Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Koniec sporov v energetike? Francúzsko a Nemecko našli spoločnú reč pri geotermii a vodíku

Parlamentní poslanci oboch krajín chcú napraviť vzájomné naštrbené vzťahy v oblasti energetickej politiky. Nehádajme sa o jadre a obnoviteľných zdrojov, zamerajme sa na geotermiu a vodík, odkazujú poslanci v deklarácii. Francúzsko-nemecká skupina národných poslancov odporúča Parížu a Berlínu, aby prekonali vzájomné rozdiely v energetickej politike v oblasti jadrovej energie a obnoviteľných zdrojov. Tie spočívajú v […]
Menej ako 1 min. min.

Parlamentní poslanci oboch krajín chcú napraviť vzájomné naštrbené vzťahy v oblasti energetickej politiky. Nehádajme sa o jadre a obnoviteľných zdrojov, zamerajme sa na geotermiu a vodík, odkazujú poslanci v deklarácii.

Francúzsko-nemecká skupina národných poslancov odporúča Parížu a Berlínu, aby prekonali vzájomné rozdiely v energetickej politike v oblasti jadrovej energie a obnoviteľných zdrojov. Tie spočívajú v rozdielnom pohľade na to, ako by malo vyzerať ozelenenie energetického sektora. Kým Francúzsko pretláča na európskej úrovni jadro a nechce prijať ciele pre obnoviteľné zdroje, Nemecko zrušilo jadrové elektrárne a zelené zdroje masívne rozvíja.

Radšej by sa podľa poslancov národných parlamentov mali zamerať na témy, ktoré majú obe krajiny spoločné – rozvoj vodíka a využívanie geotermálnej energie.

„Za posledné dva roky bolo medzi Francúzskom a Nemeckom príliš veľa nepriateľstva, ale na to, aby sa Európa posunula vpred, je potrebná francúzsko-nemecká energia,“ povedal Andreas Jung, stredopravý poslanec za CDU (EPP) z Nemecka.

Na preklenutie medzery v energetickej politike bude 24. júna na plenárnom zasadnutí 100 poslancov prijatý spoločný pozičný dokument v nemčine a francúzštine.

Skupina, ktorú tvorí 100 poslancov z oboch národných parlamentov, sa stretáva dvakrát ročne. Koordinuje vzťahy a politiky medzi francúzskym a nemeckým parlamentom, ale nemôže vytvárať zákony.

Zatiaľ čo chúlostivá téma „jadrové verzus obnoviteľné zdroje energie“ bola zo spoločného dokumentu takmer vylúčená. Obsahuje však plány, ktoré sa dotknú aj ostatných európskych krajín.

Návrat uhlia sa nekoná, Nemecko vyplo 15 uhoľných elektrární

Nemecko cez Veľkú noc odstavilo 15 uhoľných elektrární, aby splnilo svoje ciele v oblasti klímy. Nenaplnili sa tak predpovede, že vypnutie jadrových elektrární a energetická kríza znamenajú pre krajinu návrat k znečisťujúcemu uhliu. 

Vodík všetkých farieb, ale hlavne zelený

Po prvé, Francúzsko a Nemecko by mali pracovať na „spoločnej európskej vodíkovej stratégii do roku 2025“ a takýto dokument by bol de facto základom na aktualizáciu súčasnej vodíkovej stratégie EÚ, ktorá platí od roku 2020.

Zatiaľ čo „zelený“ vodík na báze obnoviteľných zdrojov sa uvádza ako konečný cieľ, dokument deklaruje otvorenosť voči „nízkoemisným variantom“ – to znamená vodíku vyrábaného z jadra.

„Francúzsko bude tiež vyrábať vodík z jadrovej energie. Otvorenosť voči vodíku vyrábaného z rôznych zdrojov, nielen z obnoviteľných, je predpokladom spoločnej stratégie s rozsiahlou európskou infraštruktúrou,“ vysvetlil Jung.

V texte sa však stále uznáva „nadradenosť“ zeleného vodíka, a to aj v počiatočnej fáze nábehu odvetvia. Toto ustanovenie pravdepodobne presadili nemeckí Zelení a stredoľavá SPD.

Zelený vodík bude môcť byť vyrobený aj s pomocou jadra, ale nie u nás

Komisia zverejnila pravidlá „zeleného vodíka“ – teda z akých zdrojov môže byť vyrobený, aby bol stále považovaný za udržateľný. Francúzsko presadilo, aby do tej kategórie patril aj vodík vyrobený z jadra, ak je celkový mix zdrojov na výrobu elektriny nízkouhlíkový.

Pretlačia geotermálnu stratégiu

Zatiaľ čo väčšina zdrojov energie už ťaží zo špecializovaných stratégií EÚ, geotermálna si svoje vlastné ešte musí získať. Obe krajiny v spoločnom dokumente kladú dôraz na „Európsku stratégiu na podporu geotermálnej energie“, ktorá má byť základom pre spoločnú francúzsko-nemeckú pozíciu k tejto technológii do roku 2025.

„Geotermálna energia ponúka veľký potenciál vo francúzsko-nemeckom pohraničnom regióne Horného Rýna,“ povedal Jung, ktorý dúfa, že sa mu podarí súčasne riešiť dve otázky: klimatické zmeny a francúzsko-nemecké priateľstvo.

Budovanie geotermálnej energie si vyžaduje „spoločné reakcie na obavy – s cezhraničným rámcom pre technológie, povolenia a bezpečnosť“, vysvetlil stredopravý politik. V duchu spolupráce by tieto dve krajiny mali „pokračovať v napredovaní v rozširovaní európskych sietí cezhraničným a inteligentným spôsobom“.

Navrhol stratégiu Únie pre geotermiu: Nevnucujme štátom jedno riešenie

Europoslanci sa drvivou väčšinou zhodli, že Únia potrebuje spoločnú geotermálnu stratégiu. Tá prispeje k zmapovaniu zdrojov aj zmierneniu finančného rizika vrtov. Máme silný mandát a budeme pozorne sledovať ďalšie kroky eurokomisie aj Rady EÚ, hovorí autor iniciatívy poľský europoslanec Zdzisława Krasnodębski.

Jadrová energia sa spomína málo a len v kontexte, s ktorým nemôžu nesúhlasiť ani zelení poslanci, ktorí sú tradične proti. Výskum „jadrovej bezpečnosti a odolnosti proti šíreniu jadrových zbraní“ – by mal pokračovať, uvádza sa v dokumente.

Keďže sa dokument zameriava na menej problematické otázky, môže byť základom pre hlbšie zblíženie medzi Nemeckom a Parížom v energetických záležitostiach.

Veľké zapojenie nemeckých konzervatívcov do iniciatívy naznačuje, že spolupráca v oblasti energetiky medzi krajinami bude pravdepodobne pokračovať, keďže sa predpokladá, že konzervatívci sa v Nemecku dostanú k moci už koncom roka 2025.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie