Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

KOMENTÁŘ: Jak zachránit slovenskou společnost? Ficovi lidé musí začít u sebe

Robert Fico v Handlové jen těsně unikl smrti, stále však ještě bojuje v banskobystrické nemocnici. Slováci na jedné i druhé straně politického spektra jsou plni emocí, které se postupně dostávají ven, přitom se hlavně hledá domnělý viník situace a ozývají se zkazky o tom, jak je nutné situaci zklidnit. ČTĚTE TAKÉ: Útok na Fica byl motivován […]
Menej ako 1 min. min.

Robert Fico v Handlové jen těsně unikl smrti, stále však ještě bojuje v banskobystrické nemocnici. Slováci na jedné i druhé straně politického spektra jsou plni emocí, které se postupně dostávají ven, přitom se hlavně hledá domnělý viník situace a ozývají se zkazky o tom, jak je nutné situaci zklidnit.

ČTĚTE TAKÉ: Útok na Fica byl motivován politicky, tvrdí ministři Kaliňák a Eštok. Premiér bojuje o život

Když ministr obrany a de facto zastupující šéf vlády Robert Kaliňák ve čtvrtek, den po neuvěřitelném útoku osamělého vlka na slovenského premiéra, na tiskové konferenci hlásal, že je nutné uklidnit napětí ve společnosti a nehledat pomyslné viníky, nešlo nesouhlasit.

„Možná se naše demokracie bude muset učit chodit a tolerovat rozdílný názor. Musíme se vrátit k základům, které jsme si vybojovali v roce 1989,“ řekl mimo jiné Kaliňák. Sám velmi kontroverzní, leč zkušený a protřelý politik, mluvil jako pravý státník. Aspoň na chvíli.

Škoda, že Kaliňák a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok celý dojem zkazili hned při první otázce novinářů okolo uniklého videa s pachatelem atentátu, nejspíš pořízeného na policejní stanici. Košer nebylo ani poučování britského novináře o svých názorech na slovenská média.

Úplně za hranou pak byla slova Ficova místopředsedy ve Směru-SD Ľuboše Blahy, který se okamžitě jal obviňovat opoziční strany a média, že za střelbu na Fica mohou právě oni. Nepomohl tomu ani jeho koaliční kolega a šéf Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko, který sliboval tvrdší pořádky a „politickou válku“.

PODÍVEJTE SE: Tisková konference slovenské vládní koalice po atentátu na Roberta Fica

Takto hovořili ve středu krátce po atentátu, ve čtvrtek však tato dvojice a další vládní politici ještě pokračovali. „Určitě by pomohlo, kdyby liberální média a progresivní opozice vyjádřily kus sebereflexe. Kdyby učinily pokání, kdyby přijaly zodpovědnost,“ tvrdil Blaha na sociální síti Telegram s tím, že jinak se rány nezacelí. Jaksi pominul, že opozice mezitím odsoudila útok na Fica a dokonce zrušila plánované protesty.

Jak zneužít atentát?

Opozice a část slovenských médií nesou vinu za jednu věc – ostřelovaly Fica a spol. v rámci politického boje. Ale to probíhá v každé demokratické společnosti a brečet nad tím sice politici mohou, ale k ničemu jim to nepomůže. Házet za ně odpovědnost za útok či smrt je však v tomto případě naprosto mimo.

Těžko říct, zda jde od Blahy a dalších o emoce na pochodu, nebo jednoduše politický kalkul, kdy se trefují do svých tradičních nepřátel. Ani v jednom případě to není správné. A stojí za to dodat, že o něco podobného se už pokouší i čeští komunisté, kteří tragickou událost využívají proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

Naději drží Čaputová a Pellegrini

Šance celou situaci zklidnit se chopili končící prezidentka Zuzana Čaputová se svým nástupcem Petrem Pellegrinim. Navrhli, aby se přímo v jejím sídle setkali lídři parlamentních stran z koalice i opozice a společně se dohodli na dalším postupu, jak vyvést Slovensko z krize.

Slovenská společnost už není jen polarizovaná, ale i radikalizovaná, jak správně uvedla bývalá předsedkyně vlády a někdejší Ficova rivalka Iveta Radičová. Kaliňák, Blaha, Danko a další by si měli uvědomit, že pokud chtějí moralizovat ostatní, měli by napřed začít u sebe. Z podstatné části je to i jejich vina.

Slováci dnes potřebují opravdu jedinou věc – klid. Čaputová s Pellegrinim toho mohou dosáhnout. Ale jak znám politické poměry na Slovensku, bojím se, že jejich snažení má jen pramalou šanci na úspěch.

Čas držet našim nejbližším sousedům palce. Budou to potřebovat stejně jako Fico.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie