Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Košice majú prvý mestský med, postarali sa o to včely na streche magistrátu

Nova zelená strecha košického magistrátu má od polovice apríla nových obyvateľov. Ide o štyri včelstvá, ktoré počtom symbolicky reprezentujú približne 250 000 Košičanov. Umiestnením úľov na streche magistrátu chce mesto podporiť chov včiel v meste a poukázať na ich dôležitosť pre život. Mesto má svoj prvý med V uplynulých mesiacoch včely nalietali stovky kilometrov a vďaka ich usilovnej […]
Menej ako 1 min. min.

Nova zelená strecha košického magistrátu má od polovice apríla nových obyvateľov. Ide o štyri včelstvá, ktoré počtom symbolicky reprezentujú približne 250 000 Košičanov.

Umiestnením úľov na streche magistrátu chce mesto podporiť chov včiel v meste a poukázať na ich dôležitosť pre život.

Mesto má svoj prvý med

V uplynulých mesiacoch včely nalietali stovky kilometrov a vďaka ich usilovnej práci majú Košice svoj prvý mestský med. Včely dokážu opeľovať kvitnúce rastliny až do vzdialenosti 2 a pol kilometra od úľa. To znamená, že sa z budovy magistrátu dostanú napríklad až do Borovicového hája alebo do Myslavy.

„Vždy som chcel chovať včely. Inšpirovala ma prezidentka Zuzana Čaputová, pri spoločných rozhovoroch. Preto som začal uvažovať o tom, že by bolo vhodné mať včelstvá priamo na zelených strechách magistrátu. Dúfam, že sa teraz aj my staneme inšpiráciou pre ďalšie samosprávy, a to najmä v oblasti ekologických a zelených projektov,“ povedal primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

So starostlivosťou o včelstvá a výrobou medu mu pomáhal skúsený včelár Juraj Mikula. Z plných plástov sa podarilo vytočiť viac ako 50 kilogramov medu, ktorý spĺňa najvyššie štandardy kvality. „Včely našli v okolí magistrátu dostatok potravy najmä z agátov, líp, púpavy a kvietkov, ktoré pravidelne dosádza Správa mestskej zelene v Košiciach. Navyše, v okolí úľov sa nepoužívajú pesticídy, čo sa rovnako podpíše pod vysokú akosť medu,“ vysvetlil včelár. 

Na mede si ako prví pochutnajú poslanci mestského zastupiteľstva

Primátor má s mestom uzavretú zmluvu o spolupráci a vystupuje vo vzťahu k mestu ako riadne zaregistrovaný včelár. Znáša všetky náklady súvisiace s chovom včiel a výrobou medu. „Med je riadne zaevidovaný a patrí mestu Košice v zmysle zmluvy. Nájom za umiestnenie úľov na streche neplatím, pretože odplatou je práve med, ktorý včely vyprodukujú,“ dodal primátor.

Mestský med bude slúžiť aj na reprezentačné účely mesta, ako dar pre hostí a oficiálne návštevy. Na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva si ho našli aj mestskí poslanci.

„Je pre mňa fascinujúce v akom harmonickom spoločenstve žijú včely a čo všetko spoločne dokážu. Kiež by sme aj my, ľudia, vedeli tak dobre spoločne pracovať a koexistovať,“ uviedol primátor.

Zelené strechy zlepšujú mikroklímu a zadržiavajú dažďovú vodu

Včelie úle sú pridanou hodnotou zelenej strechy, ktorá vznikla v rámci projektu revitalizácie budovy Magistrátu mesta Košice. Strechy na niektorých častiach budovy prešli kompletnou rekonštrukciou vrátane ich zateplenia. Zároveň sa na nich vytvorili vegetačné zelené pásy o rozlohe 1700 m2, ktoré zlepšia mikroklímu a zvýšia biodiverzitu prostredia, zachytia dažďovú vodu a znížia aj náklady na energie.

Z celkovej hodnoty projektu vo výške 1 389 307 eur s DPH pokryli eurofondy náklady vo výške 550 000 eur. Okrem striech sa vytvorila aj zelená plocha na hlavnom schodisku so stromami a priestorom na sedenie, ako aj dažďová záhrada pred budovou magistrátu.

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie