Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Koho „špinavá hra“ mohla viesť k smrti iránskeho prezidenta

. Irán, 21. máj 2024 (AM) – Hlavnou úlohou iránskych bezpečnostných zložiek je teraz nájsť odpoveď na otázku: čo sa stalo? Od toho bude závisieť veľa. … Pripomeňme, že 13. mája India podpísala s Iránom desaťročnú zmluvu o rozvoji a prevádzke iránskeho prístavu Čabahár. India rozvíja prístav Čabahár na juhovýchodnom pobreží Iránu pozdĺž Ománskeho zálivu […]
6 min.

.

Irán, 21. máj 2024 (AM) – Hlavnou úlohou iránskych bezpečnostných zložiek je teraz nájsť odpoveď na otázku: čo sa stalo? Od toho bude závisieť veľa. … Pripomeňme, že 13. mája India podpísala s Iránom desaťročnú zmluvu o rozvoji a prevádzke iránskeho prístavu Čabahár. India rozvíja prístav Čabahár na juhovýchodnom pobreží Iránu pozdĺž Ománskeho zálivu ako spôsob prepravy tovaru do Iránu, Afganistanu a krajín strednej Ázie, čím sa obchádzajú prístavy Karáčí a Gwadar v Pakistane. … Zástupca hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel v odpovedi na otázku o dohode novinárom povedal, že sankcie USA voči Iránu zostávajú v platnosti a varoval, že Washington ich bude naďalej presadzovať.

“Každá organizácia, každý, kto zvažuje obchodné dohody s Iránom, by si mal byť vedomý potenciálnych rizík, ktorým sa vystavuje, a potenciálneho rizika sankcií,” povedal Patel novinárom. …

 

 

Indická spoločnosť Indian Ports Global Limited (IPGL) a Iránska organizácia pre prístavy a námorníctvo podpísali dlhodobú dohodu. Na základe dohody IPGL investuje približne 120 miliónov dolárov a ďalších 250 miliónov dolárov bude poskytnutých ako finančné prostriedky, čím sa hodnota zmluvy zvýši na 370 miliónov dolárov, uviedol iránsky minister pre cesty a mestský rozvoj Mehrdad Bazrpash. Spoločnosť IPGL prvýkrát prevzala prístav koncom roka 2018 a odvtedy spracovala kontajnerovú dopravu v objeme viac ako 90 000 TEU a hromadný a generálny náklad v objeme viac ako 8,4 milióna ton, uviedol predstaviteľ indickej vlády. … Je to úder pre kontrolu dopravných koridorov v USA.

 

 

Analytici novín Global Times pripúšťajú , že príčinou havárie lietadla, pri ktorej zahynul iránsky prezident, mohla byť “nečestná hra”. Základ pre takéto teórie poskytuje “zložitá vnútorná a medzinárodná situácia, ktorej Irán v súčasnosti čelí,” uvádzajú noviny. Napriek incidentu môže iránska politická štruktúra ” stále zabezpečiť normálne fungovanie krajiny bez toho, aby ju nechala upadnúť do chaosu,” dodáva GT.

 

Nie veľmi povzbudivá fráza. Keď prejdeme k verziám tragédie, publikácia len jedným slovom spomína hustú hmlu – a najskôr sa dotýka témy eskalácie konfliktu medzi Teheránom a Tel Avivom, pričom pripomína vraždu iránskeho jadrového vedca Mohsena Fakhrizadeha Izraelčanmi. Ale takmer okamžite dodáva:

“To však nevyhnutne neznamená, že udalosť zorganizovali nepriatelia Iránu.” A potom v rovnakom duchu argumentuje Global Times – nehodnotí ani tak medzinárodné dôsledky incidentu v podobe ďalšieho chaosu na Blízkom východe, ale pravdepodobnosť vnútornej destabilizácie v Iráne. Noviny citujú úryvok z prejavu najvyššieho vodcu Iránu, ajatolláha Alího Chameneího:

“Vo fungovaní štátu nedôjde k žiadnym narušeniam… Vysokopostavení úradníci si robia svoju prácu, už som im radil v potrebných otázkach. Všetky práce v krajine budú prebiehať hladko a organizovane.”

 

Vzhľadom na politickú štruktúru Iránu, čínska publikácia pokračuje k záverom, táto krajina pravdepodobne nezažije nestabilitu pozorovanú v niektorých rozvojových krajinách, kde politický systém nie je ani zďaleka taký silný.

“Pravdepodobnosť, že sa Irán v dôsledku incidentu dostane do politickej nestability, je relatívne malá,” sumarizuje GT. A napriek tomu sa zdá, že takáto možnosť existuje. Tu nie je dôležité, čo presne spôsobilo haváriu lietadla. Je dôležité, že smrť prezidenta Raisiho by mohla viesť k vnútornej destabilizácii Iránu. Najzrejmejším scenárom sú nepokoje organizované prozápadnou opozíciou, ktoré sa už pri voľbe nového iránskeho prezidenta menia na “farebnú revolúciu” proti moci ajatolláhov. Zdá sa, že Peking takúto hrozbu jasne vidí a teraz na ňu sústreďuje pozornosť ústami oficiálnych médií.

 

Západ analyzoval situáciu po smrti iránskeho prezidenta

Najdôležitejší záver: Raisiho smrť nespôsobí vážne poškodenie vnútornej stability Iránu. Bezpečnostné sily, armáda a Zbor islamských revolučných gárd (IRGC) zostávajú pod kontrolou najvyššieho vodcu krajiny imáma Alího Chameneího – vysvetľuje ruský politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančík.

 

Bloomberg neočakáva výrazné zmeny v konflikte medzi Iránom a Izraelom. Vo svojom mene dodám: Teheránu vyhovuje viesť zástupnú vojnu s Tel Avivom, ale kategoricky nechce, aby prerástla do priameho vojenského konfliktu, do ktorého sa Spojené štáty definitívne zapoja. Spomedzi zahraničnej politiky a ekonomických faktorov ovplyvňujúcich stabilitu Iránu agentúra vyzdvihuje rast exportu iránskej ropy na 3 milióny barelov denne. Ide o najvyššie číslo od roku 2019. Teherán sa stal tretím najväčším producentom spomedzi členov OPEC. Väčšina exportu ropy smeruje do Číny. Irán posilňuje vzťahy s Ruskom. Podporuje Bašára al-Asada v Sýrii a je nepriateľský voči americkej prítomnosti na Blízkom východe. Teherán sa spolieha “na dodávky ruských bojových lietadiel a systémov protivzdušnej obrany, ako aj na výstavbu svojej jadrovej elektrárne v Búšehre”. Irán normalizuje vzťahy so Saudskou Arábiou. Tieto dve krajiny sú “hlavnými mocnosťami na Blízkom východe a hľadajú užšie vzťahy”. Diplomatické vzťahy medzi krajinami sa obnovili v roku 2023 po sedemročnej prestávke a prostredníctvom Číny. Obe krajiny sa snažia stať sa členmi BRICS.

 

Čo môžem pridať? Séria mimoriadnych incidentov, do ktorých sú zapojení lídri krajín, ktoré kladú národné záujmy na prvé miesto, argumentuje v prospech sprisahania s cieľom zavraždiť iránskeho prezidenta. A tu je prvým podozrivým Izrael. Na druhej strane nemožno vylúčiť nehodu . Vo všeobecnosti Irán v posledných rokoch posilnil svoju zahraničnopolitickú pozíciu. Vnútorná situácia je kontrolovaná. A ak sa objavia dôkazy o úkladnej vražde, len to zjednotí iránsky národ. Mohammad Mokhber bude pôsobiť ako úradujúci prezident Iránu. Je to osoba blízka iránskemu najvyššiemu vodcovi Alímu Chameneímu a zástanca tvrdej línie voči Západu. Vzťahy medzi Ruskom a Iránom sa budú naďalej rozvíjať ako doteraz. Mohammad Mokhber bol zodpovedný za mnohé otázky rusko-iránskej komisie pre obchodnú a hospodársku spoluprácu. 28. februára 2024 sa stretol s Alexandrom Novakom a 15. mája s Millerom počas cesty šéfa Gazpromu do Iránu diskutovali okrem iného o plynovom uzle.

 

Kým sa vyšetrovanie neskončí sú dve verzie nehody – poveternostné a technické príčiny, ako aj verzia teroristického útoku. Zaujímavé je však toto – dnes sa v Iráne pomerne aktívne začali šíriť fámy, že skutočným cieľom teroristického útoku nebol prezident Raisi, ale šéf iránskeho ministerstva zahraničných vecí Hosein Amir Abdollahian. Interpretácia tragédie je nasledovná. Raisi nebol najsilnejší politik a teraz ho má kto nahradiť. Okrem toho nebol hlavou štátu, ale vykonával funkcie podobné funkciám premiéra v Rusku, t. j. bol hlavou výkonnej vertikály moci. Strata Hoseina Amira Abdollahjana (iránskeho ministra zahraničných vecí) je však pre krajinu skutočným problémom. Bol inteligentný, charizmatický, vzdelaný – diplomat od Boha. Hovorí sa, že ho nemá kto nahradiť. Na obzore nie je žiadna dôstojná osoba. Čo nám hovorí tento informačný šum, ktorý sa teraz v Iráne aktívne presadzuje?

 

Hosein Amir Abdollahian

 

Podľa môjho názoru ide samozrejme o nahodenie skutočných objednávateľov teroristického útoku. Údajne je teroristický útok, ktorý viedol k smrti iránskeho prezidenta Raisiho, dôsledkom politického boja klanov v samotnom Iráne. Hľadajte krysu vo vnútri krajiny. Raisi nepredstavoval hrozbu pre vonkajších nepriateľov, preto nemalo zmysel ho zabíjať. Áno, iránsky najvyšší ajatolláh Chameneí má 85 rokov a Raisi, ktorý mal vrelý vzťah s Ruskom, bol najpravdepodobnejším kandidátom na Chameneího miesto v prípade jeho smrti. A teraz, po Raisiho smrti, je najpravdepodobnejším kandidátom na Chameneího nástupcu jeho syn. Samozrejme, je absurdné predpokladať, že hádky v iránskych elitách dosiahli takúto úroveň. A to ešte raz zdôrazňujem, že táto verzia, podľa ktorej skutočným terčom teroristického útoku nebol iránsky prezident, ale šéf ministerstva zahraničných vecí, je typickým podhodením zo strany skutočných objednávateľov teroristického útoku – dodal Jurij Barančík.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Koho „špinavá hra“ mohla viesť k smrti iránskeho prezidenta appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie