Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Konflikt v Gaze musí byť čo najskôr ukončený, zhodol sa český prezident s jordánskym kráľom

Konflikt v Pásme Gazy musí byť v čo najkratšom čase ukončený, zhodli sa na dnešnom rokovaní v Ammáne český prezident Petr Pavel s jordánskym kráľom Abdalláhom II. Jordánsko zvolalo konferenciu Čím dlhšie bude trvať izraelská vojenská operácia a utrpenie palestínskych civilistov, tým horšia bude pozícia Izraela a tým ťažšie bude potom nájsť riešenie, povedal dnes […]
Menej ako 1 min. min.

Konflikt v Pásme Gazy musí byť v čo najkratšom čase ukončený, zhodli sa na dnešnom rokovaní v Ammáne český prezident Petr Pavel s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Jordánsko zvolalo konferenciu

Čím dlhšie bude trvať izraelská vojenská operácia a utrpenie palestínskych civilistov, tým horšia bude pozícia Izraela a tým ťažšie bude potom nájsť riešenie, povedal dnes Pavel českým novinárom v Jordánsku.

Štátnici sa zhodli na nutnosti vyvíjať úsilie na izraelskej strane, aby vojenská operácia skončila a nastavilo sa akéhokoľvek prímerie, ktoré by umožnilo ďalšie konanie.

Neskôr môže podľa Pavla začať rozsiahla humanitárna operácia. Jordánsko zvolalo na 11. júna konferenciu na takúto pomoc v Pásme Gazy, Česko sa jej podľa prezidenta nejakou formou zúčastní. “Už teraz budeme hľadať cesty, ako ďalej pomôcť civilistom v Gaze,” poznamenal český prezident.

Uznanie Palestíny bez predpokladov na jej existenciu nedáva zmysel, vraví český prezident Pavel

Konferencia by podľa neho mala vyústiť do vytvorenia systému, aby nedochádzalo ku kríženiu záujmov či naopak aby nevznikali nepokryté miesta.

“Asi najviac potrebná bude nejaká koordinačná bunka, ktorá bude schopná všetky humanitárne aktivity koordinovať a bude dávať dohromady aj prepravné prostriedky,” povedal Pavel. Podľa jordánskej strany bude potrebných až 800 kamiónov denne, ktoré budú rotovať a dovážať pomoc.

V pondelok priviezol Pavel do Ammánu zhruba tonu dojčenského mlieka v prášku, ktoré Jordánsko neskôr distribuuje do Pásma Gazy. Pri dnešnom rokovaní s kráľom český prezident ďalšie konkrétne položky nepreberal, povedal na otázku ČTK.

Humanitárna pomoc

“Materiálna pomoc, ktorú sme priviezli teraz, je pokračovaním, pretože už sme do Gazy poskytovali humanitárnu pomoc prostredníctvom Svetového potravinového programu,” poznamenal.

V Gaze sa civilistom nedostáva predovšetkým potravín, zdravotníckeho materiálu či hygienických potrieb, uviedol český prezident.

Izrael vedie vojnu proti Hamasu od teroristických útokov z minuloročného 7. októbra, keď Hamas a ďalšie skupiny zabili v južnom Izraeli 1 200 ľudí a ďalšie uniesli.

Izraelské sily napriek príkazu Medzinárodného súdneho dvora zastaviť boje pokračujú v ofenzíve v Rafahu s cieľom zlikvidovať posledné ozbrojené skupiny Hamasu.

Gantz dal Netanjahuovi ultimátum. Do 8. júna požaduje plán pre Gazu, v hre je podpora koalície

Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré kontroluje Hamas, útoky zabili najmenej 36 171 Palestínčanov a 81 420 ľudí zranili.

S Abdalláhom II. aj korunným princom Husajnom hovoril Pavel aj o vojne na Ukrajine. “Z jeho (kráľovho) pohľadu samozrejme aj tento konflikt ovplyvňuje globálnu bezpečnosť a teda bezpečnosť v regióne,” podotkol Pavel.

Ďalej hovorili o rozšírení spolupráce v priemysle, obrannom sektore, v zdravotníctve, v energetike, kúpeľníctve či pri rehabilitáciách zranených vojakov.

Jordánsko podľa Pavla vníma Česko ako blízkeho partnera, čo mu okrem iného pri stretnutí oznámil pred novinármi aj premiér Bišer Chasávna. Pre Česko je Jordánsko najstabilnejšou krajinou v regióne, s ktorou je možné počítať ako so spoľahlivým partnerom.

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie