Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Košice: KONIEC FALOŠNÝM INFORMÁCIÁM K SLANECKEJ CESTE Od prvotnej myšlienky o rozšírení Slaneckej cesty k samotnej realizácii prešlo 30 rokov. S jej rekonštrukcio…

📣 KONIEC FALOŠNÝM INFORMÁCIÁM K SLANECKEJ CESTE Od prvotnej myšlienky o rozšírení Slaneckej cesty k samotnej realizácii prešlo 30 rokov. S jej rekonštrukciou sa po predchádzajúcich prípravných prácach začalo na jar 2022, prvé autá mali po vynovenej ceste prejsť v auguste 2023. Zhotoviteľ sa, žiaľ, omeškal s jej dokončením o niekoľko mesiacov. ☝️ Každá stavba […]
Menej ako 1 min. min.

📣 KONIEC FALOŠNÝM INFORMÁCIÁM K SLANECKEJ CESTE

Od prvotnej myšlienky o rozšírení Slaneckej cesty k samotnej realizácii prešlo 30 rokov. S jej rekonštrukciou sa po predchádzajúcich prípravných prácach začalo na jar 2022, prvé autá mali po vynovenej ceste prejsť v auguste 2023. Zhotoviteľ sa, žiaľ, omeškal s jej dokončením o niekoľko mesiacov.

☝️ Každá stavba má svoje špecifiká a nepredvídateľné okolnosti. Musíme si uvedomiť, že išlo o najväčšiu dopravnú stavbu v histórii Slovenka realizovanú mestskou samosprávou a za plnej prevádzky pri vyše 25 000 automobiloch denne.

✅ Dôležité je, že aj napriek mnohým problémom budú môcť zmodernizovanú štvorprúdovú Slaneckú cestu aj s novými križovatkami už od nedele využívať motoristi a MHD. Chodci, cyklisti, kolobežkári, korčuliari ocenia nový chodník popri Slaneckej ceste, ktorý výrazne zvýši ich bezpečnosť, cestujúci v MHD zas novovybudované moderné zastávky. Obyvateľom sídliska a všetkým Košičanom patrí ospravedlnenie za spôsobené komplikácie a nekomfort, ako aj vďaka za ich trpezlivosť a ohľaduplnosť počas rekonštrukcie. 🙏

☝️ Žiadosťou o vydanie rozhodnutia na predčasné užívanie sme chceli cestu čo najskôr sprístupniť všetkým motoristom a ďalším účastníkom cestnej premávky v plnom profile. Ide o bežný postup pri dopravných stavbách, využil sa napr. aj pri výstavbe rýchlostnej cesty R7 pri Bratislave či rekonštrukcií mostov. Pre kolaudáciu je potrebná omnoho rozsiahlejšia dokumentácia a dlhší časový rámec.

💶 Počas výstavby došlo k zvýšeniu ceny za dielo kvôli prácam naviac, ktoré neboli pôvodne projektované alebo boli projektované odlišným spôsobom a skutkový stav ukázal, že sa musia zrealizovať. Išlo o takmer 100 zmien v projekte, ktoré odsúhlasilo aj prislušné ministerstvo.

✅ Podrobné zdôvodnenia, prečo došlo k zvýšeniu nákladov a všetky zmluvy môže každý nájsť na webe mesta: https://www.zverejnenie.esluzbykosice.sk/Zmluva/Index/17270700. Išlo napríklad o rozdielnu skladbu podložia, ktoré sa muselo kompletne vymeniť a doplniť kompozitnými materiálmi zvyšujúcimi jeho únosnosť. Náklady sa teda zvýšili kvôli tomu, že sa musí realizovať viac prác ako sa pôvodne v projektovej dokumentácii požadovalo a uvažovalo.

Ďalším faktorom bola indexácia cien v zmysle metodického usmernenia ministerstva. Tento mechanizmus prijala vláda kvôli skokovým nepredvídateľným nárastom vybraných stavebných materiálov spôsobených pandémiou COVID-19 a vojnovým konfliktom na Ukrajine. Z pohľadu eurofondov išlo o oprávnené výdavky, ktoré boli preplatené. Mesto postupuje výhradne v súlade s príslušnými ustanoveniami zmluvy o dielo.

🔴 A na záver by sme chceli zdôrazniť, že ak by sme sa nepustili do rozšírenia Slaneckej cesty, najneskôr v roku 2026 by sa podľa výsledkov spracovanej dopravnej štúdie stala počas dopravnej špičky úplne neprejazdnou.

Teší nás, že motoristi v celom meste budú môcť už od nedele jazdiť po modernej ceste a namiesto dlhoročnej hlášky v dopravnom servise „Na Slaneckej ceste sa v kolónach zdržíte minimálne 20 minút“ prejdete touto frekventovanou dopravnou tepnou plynulou jazdou v rámci zelenej vlny. Najväčším prínosom novej Slaneckej cesty bude komfortná jazda, väčšia bezpečnosť, menej emisií a hluku a samozrejme čas a peniaze za naftu alebo benzín, ktorí všetci motoristi ušetria.



Zdroj: Mesto Košice

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie