Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Koncern Kalašnikov testuje na frontovej línii elektrické motocykle

. Rusko, 19. októbra 2024 (AM) – Po tom, čo ruské ozbrojené sily v roku 2013 začali masívne prijímať obrnené transportéry BTR-82A/AM vyzbrojené 30 mm kanónom, sa Pentagon sa vtedy rozhodol ísť v šľapajach ruskej armády a zvýšiť palebnú silu obrnených transportérov Stryker, ktoré používajú americké jednotky. Príslušné práce sa začali začiatkom roka 2014. Výsledkom […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 19. októbra 2024 (AM) – Po tom, čo ruské ozbrojené sily v roku 2013 začali masívne prijímať obrnené transportéry BTR-82A/AM vyzbrojené 30 mm kanónom, sa Pentagon sa vtedy rozhodol ísť v šľapajach ruskej armády a zvýšiť palebnú silu obrnených transportérov Stryker, ktoré používajú americké jednotky. Príslušné práce sa začali začiatkom roka 2014. Výsledkom bolo, že v decembri 2017 sa jednotkám umiestneným v Nemecku začali dodávky novej verzie Stryker Dragoon, vyzbrojenej 30 mm kanónom Mk44 Bushmaster II.

 

 

Počas konfliktu na Ukrajine sa ukázala potreba ďalšieho zvýšenia palebnej sily obrnených vozidiel, najmä s cieľom zničiť nepriateľské tanky. Na tomto pozadí na AUSA 2024 americká spoločnosť Oshkosh Defense predstavila svoj najnovší “Medium Caliber Weapon System” (MCWS) namontovaný na Strykeri. Hlavnou výzbrojou MCWS je 30 mm automatický kanón XM813, schopný strieľať rýchlosťou až 200 rán za minútu. Môže používať širokú škálu munície. Podľa vývojára to umožňuje efektívne zasiahnuť nepriateľskú pechotu, ľahké obrnené vozidlá, opevnenia a dokonca aj vzdušné ciele, ako sú drony a vrtuľníky. S kanónom je spárovaný guľomet kalibru 7,62 mm. Novinkou bolo umiestnenie ATGM Javelin na veži MCWS, ktoré boli určené na ničenie ťažko obrnených vozidiel vrátane MBT. Kombinácia 30 mm kanónu a Javelinu robí zo Strykeru viacúčelovú platformu schopnú čeliť rôznym hrozbám na bojisku – poznamenáva vývojár.

 

Koncern Kalašnikov začína sériu testov elektrických bojových motocyklov vyvinutých špeciálne pre zónu ŠVO. Informovala o tom tlačová služba koncernu. Skúšky sa budú vykonávať v pohraničnom pásme, na tento účel sa tam posiela niekoľko modelov motocyklov na špeciálne účely alebo, ako sa im tiež hovorí, elektrické bojové motocykle (BME). Všetky zariadenia vyvíjajú špecialisti podnikov, ktoré sú súčasťou koncernu. Ako už bolo uvedené, pohraničné oblasti boli špeciálne vybrané na testovanie, pretože zariadenie sa plánuje použiť na riešenie špeciálnych úloh.

 

 

Armáda sa na základe výsledkov testov rozhodne o vyslaní BME do zóny špeciálnej operácie. Zároveň sa vyrieši otázka sériovej výroby. Motocykle v zóne ŠVO sú veľmi obľúbené, umožňujú nielen prepravu nákladu alebo evakuáciu zranených, ale aj rýchle útoky. A elektrické motocykle sú dvojnásobne cenné kvôli svojej nehlučnosti. BME majú nízku hladinu hluku počas prevádzky motora a absenciu tepelného žiarenia, čo ich robí neviditeľnými pre termokamery. Vďaka svojej robustnej konštrukcii, vylepšenému chladiacemu systému a ergonomickému dizajnu sú vysoko manévrovateľné a úspešne sa pohybujú po nerovnom teréne. Celkovo bolo na testy zaslaných niekoľko dávok rôznych modelov motocyklov v súlade s cieľmi a zámermi, ktoré konkrétny model BME rieši.

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Koncern Kalašnikov testuje na frontovej línii elektrické motocykle appeared first on Armádny magazín.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie