Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kolaja: Za kampaň STAN bych se styděl. Piráti jsou jediná česká autenticky liberální strana

Jak zatím hodnotíte předvolební kampaň? Finišujeme naši kontaktní kampaň. Jezdíme mezi lidi po celém Česku, což mě moc baví. Jasně vidím, že nám fandí nejen mladí, ale i mnoho zástupců starší generace. Ti nám často říkají, že máme vydržet, jelikož jsme jediná strana, v níž mají důvěru. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo je tu v kaši? Pekarová […]
Menej ako 1 min. min.

Jak zatím hodnotíte předvolební kampaň?
Finišujeme naši kontaktní kampaň. Jezdíme mezi lidi po celém Česku, což mě moc baví. Jasně vidím, že nám fandí nejen mladí, ale i mnoho zástupců starší generace. Ti nám často říkají, že máme vydržet, jelikož jsme jediná strana, v níž mají důvěru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo je tu v kaši? Pekarová a Schillerová se ve studiu ostře střetly ohledně migrace

Snažíme se být během kampaně zábavní a brát celou věc s humorem a nadhledem, o čemž vypovídá naše heslo: „S Piráty se bavíš“. Máme růžové auto, kterému říkáme „Pinkára“. Moc si kampaň užívám a jsem rád, že experti ji hodnotí pozitivně. V našem předvolebním spotu jasně říkáme, čeho chceme docílit, což zdaleka neplatí u všech stran. Máme i vlastní politický sitcom, možná se v něm některé politické subjekty poznají.

Očekáváte ještě před volbami nějakou podpásovku od politické konkurence? Vzpomeňme třeba na „migranty do chat“ od hnutí ANO.
ANO je takovými podpásovkami známé. Před sněmovními volbami 2021 se frázemi, že chceme stěhovat migranty lidem do chalup, dopustilo velké lži, což uznal nakonec i soud. Ostrou antikampaň ale pozorujeme i od jiných stran. Andrej Babiš v tomto ohledu kritizuje koalici Spolu. Myslím, že si ale mezi sebou nemají co vyčítat. Za skutečně nebezpečnou ale považuji kampaň, která prohlubuje příkopy ve společnosti.

Máte na mysli někoho konkrétního?
Týká se to třeba debat Starostů v různých regionech České republiky. Záměrně tam vytvářejí konflikty namísto toho, aby vedli konstruktivní dialog. Starostové se povyšují nad účastníky, snaží se je zesměšnit a poté to ještě prezentují na sociálních sítích. Viděl jsem několik takových ústřižků, jejichž cílem je ukázat, jak to těm lidem natřeli. Za takový způsob kampaně bych se styděl.

Podobně mluvila i vaše stranická kolegyně Zuzana Klusová po debatě ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v Karviné. Podle ní to zmíněnému městu udělalo špatnou reklamu, přičemž nijak neskrývala své rozhořčení.
Proto mluvím o prohlubování příkopů ve společnosti. Taková prezentace na sociálních sítích nepřispívá k vytvoření dialogu mezi bohatšími a chudšími regiony ani k pochopení obyvatel těchto opomíjených krajů. Jak říkám – za podobnou kampaň bych se styděl.

Nechceme, aby nám ekonomiku zničili konzervativci a populisté, kteří by nejraději Česko zakonzervovali. Oni se netají tím, že nechtějí žádnou modernizaci.

Ve veřejném prostoru se hodně mluví o tom, že blížící se červnové volby budou přelomové. Která témata EU jsou pro vás nejdůležitější?
Souhlasím, že ty volby jsou zásadní. Hrozí totiž, že se k moci dostanou konzervativci, kteří se nebojí spolupracovat s extremisty a populisty.

Tím myslíte unijní frakci ECR, jejíž členem je i česká ODS?
Ano, touto ambicí se ECR rozhodně netají. My se vidíme jako hlavní hráz proti konzervativním, extremistickým a populistickým snahám. Jako Piráti jsme jediná česká strana, která je autenticky liberální. Jsme čitelní a naši voliči přesně vědí, komu dávají hlas.

Pojďme tedy k těm zásadním tématům.
Pro nás jsou zásadní svobody jednotlivce, ochrana lidských práv či prozápadní zahraniční politika. Musíme chránit práva všech lidí, bez ohledu na pohlaví, sexuální orientaci, barvu pleti či náboženské vyznání. Chceme více zeleně ve městech, zdravější přírodu a levnou elektřinu. Proto prosazujeme více obnovitelných zdrojů elektrické energie. Chceme také, aby lidé měli dobře placenou práci a abychom měli dobře šlapající moderní ekonomiku. Nechceme, aby nám to zničili konzervativci a populisté, kteří by nejraději Česko zakonzervovali. Oni se netají tím, že nechtějí žádnou modernizaci ekonomiky.

Někteří z konzervativců ohrožují i naši bezpečnost. Podle nich bychom měli být donekonečna závislí na fosilních palivech. Je velmi nebezpečné, jakým způsobem se snaží evropský prostor ovlivňovat Rusko. Vzpomeňme na web Voice of Europe, kterému poskytli rozhovory konzervativní politici jako Václav Klaus nebo třeba Cyril Svoboda z KDU-ČSL. Vidíme také extremistické snahy v Evropě. Například AfD se v Německu vlastně už ani nebojí veřejně obhajovat nacismus. Z těchto důvodů si myslím, že ty volby budou skutečně zásadní.

Celý rozhovor s Marcelem Kolajou si budete moci přečíst ve středu ráno na webu CNN Prima NEWS. Lídr Pirátů pro volby do Evropského parlamentu se rozpovídal například o sporu, který strana vede se Starosty o nominaci kandidáta na českého eurokomisaře. Co říká no sólo kampaň Mikuláše Ferjenčíka? A jak vnímá rozpory ve vládní pětikoalici v pohledech na Izrael?

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Vondra: Babiš má nebezpečné kecy. Neváhá používat putinovskou propagandu

Dostálová: Na vládě mi nejvíc vadí její neustálé lhaní. Do ANO už jsem podala přihlášku

Nerudová: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost. Hnutí STAN mi přirostlo k srdci

Kolář: Jsem pro debatu o spojení ODS, lidovců a TOP 09 v jednu stranu. Potřebujeme vítězit

Zaorálek: Bezpečnostní hrozbou je Lipavský. Prezidenta Pavla dosadili na Hrad oligarchové

Talíř: Porazíme ANO v eurovolbách. Okamura a Fico jsou trojští koně Ruska

Konečná: Ohledně míru na Ukrajině musíme Putinovi věřit, jen brání svou zemi před ohrožením

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie