Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kotlár: Ministerka Dolinková je plne súčinná v otázkach „Pandemickej zmluvy“ a rozumie závažnosti situácie

www.slovanskenoviny.sk/rss Slovensko nepodporí aktuálnu verziu novej pandemickej zmluvy ani návrh novelizácie Medzinárodných zdravotníckych predpisov (IHR). Povedal splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec parlamentu Peter Kotlár (SNS), ktorý sa zúčastnil na rokovaniach o zmluve vo švajčiarskej Ženeve. Kotlár a ministerka Dolinková Kotlár reagoval aj na vyjadrenia ministerky […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Slovensko nepodporí aktuálnu verziu novej pandemickej zmluvy ani návrh novelizácie Medzinárodných zdravotníckych predpisov (IHR).

Povedal splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec parlamentu Peter Kotlár (SNS), ktorý sa zúčastnil na rokovaniach o zmluve vo švajčiarskej Ženeve.

Kotlár a ministerka Dolinková

Kotlár reagoval aj na vyjadrenia ministerky zdravotníctva: „K vyjadreniu ministerky zdravotníctva pani Zuzany Dolinkovej pre TA3 vo veci mojej účasti na rokovaní k návrhu Pandemickej zmluvy v Ženeve vyhlasujem, že nevidímzásadne rozdielne stanovisko s vyhlásením ministerky.  Pani ministerka vo svojom vyjadrení informovala o tom, že v právomoci splnomocnenca vlády nie je uskutočniť finálne hlasovanie o Pandemickej zmluve (ratifikácia/pristúpenie po jej prípadnom schválení Svetovým zdravotníckym zhromaždením) v orgánoch EÚ, a teda v Rade,  pretože tátoprávomoc vyplýva  ministrovi zdravotníctva  ako členovi Rady z článku 118 Zmluvy o fungovaní EU.”

Kotlár ďalej dodáva: „Diametrálne iná vec bola moja úloha na zasadnutí Medzivládneho vyjednávacieho orgánu (MVO), ktorého členom sú aj ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí poverení delegáti za SR. Mojou úlohou nebolo vyjadrovať sa k procedúre finálneho odsúhlasenia Pandemickej zmluvy orgánmi EÚ. Mojím poslaním ako riadneho delegáta MVO za SR (a nie prísediaceho) s poverovacou listinou udelenou ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí (na návrh ministerky zdravotníctva) bolo vyjadriť na rokovaní MVO názor, že pre Slovenskú republiku je aktuálny text Pandemickej zmluvy z viacerých dôvodov neprijateľný. Stanovisko obsahujúce udelený mandát som predniesol vo svojom vystúpení na rokovaní MVO a následne aj na rokovaní s generálnym riaditeľom WHO. V písomnej forme som ho odovzdal MVO a rovnako generálnemu riaditeľovi WHO, ktorý ma pozval na rozhovor.”

Pevná spolupráca koalície

„Podotýkam, že ako členovi  Výboru NR SR pre európske záležitosti mi vyplýva na základe Pravidiel pre tvorbu stanovísk k návrhom pre tvorbu aktov EÚ a pre koordináciu realizácie politík EÚ právo aktívne sa zúčastňovať na tvorbe stanovísk (aj predbežných) k aktom EÚ. Musím podotknúť, že ministerka zdravotníctva je plne súčinná v otázkach „Pandemickej zmluvy“, bola vždy ochotná si vypočuť názor odborníkov (nielen môj), a plne rozumie vážnosti situácie, ktorú prináša ratifikácia oboch zmlúv. (spolu s novelizáciou IHR). Rovnako treba podotknúť, že v tejto vážnej veci sa ukázala pevná spolupráca medzi SNS, Smerom-SD a Hlaso-SD. Nikto neriešil privlastňovanie si tak aktuálnej témy, nevytĺka politický kapitál, ale spolupracuje proporcionálnou časťou na „najbezpečnejšom“ postoji v tejto veci v rámci zvrchovaného rozhodovania Slovenskej republiky.” Hovorí splnomocnenec vlády.

ereport.sk

Príspevok Kotlár: Ministerka Dolinková je plne súčinná v otázkach „Pandemickej zmluvy“ a rozumie závažnosti situácie je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie