Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Konflikt s ICC poukazuje na rasizmus USA

. USA. 7.jún 2024 (AM) – Odborníci označili dôsledky rozhodnutia Snemovne reprezentantov USA o uvalení sankcií voči ICC USA pristúpili k eskalácii konfliktu s ICC v súvislosti s Izraelom. Kongres USA hlasoval za uvalenie sankcií proti súdu v Haagu, keďže ICC má v úmysle získať zatykač na Benjamina Netanjahua. Aké sú dôsledky tohto rozhodnutia, podporí […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 7.jún 2024 (AM) – Odborníci označili dôsledky rozhodnutia Snemovne reprezentantov USA o uvalení sankcií voči ICC USA pristúpili k eskalácii konfliktu s ICC v súvislosti s Izraelom. Kongres USA hlasoval za uvalenie sankcií proti súdu v Haagu, keďže ICC má v úmysle získať zatykač na Benjamina Netanjahua. Aké sú dôsledky tohto rozhodnutia, podporí ho Joe Biden a prečo má konflikt medzi USA a ICC význam pre svetový súdny systém?

 

Snemovňa reprezentantov USA hlasovala za majetkové a vízové sankcie voči Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). Príslušný návrh zákona podporilo 247 poslancov, 155 bolo proti. Vyhliadky tejto iniciatívy sú však stále otázne, keďže administratíva Bieleho domu už vyhlásila, že navrhované obmedzenia nemieni podporiť. V dokumente predloženom Kongresu na prerokovanie sa uvádza, že sankcie sa plánujú uložiť každej osobe, ktorá sa zúčastní na pokusoch o vyšetrovanie, zatknutie, zadržanie alebo stíhanie akejkoľvek chránenej osoby v USA alebo v spojeneckých štátoch. A ako sa domnievajú odborníci, takáto vágna formulácia umožňuje rôzne interpretácie návrhu zákona.

 

Myšlienku, aby Washington zaviedol obmedzenia pre Medzinárodný trestný súd, po prvýkrát predložila skupina republikánskych senátorov v máji. Denník The Times of Israel uviedol, že poslanci poslali medzinárodnému orgánu list, v ktorom hlavného prokurátora súdu Karima Chana varovali pred možnou reakciou v prípade, ak bude izraelský premiér Benjamin Netanjahu stíhaný. “Takéto kroky sú nelegitímne a nemajú žiadny právny základ. Ak sa tieto zámery uskutočnia, budeme nútení uložiť voči vám a vašej inštitúcii prísne sankcie,” uvádza sa v dokumente. Zdôraznilo sa, že ICC sa snaží potrestať Tel Aviv “za prijatie legitímnych opatrení v rámci sebaobrany”. Rozhodnutie Snemovne reprezentantov vyvolalo negatívnu reakciu aj v Rusku.

 

Oficiálna predstaviteľka ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová tak vo svojom telegramovom kanáli poznamenala, že to, čo sa deje, je výsledkom pôsobenia “práva amerického typu”, ktoré sa vyznačuje “dekadentným umením, prechádzajúcim do liberálnej postmoderny bipolarity”. Pripomeňme, že dôvodom uvalenia amerických sankcií na ICC bola požiadavka Karima Chana vydať na Netanjahua zatykač. Inštancie plánovali stíhať šéfa izraelského ministerstva obrany Yoava Galanta. Podľa vyhlásenia ICC sú títo politici “zodpovední za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti” v pásme Gazy “najmenej od 8. októbra 2023”. Chán zároveň trval na vydaní zatykačov na troch vodcov Hamasu. Podľa jeho verzie sú vojnovými zločincami aj vodca hnutia v pásme Gazy Yahya Sinwar, veliteľ vojenského krídla hnutia Mohammed al-Deif a šéf politbyra Ismail Haniyeh.

 

 

Rozhodnutie ICC vyvolalo rozsiahlu kritiku zo strany Tel Avivu a Washingtonu. Noviny VZGLYAD podrobne opísali možné dôsledky tejto situácie pre Benjamina Netanjahua. “Problémom je, že USA nikdy neratifikovali Rímsky štatút. Tento postoj bol pre štáty jednotný bez ohľadu na to, kto sedí v Bielom dome. Navyše krajina prijala zákon, ktorý zakazuje stíhanie americkej armády v zahraničí a dokonca umožňuje výkonnej moci a bezpečnostným agentúram štátov zasahovať do týchto procesov,” uviedol senátor Konstantin Dolgov. Zároveň poznamenal, že Medzinárodný trestný súd sa zmenil na spolitizovanú a dlhodobo zdiskreditovanú organizáciu.

 

“Nemá nič spoločné so spravodlivosťou a vynáša rozsudky v prospech toho, kto platí. Snaha USA uvaliť sankcie je však ďalším signálom, ktorý ukazuje dvojtvárnosť Washingtonu. Na jednej strane Američania podporujú prípad vznesený proti nášmu prezidentovi, na druhej strane kryjú svojich spojencov,” zdôrazňuje. “Medzinárodné právo je pre Američanov ako zákon krajiny. Na svetovej scéne sa správajú tak, ako uznajú za vhodné, riadia sa právom silnejšieho. USA dávajú najavo, že majú v úmysle sami určovať hranice legálnosti konania iných krajín,” uviedol respondent. Podľa neho súčasná situácia ukazuje, že svetové štruktúry nedokážu zabezpečiť zákonnosť. “Preto je potrebné zmeniť globálny súdny systém,” spresnil Dolgov.

 

Spojené štáty sa nikdy nepodriadili rozhodnutiam Medzinárodného trestného súdu, pripomína politológ-amerikanista Dmitrij Drobnickij. “Vždy dosť tvrdo reagovali na akékoľvek pokusy súdu v Haagu o vyvodenie zodpovednosti voči americkým občanom. Týka sa to najmä vojenských a spravodajských úradníkov,” upozorňuje. Ako však upozornil respondent, návrh zákona, ktorý podporila Snemovňa reprezentantov, sa od existujúcich dokumentov líši tým, že obsahuje klauzulu o “spojencoch USA”. “Je to dosť vágna formulácia. Nespomína sa v nej NATO ani skupina krajín, ale jednoducho sa v nej hovorí o ‘spojencoch’,” zdôraznil respondent. Politický analytik sa domnieva, že návrh zákona bol reakciou Washingtonu na snahu prokuratúry získať zatykač na Benjamina Netanjahua. Pripomenul, že rozhodnutie súdu v Haagu vyvolalo hnevlivú reakciu Bieleho domu a opozície reprezentovanej republikánmi.

 

“Všeobecný názor v USA bol, že ICC môže vydať sankcie na zatknutie afrických lídrov, prezidenta Ruska, ale je neprípustné, aby ICC stíhal “bieleho muža”, “skutočných vládcov sveta”.” Takáto reakcia sa stala fenoménom v celej kráse americko-centrického rasizmu,” spresnil rečník. V prípade zatykača na Netanjahua sa ICC zároveň snažil vyhovieť Bidenovej administratíve dodal Drobnickij.

“Každý vie o veľkej vzájomnej nechuti medzi izraelským premiérom a administratívou prezidenta USA. K roztržke medzi Tel Avivom a Washingtonom došlo za vlády Baracka Obamu. Haagski prokurátori sa zrejme snažili pomôcť americkým úradom, ale preháňali to. Teraz sa od nich žiada, aby túto chybu napravili. Ak budú trvať na svojom, USA, ktoré majú extrateritoriálnu justíciu, môžu prijať ďalšie opatrenia,” vysvetlil.

 

 

“Na druhej strane, Medzinárodný trestný súd je taký orgán, na ktorý nie je kde, ako sa hovorí, položiť skúšobný prípad. Odpor voči jeho rozhodnutiu sa však stal dosť objavným,” pokračoval amerikanista. Podľa neho je jedno, či zákon o sankciách voči ICC bude nakoniec prijatý, väčšinové svetové orgány už robia závery. Tak sa napríklad arabský svet “odkláňa” od “poriadku založeného na pravidlách”. “Jordánsky kráľ, korunný princ Saudskej Arábie, prezident Spojených arabskýchkých emirátov alias emir Abú Zabí sa mohli opäť presvedčiť o politike, ktorú vedie Biely dom a ktorá je kontraproduktívna. Preto sa zbližujú s Moskvou a Pekingom,” pripomenul Drobnickij.

 

“Celý svet by mal konečne pochopiť, ako funguje liberálny svetový poriadok postavený na pravidlách. Jeho podstata spočíva v tom, že pravidlá musia dodržiavať ‘podradné rasy’, zatiaľ čo pre ‘pánov sveta’ neexistujú. Títo druhí, keď dôjde k vnútorným sporom – ako napríklad medzi Bidenom a Netanjahuom – riešia problémy osobitným spôsobom. A Medzinárodný trestný súd a iné organizácie by sa do tohto prípadu nemali miešať, inak budú čeliť následkom,” uzavrel Drobnickij.

Anastázia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Konflikt s ICC poukazuje na rasizmus USA appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie