Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kovanda o hypotékách: Klienti musí dát bankám nůž na krk. Řada domácností už jde na krev

Některé banky podle Kovandy otálejí s větší reflexí poklesu úrokových sazeb. „Na levnější hypotéky si musíme počkat do příštího roku. Doporučuji, aby si lidé obešli všechny banky, ne pouze tu svou,“ poradil ekonom. K TÉMATU: Banky klientům rozšiřují nabídku investic. Proč ale vynechávají kryptoměny? „Nabídku musí klienti pečlivě zvážit, dokonce položit svým bankám nůž na krk […]
Menej ako 1 min. min.

Některé banky podle Kovandy otálejí s větší reflexí poklesu úrokových sazeb. „Na levnější hypotéky si musíme počkat do příštího roku. Doporučuji, aby si lidé obešli všechny banky, ne pouze tu svou,“ poradil ekonom.

K TÉMATU: Banky klientům rozšiřují nabídku investic. Proč ale vynechávají kryptoměny?

„Nabídku musí klienti pečlivě zvážit, dokonce položit svým bankám nůž na krk – pokud se jim ceny nelíbí, mohou pohrozit tím, že odejdou ke konkurenci,“ prohlásil v pořadu Co na to vaše peněženka s tím, že instituce mohou jednotlivým klientům sazby zlevňovat.

Odborník na finanční plánování OVB Allfinanz Oldřich Beránek připomněl, že v případě sjednávání hypoték „nefunguje ideální svět“. „Záleží totiž na metodice jednotlivých bank. Každá zvlášť vyhodnocuje, zda může klient na hypotéku dosáhnout. V případě peněz na stavbu nemovitosti je jedna instituce jednoduchá, u druhé se lidé setkají s náročným papírováním,“ sdělil expert.

Kovanda zdůraznil, že banky své klienty segmentují. „Líná huba, holé neštěstí. Komu je jedno, jakou platí sazbu a na vše přikývne, bude holt platit hodně. Kdo je však dravý a chce si vybojovat něco lepšího, je pro banky cenný klient a více se na něj soustředí. Pokud splní podmínky, s větší pravděpodobností mu nabídnou lepší cenu,“ shrnul.

Lidé by podle něj neměli automaticky spoléhat na to, že rovnou omráčí banku svým ekonomickým portfoliem a hypotéku získají. „Domácností, které na ni v současné době nedosáhnou, je více než 50 procent,“ varoval.

Zdůraznil také, že část klientů jde v domácím rozpočtu ohledně hypotéky „na krev“. „To, že Češi potřebují ve statistikách 13 ročních platů na pořízení vlastního bydlení, se určitě nezlepší. Považuji to za dlouhodobou bolest tuzemského trhu s nemovitostmi. Neočekávám, že by se tato statistika v příštích letech zlepšila,“ dodal Kovanda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podívejte se, jak chléb od revoluce zdražil. Za mzdu si jich ale koupíme víc

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie