Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Klíma, Palestína aj väčšia angažovanosť: Ako sa mladí chystajú na eurovoľby (anketa)

Eurovoľby majú na Slovensku typicky najnižšiu účasť spomedzi volieb, v roku 2019 prišlo odovzdať svoj hlas menej než milión ľudí, teda 22,74 percenta oprávnených voličov. Aká účasť bude v tohtoročných voľbách, sa dozvieme v nedeľu večer. O angažovanie majú väčší záujem mladí, ktorí v Európskej únii vyrastajú väčšiu časť svojho života. V sobotných voľbách môže svoj […]
Menej ako 1 min. min.

Eurovoľby majú na Slovensku typicky najnižšiu účasť spomedzi volieb, v roku 2019 prišlo odovzdať svoj hlas menej než milión ľudí, teda 22,74 percenta oprávnených voličov. Aká účasť bude v tohtoročných voľbách, sa dozvieme v nedeľu večer.

O angažovanie majú väčší záujem mladí, ktorí v Európskej únii vyrastajú väčšiu časť svojho života. V sobotných voľbách môže svoj hlas po prvý raz odovzdať až 260-tisíc prvovoličov. A mladí do 30 rokov tvoria 17 percent z celkového počtu oprávnených voličov, informoval Štatistický úrad.

Eurovoľby – ako voliť: Koľko kandidátov môžem krúžkovať a čo sa stane, keď sa pomýlim (návod pre voliča)

„Aj pri potenciálnych prvovoličoch platí, že najvyššia koncentrácia prvovoličov je v Prešovskom a Košickom kraji, v každom je to viac ako 43-tisíc osôb. Naopak, najmenej mladých môže prísť k voľbám v Trnavskom a Trenčianskom kraji, v každom niečo vyše 24-tisíc mladých,“ vysvetľuje Jana Morháčová, hovorkyňa úradu. Dodáva, že ide o voličov, ktorí 18. narodeniny dosiahli od posledných eurovolieb, a teda už mohli voliť v domácich voľbách, či už v prezidentských, parlamentných alebo župných. Približne pre deväťtisíc ľudí pôjde o úplne prvú skúsenosť s uplatňovaním volebného práva….

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie