Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kolumbia oznámila, že poskytne liečbu deťom zraneným vo vojne v Pásme Gazy

Kolumbijská vláda prijme a poskytne lekársku starostlivosť palestínskym deťom zraneným v dôsledku vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas. S odvolaním sa na dnešné oznámenie vlády o tom informuje agentúra AFP. “Prijali sme rozhodnutie poskytnúť humanitárnu podporu palestínskym deťom, ktoré so svojimi rodinami odcestujú na liečenie do Kolumbie,” oznámila námestníčka ministra pre […]
Menej ako 1 min. min.

Kolumbijská vláda prijme a poskytne lekársku starostlivosť palestínskym deťom zraneným v dôsledku vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas. S odvolaním sa na dnešné oznámenie vlády o tom informuje agentúra AFP.

“Prijali sme rozhodnutie poskytnúť humanitárnu podporu palestínskym deťom, ktoré so svojimi rodinami odcestujú na liečenie do Kolumbie,” oznámila námestníčka ministra pre multilaterálne záležitosti Elizabeth Taylorová Jayová v Štokholme, kde je na štátnej návšteve s kolumbijským prezidentom Gustavom Petrom.

Zástupkyňa podľa AFP nespresnila, koľko palestínskych detí Kolumbia prijme, kedy by mohli doraziť ani ako sa im podarí opustiť Pásmo Gazy.

Reportér HN na cestách: Kolumbia odhadzuje Escobarov odkaz. Turistov láka históriou, mladých ľudí univerzitami

Prezident Petro, zvolený v roku 2022 ako prvý ľavicový prezident v histórii Kolumbie, opakovane ostro kritizoval izraelskú ofenzívu v Pásme Gazy. V máji oznámil prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom a vládu premiéra Benjamina Netanjahua označil za genocídnu v spôsobe vedenia vojny v Pásme Gazy.

Taktiež oznámil, že pozastavuje nákupy zbraní vyrobených Izraelom, ktorý je jedným z hlavných dodávateľov do tejto juhoamerickej krajiny. Minulý týždeň kolumbijský prezident oznámil, že jeho krajina počas trvania vojny pozastaví vývoz uhlia do Izraela.

Vojnu v Pásme Gazy vyprovokoval teroristický útok Hamasu a ďalších radikálnych skupín z vlaňajšieho 7. októbra, pri ktorom palestínski ozbrojenci pozabíjali takmer 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších asi 250 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Vyše stovku z nich Hamas prepustil pri doteraz jedinom prímerí na konci novembra, doteraz však zadržiava asi 120 rukojemníkov, z ktorých vyše tretinu izraelské úrady vyhlásili za mŕtvych.

Izrael v odvete za októbrový útok začal masívnu ofenzívu, počas ktorej podľa dnešného vyjadrenia ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamásom prišlo v Pásme Gazy o život najmenej 37 232 Palestínčanov. Ďalších 85 037 ich bolo zranených.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie