Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kľúčom k úspechu veľkých a chutných jahôd je urobiť niečo ešte pred zasadením

Jahody ako samostatná plodina nie sú príliš náročné na starostlivosť. Záhradkári, ktorí sa nechajú zlákať zdanlivou ľahkosťou, si však rýchlo uvedomia svoj omyl. Áno, jahodový krík dokáže zle rásť s minimálnou starostlivosťou zo strany dážďovníka. Ale potom sa úbohé rastliny určite stanú obeťou chorôb, škodcov a buriny. Slušnú úrodu jahôd možno získať len pri vynaložení […]
Menej ako 1 min. min.

Jahody ako samostatná plodina nie sú príliš náročné na starostlivosť. Záhradkári, ktorí sa nechajú zlákať zdanlivou ľahkosťou, si však rýchlo uvedomia svoj omyl. Áno, jahodový krík dokáže zle rásť s minimálnou starostlivosťou zo strany dážďovníka. Ale potom sa úbohé rastliny určite stanú obeťou chorôb, škodcov a buriny. Slušnú úrodu jahôd možno získať len pri vynaložení primeraného úsilia. Pochopme, čo potrebujeme na dosiahnutie takéhoto cieľa.

Hlavná otázka

Správne kŕmenie a hnojenie boli vždy kľúčom k úspechu pri pestovaní jahôd. Prvé hnojivo by sa mimochodom malo aplikovať ešte pred výsadbou kríkov. Dobre zorané záhony bude potrebné hnojiť kravským hnojom a okrem neho použiť zmesi s vysokým obsahom dusíka.

Obdobie aktívneho rastu

Ako ste si už uvedomili, pre jahody je mimoriadne dôležitý dusík. Práve vďaka hnojivám s obsahom dusíka získava táto rastlina dostatok energie na tvorbu zelenej hmoty. Na zabezpečenie dostatku dusíka pre rastlinu odborníci odporúčajú, aby ste počas obdobia aktívneho rastu jahôd ošetrovali záhony zložením, v ktorom je čajová lyžička močoviny na 10 litrov vody.

Obdobie kvitnutia

Pred kvitnutím sú jahody obzvlášť citlivé na choroby a škodcov. Na zvýšenie imunity kríkov budú potrebovať biopreparáty. Ideálnou možnosťou pre takýto prípad bude roztok, v ktorom budú mať 2 gramy „Imunocytophyte“ alebo podobné prostriedky na 10 litrov vody. Týmto roztokom by sa mali rastliny postriekať.

Na samom začiatku obdobia kvitnutia budú jahody tiež potrebovať pomoc, ale trochu iného druhu. Skúsení zeleninári považujú za vhodné použiť hnojivo na stimuláciu tvorby vaječníkov. Tu môžeme použiť polievkovú lyžicu nitrofosky rozpustenú v 10 litroch vody. Touto zmesou bude potrebné starostlivo zalievať záhony s jahodami.

Kľúč k budúcemu úspechu

Keď sa úroda jahôd už pozbiera, rastlina bude ešte potrebovať hnojivo. Nebude zbytočné pomáhať bobuliam, aby sa rýchlo zotavili po procese plodenia. Na to potrebuje draslík a fosfor. Ak chcete doplniť silu rastliny, môžete jednoducho postriekať kríky roztokom, v ktorom je 100 gramov kvasníc na 10 litrov vody.

No začiatkom augusta budú jahody potrebovať ďalšiu energiu na tvorbu kvetných pukov do budúcnosti. Tu potrebujeme roztok, kde na 10 litrov vody bude pol šálky popola a 2 polievkové lyžice superfosfátu. Výslednou zmesou opatrne zalejte jahodové záhony. Teraz budúci rok bobule poskytnú dobrú úrodu!

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie