Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Komentár guvernéra Kažimíra: Nastal deň D

Postupné oživenie ekonomiky v eurozóne, ale aj očakávaný postupný pokles inflácie v nasledujúcich dvoch rokoch nám umožnili popustiť opraty. Máme za sebou prvú etapu. Veľmi dôležitú etapu. Vyslali sme signál ľuďom, ekonomike a finančným trhom a očakávame, že odznievanie rekordne vysokej inflácie z minulých rokov bude naďalej pokračovať. Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) Rád […]
Menej ako 1 min. min.

Postupné oživenie ekonomiky v eurozóne, ale aj očakávaný postupný pokles inflácie v nasledujúcich dvoch rokoch nám umožnili popustiť opraty. Máme za sebou prvú etapu. Veľmi dôležitú etapu. Vyslali sme signál ľuďom, ekonomike a finančným trhom a očakávame, že odznievanie rekordne vysokej inflácie z minulých rokov bude naďalej pokračovať.

Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár)

Rád by som však vystríhal pred prílišným optimizmom, pred prehnanými očakávaniami a aj pred unáhlenými rozhodnutiami. My totiž nežijeme vo vákuu a inflačná beštia ešte nie je úplne skrotená. Aj naďalej vidím nezanedbateľné riziko, že sa rast cien môže opätovne rozbehnúť tým neželaným tempom. Či už v dôsledku vývoja vo svete, alebo uponáhľaného znižovania sadzieb.

Aj preto by som si leto užil v pokoji. Nemáme sa kam ponáhľať a ani sa nemusíme ponáhľať. Po prázdninách budeme mať k dispozícii množstvo nových informácií o tom, ako sa darí ekonomike, ako sa vyvíjajú mzdy, ako je na tom trh práce, a budeme mať informácie o tom, čo sa bude diať za hranicami Európy.

September je zároveň mesiacom, keď budeme mať k dispozícii čerstvé odhady vývoja inflácie na tento a aj na nasledujúce dva roky. Bude to vhodný okamih na vyhodnotenie situácie, ale aj na rozhodnutie, či a ako pokračovať v uvoľňovaní nastavenia menovej politiky.

Som spokojný s naším štvrtkovým rozhodnutím. Nevidím však dôvod ponáhľať sa. Údaje z ekonomiky si jednoznačne nevyžadujú hnať sa. Cieľ poznáme a verím, že sa k nemu postupne dostaneme. Určite k nemu už dnes smerujeme. Počkáme si teda na september, na čerstvé údaje. Na predikciu.

Ak to bude potrebné, tak sa stane, čo sa má stať. Alebo možno aj nie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie