Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kosovo oslavuje 25. výročie svojho oslobodenia, keď sa srbské sily stiahli po 78-dňovom bombardovaní NATO

Pri srbských represiách zomrelo približne 13-tisíc ľudí, väčšinou etnických Albáncov.
Menej ako 1 min. min.

12.6.2024 (SITA.sk) – Kosovo v stredu oslavuje to, čo považuje za deň oslobodenia. Deje sa tak pri príležitosti 25. výročia stiahnutia sa srbských síl. Počas vojny v rokoch 1998 až 1999 so separatistami Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) etnických Albáncov srbské sily nedokázali splniť požiadavky Západu na zmierenie, čo prinútilo Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO) spustiť 78-dňovú bombardovaciu operáciu proti Srbsku. Tá vyústila do stiahnutia sa Srbska z Kosova.

Pri srbských represiách zomrelo približne 13-tisíc ľudí, väčšinou etnických Albáncov. Zhruba 1 600 ľudí je naďalej nezvestných. Srbsko odmieta oficiálne akceptovať nezávislosť Kosova, ktorú vyhlásilo v roku 2008. Kosovo uznalo viac ako 100 krajín vrátane USA a väčšiny západných krajín, nie však Rusko a Čína.

Kosovský premiér Albin Kurti povedal, že politickým cieľom krajiny je integrácia do Európskej únie, zatiaľ čo vojenským cieľom Kosova je členstvo v NATO.

Vzťahy medzi Kosovom a Srbskom sa za ostatný rok ešte viac zhoršili a roky normalizačných rozhovorov podporovaných Európskou úniou nepriniesli pokrok. Bývalý prezident USA Bill Clinton na sociálnej sieti X okomentoval 25. výročie oslobodenia Kosova slovami, že letecká operácia NATO ukončila „desaťročie represií a brutálnych etnických čistiek”.

Viac k témam: napätie v Kosove, Oslobodenie, Výročie
Zdroj: SITA.sk – Kosovo oslavuje 25. výročie svojho oslobodenia, keď sa srbské sily stiahli po 78-dňovom bombardovaní NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie