balistickú strelu, ktorá letela asi 120 kilometrov.

Severná Kórea odsúdila spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey, USA a Japonska

Obe rakety boli vypálené z oblasti pri západnom pobreží KĽDR smerom na severovýchod. Táto trajektória znamená, že druhá raketa mohla padnúť v blízkosti hlavného mesta Pchjongjangu.

Prvá raketa, ktorú dnes KĽDR odpálila, sa podľa zdrojov juhokórejskej armády zdala byť podobná severokórejskej balistickej rakete krátkeho doletu KN-23, ktorú Rusko pravdepodobne používa v bojoch proti Ukrajine.

Medzinárodné spoločenstvo KĽDR podozrieva, že dodáva balistické rakety a delostrelecké granáty Rusku. Obe krajiny to popierajú, hoci sa zaviazali k vojenskej spolupráci a nedávno podpísali pakt, ktorý zahŕňa prísľub vzájomnej vojenskej podpory.

Juhokórejskí predstavitelia uviedli, že nedávne severokórejské odpaly balistických rakiet krátkeho doletu môžu mať za cieľ ukázať svoj tovar potenciálnym kupcom, dodal Reuters.

Severná Kórea odsúdila ukrajinský útok na Krym, počas ktorého Kyjev použil zbrane od USA

KĽDR krátko pred odpálením kritizovala spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey, Japonska a Spojených štátov, ktoré sa konalo minulý mesiac, a pohrozila svojou “zdrvujúcou reakciou”.

Severná Kórea pred pár dňami uviedla, že vykonala úspešný test zameraný na vývoj rakety s viacerými hlavicami. Južná Kórea tvrdenia označila za klamstvo, ktoré má zakryť, že raketa explodovala vo vzduchu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie