Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

KOMENTÁŘ: Klinická smrt SOCDEM? Kandidátka do voleb v duchu kočkopsa moc nezabrala

Vlastně nevím, jestli mě během předvolební kampaně více překvapil obsah volebního programu sociální demokracie nebo pohled na její kandidátní listinu. Vezměme to jedno po druhém. SOCDEM si vybrala jako hlavní téma kampaně peněženku běžného občana s hlavním sloganem: Je nejvyšší čas vrátit Evropu lidem. Svým voličům mimo jiné slíbila, že zastaví odliv stovek miliard do […]
Menej ako 1 min. min.

Vlastně nevím, jestli mě během předvolební kampaně více překvapil obsah volebního programu sociální demokracie nebo pohled na její kandidátní listinu. Vezměme to jedno po druhém.

SOCDEM si vybrala jako hlavní téma kampaně peněženku běžného občana s hlavním sloganem: Je nejvyšší čas vrátit Evropu lidem. Svým voličům mimo jiné slíbila, že zastaví odliv stovek miliard do daňových rájů, důsledně zdaní banky a zvýší mzdy. Zde je tedy otázkou, jak by chtěli sociální demokraté v europarlamentu zařídit zvýšení mezd pro české občany…

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragický příběh lídra Macha. V SPD se k Ukrajině obrátil zády, mandát stejně nezískal

Kompletní program SOCDEM obsahoval 23 bodů, které se v drtivé části týkaly ekonomických otázek. Zde nastává první šok. Zelená témata byla obsažena zhruba ve dvou bodech. A migrace? Té sociální demokraté v programu věnovali pouhé tři věty s tím, že budou klást hlavní důraz na integraci příchozích a že v otázce migrace musí mít hlavní slovo členské státy.

Pak asi není zas tak velkým překvapením, že protestní hlasy občanů nespokojených s vládou vyluxovalo zejména hnutí ANO, koalice Stačilo! či Přísaha a Motoristé. Tato uskupení si správně vyhodnotila, že o voliče se bude bojovat především prostřednictvím témat migrace a Green Dealu.

Sociální demokraté během kampaně příliš nemluvili o migraci či Green Dealu možná i proto, že se sami uvnitř strany nedokázali shodnout, jaký názor na tato témata vlastně mají. Když se člověk podívá na jejich kandidátní listinu, zjistí, že jednotlivé kandidáty spojuje jedině ekonomicky levicové zaměření.

Jen si připomeňme některá jména. Lubomír Zaorálek – samozvaný pragmatik, který se vyslovil proti migračnímu paktu. Vladimír Špidla – „eurohujer“, který migrační pakt označil za dobrý kompromis. Jiří Dienstbier – známý rebel a zástupce liberálnějšího křídla SOCDEM. Bohumil Čáp – člen hnutí Budoucnost a známý twitterový aktivista se silně protiizraelskými názory. Jakub Kovařík – také člen hnutí Budoucnost, který by si přál Evropu bez miliardářů.

V porovnání s takovou různorodou směsicí jsou Alexandr Vondra (ODS) a Luděk Niedermayer (TOP 09) na jedné kandidátce docela harmonickým duem a dort pejska a kočičky vcelku stravitelným pokrmem.

Je otázka, co se sociální demokracií bude dál. Předseda strany Michal Šmarda a jeho nejbližší spolupracovníci mají zhruba rok na to, aby se z posledního volebního debaklu oklepali a vymysleli, jak zaujmout voliče v klíčových sněmovních volbách 2025. V nich by téma peněženky mohlo zafungovat o poznání lépe. Odvrátit klinickou smrt nejstarší existující české politické strany bude nicméně čím dál těžší.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie