Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Komplexná regenerácia tují po zime. Zmiešajte dve zložky a prebuďte svoje stromy k životu

24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Savanevich Viktar). Popularita tují vzrástla približne pred desiatimi rokmi a odvtedy sa stali jednou z najobľúbenejších rastlín na pestovanie v záhrade. Výborne sa cítia v ruchu veľkomesta, ale aj v záhrade na samote niekde na vidieku. Dokonale pestované pomáhajú chrániť súkromie pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich a susedov. Niekedy však […]
Menej ako 1 min. min.

24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Savanevich Viktar).

Popularita tují vzrástla približne pred desiatimi rokmi a odvtedy sa stali jednou z najobľúbenejších rastlín na pestovanie v záhrade. Výborne sa cítia v ruchu veľkomesta, ale aj v záhrade na samote niekde na vidieku. Dokonale pestované pomáhajú chrániť súkromie pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich a susedov. Niekedy však po zime vyzerajú ako obraz biedy a zúfalstva. Ako vyživovať chradnúce tuje a pripraviť ich na ďalšiu sezónu? Tu je niekoľko jednoduchých a domácich tipov.

Popularita tují vzrástla približne pred desiatimi rokmi a odvtedy sa stali jednou z najobľúbenejších rastlín na pestovanie v záhrade
Foto: shutterstock.com/Savanevich Viktar

Starostlivosť o tuje na jar

Tuje, ktoré prežili drsné podmienky slovenskej zimy, nemusia na jar vyzerať najlepšie. Najčastejšie nás privíta pohľad na uschnuté vetvičky a vyblednutú farbu listov. Tieto príznaky poukazujú na nedostatok vody a živín. Ak však vykonáte niekoľko krokov starostlivosti, opäť sa stane skutočnou ozdobou vašej záhrady alebo iného domáceho priestoru. Kde začať na jar?

Skúsení záhradníci zdôrazňujú, že najdôležitejšie je odstrániť všetky suché a prerastené výhonky. Je to jednoduchý a účinný spôsob, ako stimulovať vývoj nových častí rastliny, ako aj poskytnúť celej rastline viac svetla. Ďalším krokom na zozname potrebných opatrení je aplikácia postreku a špeciálne vybraného hnojiva. Je pravda, že môžeme použiť výrobky zo záhradkárskych obchodov, ale rovnako dobre fungujú aj tie, ktoré si pripravíme sami. Odborníci odporúčajú najmä postrek na báze cesnaku.

Ako pripraviť cesnakový sprej pre tuje?

Na prípravu domáceho odvaru na posilnenie tují po zime a tiež na likvidáciu prvých škodcov potrebujeme len dve ingrediencie. Začneme tým, že nazbierame a rozdrvíme tri olúpané strúčiky cesnaku. V ďalšom kroku ich zalejeme litrom vody a rozmixujeme na hladkú a jednoliatu tekutinu. Takto pripravený postrek zakryjeme a odložíme na 24 hodín na suché miesto.

Po 24 hodinách nalejte domáci sprej do fľaše s rozprašovačom. Dôležité je, že prípravok nie je potrebné riediť. Najlepšie je zmes použiť ihneď po príprave. Po krátkom čase používania sa obnoví zelená farba rastliny a rastlina bude odolnejšia voči škodcom a iným vonkajším faktorom. Ošetrenie cesnakovým postrekom sa môže aplikovať denne alebo každé dva dni.

Pevne dozretý banán poskytne tuje všetky potrebné zložky. Nestačí ho však len nakrájať na kúsky a podávať rastline
Foto: shutterstock/m.dipo

Môžu sa tuje polievať hnojivom z banánov?

Bujné tuje rastúce v kvetináčoch alebo na záhrade je potrebné pravidelne hnojiť. Najlepšie je začať s prvou dávkou na začiatku vegetačného obdobia. Vhodný čas je práve na začiatku jari, a to najčastejšie koncom marca a začiatkom apríla. Záhradníci upozorňujú, že je to dôležité najmä na chudobnejších pôdach. Ak nechcete míňať veľa peňazí za špecifiká zakúpené v obchode, pripravte si domáce banánové hnojivo pre tuje.

Pevne dozretý banán poskytne tuje všetky potrebné zložky. Nestačí ho však len nakrájať na kúsky a podávať rastline. Ovocie nakrájané na menšie kúsky vložte do čistej nádoby a zalejte ho prevarenou a mierne vychladnutou vodou. Teraz jednoducho zakryte vrch nádoby a odložte zmes na 48 hodín. Už po dvoch dňoch je kondicionér pripravený na použitie. Odborníci upozorňujú, že by sa mal používať s mierou. Nadmerná frekvencia nielenže zhorší vzhľad, ale oslabí aj prirodzenú odolnosť rastlín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nevylievajte ju do umývadla, ale zalejte ňou tuje. Stromy budú po zime prospievať a ožijú

Nalejte pod tuje hneď teraz. Neutratíte ani cent. Na jar budú kríky husté a zelené ako vždy

The post Komplexná regenerácia tují po zime. Zmiešajte dve zložky a prebuďte svoje stromy k životu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie