Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kloktáním proti rakovině žaludku? Převratný objev může pomoci včas odhalit zákeřnou nemoc

Tým pod vedením vědkyně Shruthi Reddy Peratiové zpozoroval propojenost ústního a žaludečního mikrobiomu, tedy souboru všech mikroorganismů osidlujících určité prostředí. Povědomí o tom, jaké bakterie se v ústech nacházejí, může napovědět, v jakém stavu se nachází prostředí žaludku. Podle Peratiové to má obrovský význam, který by mohl vést k vývoji nových testů, napsal zpravodajský web New York Post. […]
Menej ako 1 min. min.

Tým pod vedením vědkyně Shruthi Reddy Peratiové zpozoroval propojenost ústního a žaludečního mikrobiomu, tedy souboru všech mikroorganismů osidlujících určité prostředí. Povědomí o tom, jaké bakterie se v ústech nacházejí, může napovědět, v jakém stavu se nachází prostředí žaludku. Podle Peratiové to má obrovský význam, který by mohl vést k vývoji nových testů, napsal zpravodajský web New York Post.

ČTĚTE TAKÉ: Zdraví nebezpečná kosmetika v Česku. Na tyto výrobky pozor, varují hygienici

Problém rakoviny žaludku, který by mohl objev vyřešit, je fakt, že k odhalení onemocnění často dochází až v pozdním stádiu, což silně ztěžuje jakoukoliv léčbu.

Vědci si při testování všimli významných rozdílů mezi mikroby v ústní dutině zdravých jedinců, které se výrazně lišily od nabraného materiálu od pacientů, kteří byli rakovinou zasaženi, byť se jednalo o rané stádium. To naznačuje, že ke změnám mikrobiomu dochází i v ten moment, kdy se v prostředí žaludku teprve tvoří předpoklady pro vznik nemoci, informoval web Medical News Today.

Onemocnění při současných možnostech může zůstat neodhalené po celé roky, dokud příznaky nejsou natolik závažné, že si vyžádají diagnostické vyšetření. Podle Moffittova onkologického centra za tím stojí nesprávně stanovená diagnóza a označené za běžné gastrointestinální problémy, které jsou spojeny s vyměšováním krve. Z toho důvodu je celosvětově čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí rakoviny.

Peratiová sdělila médiím, že ve Spojených státech nejsou k dispozici žádné formální pokyny pro screening rakoviny žaludku. Více než polovina pacientů s touto nemocí se tedy dozví diagnózu, až když je již v pokročilém stadiu.

I u žaludku, stejně jako u všech druhů rakoviny, je pro úspěšnou léčbu zásadní včasné odhalení. „Ve světě rakoviny platí, že pokud pacienty najdete až poté, co se u nich nemoc objeví, je už trochu pozdě,“ řekla. Testy, na které poukázala, dokázaly ale detekovat rakovinu ještě před jejím rozvinutím. „Jako screeningový a preventivní nástroj to má obrovský potenciál,“ dodala nadějně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ester Ledecká prodělala černý kašel

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie