Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

KĽDR posiela Rusku tisíce vojakov, vrátane špeciálnych jednotiek, tvrdí Južná Kórea

Severná Kórea sa rozhodla vyslať 12-tisíc vojakov, aby sa zapojili do vojny na Ukrajine na strane Ruska. S odvolaním sa na juhokórejskú rozviedku o tom informovala agentúra Jonhap. Podľa agentúr presun začal 8. októbra a KĽDR už poslala do Ruska 1500 vojakov. V Južnej Kórei bola zvolaná bezpečnostná schôdzka za účasti prezidenta. Zelenskyj tvrdí, že […]
Menej ako 1 min. min.

Severná Kórea sa rozhodla vyslať 12-tisíc vojakov, aby sa zapojili do vojny na Ukrajine na strane Ruska. S odvolaním sa na juhokórejskú rozviedku o tom informovala agentúra Jonhap.

Podľa agentúr presun začal 8. októbra a KĽDR už poslala do Ruska 1500 vojakov. V Južnej Kórei bola zvolaná bezpečnostná schôdzka za účasti prezidenta.

Zelenskyj tvrdí, že 10-tisíc severokórejských vojakov by sa mohlo pripojiť k Rusom na Ukrajine

Na Ukrajinu vyšlú štyri brigády

Národná spravodajská služba (NIS) dnes oznámila, že KĽDR sa nedávno rozhodla do vojny na Ukrajine vyslať štyri brigády s celkovým počtom 12-tisíc vojakov, vrátane špeciálnych jednotiek. Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap dnes napísala, že podľa jej zdroja z NIS mobilizácia týchto vojakov sa už začala.

Na zapojenie KĽDR do vojny na Ukrajine by mali spojenci rázne reagovať. Hrozí eskalácia, znie z Kyjeva

Podľa agentúry Reuters presun príslušníkov severokórejských špeciálnych síl sa začal 8. októbra. Podľa agentúry AFP už KĽDR vyslala loďou do ruského Vladivostoku prvý kontingent o sile 1500 vojakov. Jednotky dostali ruské uniformy, ruské zbrane a falošné ruské preukazy totožnosti, napísal Reuters s odvolaním sa na NIS.

Južná Kórea údajne pri identifikácii severokórejského vojaka nasadeného pre pomoc Rusku použila technológie umelej inteligencie pre rozpoznávanie tváre.

KĽDR Rusku už dlhší čas podľa zistení ukrajinských spravodajcov aj západných rozviedok dodáva delostreleckú muníciu či protitankové a balistické strely, Moskva to popiera. Severokórejskí vojenskí špecialisti sú na fronte a pomáhajú Rusom s obsluhou severokórejských balistických striel.

Prvé veľké nasadenie jednotiek KĽDR v zahraničnej vojne

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol dnes zvolal mimoriadnu bezpečnostnú schôdzku, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia armády, rozviedky a tajných služieb. „Zbližovanie KĽDR a Ruska, kedy sa od dodávok zbraní pristúpilo k faktickému vyslaniu vojsk, je vážnou bezpečnostnou hrozbou nielen pre našu krajinu ale aj pre celé medzinárodné spoločenstvo,“ uviedla prezidentská kancelária vo vyhlásení po stretnutí.

KĽDR má početnú armádu o sile 1,2 milióna vojakov, ktorá je považovaná za jednu z najväčších na svete. Chýba jej však bojová skúsenosť. Účasť 12-tisíc vojakov vo vojne na Ukrajine by bola vôbec prvým veľkým nasadením severokórejských jednotiek v zahraničnej vojne.

Vie, ako zastaviť vojnu: Pozvite Ukrajinu do NATO a Putin začne vyjednávať

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v sídle NATO povedal, že ukrajinská rozviedka má informácie, že KĽDR na Ukrajinu už vyslala vojenské techniky a dôstojníkov. „Pripravujú 10-tisíc vojakov, ale ešte ich nepresunuli ani na Ukrajinu ani do Ruska,“ dodal.

Ukrajinské médiá začiatkom októbra informovali, že pri ukrajinskom raketovom údere v oblasti Rusmi okupovaného Donecka zomrelo šesť dôstojníkov severokórejskej armády.

Rusko a Severná Kórea po začatí vojny na Ukrajine posilnili spoluprácu, a to najmä vo vojenskej oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin prišiel tento rok na oficiálnu návštevu KĽDR, kde sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom podpísali pakt o vzájomnej vojenskej pomoci.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie