Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Onemocnění probíhá ve dvou fázích. „Ta první více připomíná chřipku než postižení nervového systému. Může to být matoucí i pro samotné lékaře. Na klíšťovou encefalitidu se zprvu nemyslí,“ upozornila Smíšková v pořadu Nový den. ČTĚTE TAKÉ: Lidé se stydí za migrénu, společnost se jim posmívá. Nepochopení přichází i od zdravotníků Není neobvyklé, že nákaza proběhne bez vnějších […]
Menej ako 1 min. min.

Onemocnění probíhá ve dvou fázích. „Ta první více připomíná chřipku než postižení nervového systému. Může to být matoucí i pro samotné lékaře. Na klíšťovou encefalitidu se zprvu nemyslí,“ upozornila Smíšková v pořadu Nový den.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé se stydí za migrénu, společnost se jim posmívá. Nepochopení přichází i od zdravotníků

Není neobvyklé, že nákaza proběhne bez vnějších znaků, například zarudnutí kůže v místě, kde se klíště zakouslo. „Nákazu mohou přenášet i larvy, které velmi snadno přehlédneme. Skvrna na těle se vytvoří, pokud je roztoč infikovaný lymskou boreliózou,“ popsala Smíšková.

Letošní klíšťová sezóna je podle lékařky dramatičtější. „Za poslední roky se pohybujeme v intervalu 500 až 800 případů klíšťové encefalitidy, výskyt se nedaří snížit. Letos však nemáme optimistické vyhlídky, jelikož jsme dosud zaznamenali o 50 procent případů více než minulý rok,“ přiblížila lékařka.

Pacientka: Spala jsem až 20 hodin denně

Pacientka Barbora Pompe, která si onemocněním prošla, popsala, co ji donutilo navštívit lékaře. „Během loňského března jsem cítila stěhovavou bolest kloubů, zubů i hlavy. Doktor tento stav přisoudil jarní únavě. Při další návštěvě odběry nic neprokázaly, ovšem cílený test na klíšťovou encefalitidu jsme neprováděli.“

O Velikonocích už spala až 20 hodin denně. „Po třech dnech jsem si raději zavolala záchranku. Na neurologii ihned zpozorněli kvůli možné nákaze klíštětem. Po týdnu v nemocnici mi nastal klidový režim. Po třech týdnech jsem však měla jakýsi záchvat – dodnes nikdo neidentifikoval, o jaký druh šlo,“ přiblížila pacientka a dodala, že následně musela podstoupit další léčbu.

Klíšťata na čtvrtém, nebo dokonce na pátém stupni aktivity útočí na téměř celém území České republiky. Řada regionů hlásí vysoký nárůst případů lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy. Proti druhé jmenované se dá účinně chránit pomocí očkování, které lze absolvovat v jakékoli části roku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prymula varuje před zamořením klíšťaty. Do Česka dorazí i exotické nemoci, má jasno

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie