Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Koaliční střety kvůli kontroverzním návrhům. STAN odmítá nápady lidovců i ODS

Návrh na vyšší odvody pro bezdětné přinesli koaliční lidovci. Od začátku nemají podporu ve vládě, a to ani u hnutí STAN. „Je to pro nás nepřijatelná věc. Rozhodně nás KDU-ČSL nepřesvědčilo. Opatření považujeme za diskriminační. Tito lidé nám nevypadávají a do státního rozpočtu odvádějí více. Navíc jsou do skupiny zahrnuti i ti, kteří nemohou mít […]
Menej ako 1 min. min.

Návrh na vyšší odvody pro bezdětné přinesli koaliční lidovci. Od začátku nemají podporu ve vládě, a to ani u hnutí STAN. „Je to pro nás nepřijatelná věc. Rozhodně nás KDU-ČSL nepřesvědčilo. Opatření považujeme za diskriminační. Tito lidé nám nevypadávají a do státního rozpočtu odvádějí více. Navíc jsou do skupiny zahrnuti i ti, kteří nemohou mít děti ze zdravotních či jiných důvodů,“ vysvětlila důvody Vaňková v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Putin je ochoten zastavit boje na Ukrajině, píše Reuters. Ruské zdroje zveřejnily podmínky

Jeden z předkladatelů návrhu Marcel Kohajda (KDU-ČSL) zdůrazňoval výhody, o kterých se podle něj málo mluví. Na jednu stranu se sice mají zvýšit odvody bezdětným, na druhou stranu budou nižší pro rodiny s více potomky. Kohajda nechce od nápadu přes nesouhlas vládních stran ustoupit. „Koaliční jednání proběhne v příštím týdnu,“ poznamenal jen a nevzdává se tak možnosti ostatní strany přesvědčit.

„Je to potřeba brát jako balíček, který navrhujeme se zvýšením slev na děti a u sociálního pojistného. Pokud prosadíme alespoň navýšení slev na děti, tak je to pro nás dobrý výsledek,“ míní lidovecký poslanec.

Pochopení ale nenašel ani u opozice. „Udivuje mě, že lidovci s tímto návrhem přišli. Je to diskriminační a řada párů nemůže mít děti. Chcete tedy trestat ty, kteří děti nemohou mít? Přijde mi to od vás jako hanba,“ reagovala poslankyně SPD Karla Maříková.

Strany nesouhlasí ani s výpovědí bez udání důvodu

Hnutí STAN se staví negativně i proti záměru ODS zavést do zákoníku práce výpovědi bez udání důvodu. Pozměňovací návrh chce podat poslanec a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Slibuje si od toho zpružnění trhu práce, taková výpověď by byla vyvážena vyšším odstupným. „Opakovaně deklarujeme, že to nepodpoříme. Ať si ODS navrhuje za podpory TOP 09 cokoliv. V tomto směru to pro nás jako zbytek koalice neprojde,“ má jasno Vaňková.

Podporu našla poslankyně STAN u Kohajdy. „Je důležité, že jak zazněl tento návrh, tak ho Marian Jurečka jako gesční ministr odmítl. Překvapuje mě, že ve veřejném prostoru to stále rezonuje. Doufám, že to kolegové z ODS upraví,“ řekl lidovecký poslanec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putinova slova jsou příslibem míru, myslí si Koten. Diktátor chce uznat výsledky agrese, namítá Haas

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie