Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kohajda: Vláda ještě nerozhodla, astronaut se musí vyplatit. Halíře dělají talíře, řekl Fiala

Téměř po půl století by Česko mohlo do vesmíru vyslat svého člověka. Po Vladimíru Remkovi se má stát druhým Čechem v kosmu armádní stíhací pilot Aleš Svoboda. Člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (za KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ale poznamenal, že vláda ještě o ničem nerozhodla. „Pravda je taková, že evropská vesmírná […]
Menej ako 1 min. min.

Téměř po půl století by Česko mohlo do vesmíru vyslat svého člověka. Po Vladimíru Remkovi se má stát druhým Čechem v kosmu armádní stíhací pilot Aleš Svoboda. Člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (za KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ale poznamenal, že vláda ještě o ničem nerozhodla. „Pravda je taková, že evropská vesmírná agentura nám dala tuto nabídku stejně jako minulý rok. Ta je na stole a my musíme pečlivě zvážit, zda se nám finanční prostředky, které nejsou malé, vyplatí,“ řekl Kohajda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Novotného prohřešky jsou image, expert vyslal varování ODS. Ukázal i na chybu Turka v kampani

Očekává se, že nabídka Evropské vesmírné agentury bude schválena. Kohajda si tím ale není jistý. „Nic rozhodnuto není. Myslím, že je to zajímavá nabídka a že bychom se nad ní měli zcela racionálně zamyslet,“ vysvětlil.

Letenka pro českého astronauta by měla stát téměř jeden a půl miliardy korun. Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala podotkl, že nejde o malou částku. „Jediné, co nám to může přinést, je prestiž. A teď se ptám, jestli prestiž za miliardu a půl je dostatečná, jestli je to v nějaké rovnováze,“ nadnesl Fiala řečnickou otázku.

Zároveň připomněl, že ministr Mikuláš Bek hledá peníze pro školství. „Ten chce ještě víc. Ale halíře dělají talíře. A jestli má vláda šetřit, tak ať nám řekne, co z vesmírného programu konkrétně bude mít Česká republika a jaké budou výsledky. Když to bude mít smysl, tak bych souhlasil, ale zatím bohužel ten smysl nevidím,“ sdělil Fiala.

S tím, že by si Česká republika jen kupovala prestiž, ale Kohajda nesouhlasí. „Je potřeba to velmi pečlivě zvážit a mít konkrétní výstupy. Pokud se nám to ekonomicky vyplatí, pokud nám to přinese více peněz, než do toho dáme, tak v takovém případě bych s tím také souhlasil,“ obhajoval Kohajda projekt.

Částka jeden a půl miliardy korun je vysoká i podle ekonoma Lukáše Kovandy. „Pokud by to vyšlo na 1,5 miliardy pro jednoho astronauta, tak je to suma, kterou Česká republika dává desetitisícům domácnostem ročně na podporu bydlení,“ srovnával Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vysoké náklady kritizoval i politolog Jan Kubáček. „Obhájit se to nedá. Vládě se to šeredně nevyplatí,“ řekl expert a podotkl, že jsou zde důležitější věci, na které by se vláda měla soustředit. Jmenoval například nekvalitní silniční síť nebo nedostupnost zdravotní péče.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) jde ale o dobrou investici. „Každá koruna investovaná do vesmírného programu, stejně jako v jiných státech, se i u nás vrátí až osmkrát,“ řekl Kupka. Pokud vše půjde dobře, mohl by český astronaut odstartovat do vesmíru už za rok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Liberty Ostrava nevyplatí mzdy, nyní hledá kupce. Potopili nás, zlobí se zaměstnanci

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie