Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Krajne pravicová strana v Holandsku nezvíťazí, naznačil exit poll k eurovoľbám

Ľavicová aliancia pod vedením bývalého eurokomisára Fransa Timmermansa porazila vo štvrtkových holandských voľbách do Európskeho parlamentu krajne pravicovú Stranu slobody Geerta Wildersa, vyplýva z exit pollu zverejneného verejnoprávnou vysielacou spoločnosťou NOS. Správa pochádza z agentúr AFP, Reuters a portálu Euronews. Ľavicová koalícia Zelených a Strany práce podľa odhadov získa osem mandátov, zatiaľ čo PVV o jeden menej. […]
Menej ako 1 min. min.

Ľavicová aliancia pod vedením bývalého eurokomisára Fransa Timmermansa porazila vo štvrtkových holandských voľbách do Európskeho parlamentu krajne pravicovú Stranu slobody Geerta Wildersa, vyplýva z exit pollu zverejneného verejnoprávnou vysielacou spoločnosťou NOS. Správa pochádza z agentúr AFP, Reuters a portálu Euronews.

Ľavicová koalícia Zelených a Strany práce podľa odhadov získa osem mandátov, zatiaľ čo PVV o jeden menej. Na exit polle sa zúčastnilo približne 20-tisíc ľudí a jeho chybovosť je približne jedno kreslo, podotýka Reuters.

Eurovoľby 2024: Definitívne výsledky sa zverejnia v nedeľu po 23. hodine

Volebné miestnosti uzavreli v Holandsku o 21:00. Voľby do europarlamentu sa v krajine, kde v novembrových parlamentných voľbách vyhral prekvapivo Wilders a jeho PVV, dostali do úzadia. I tak portál Euronews predpokladá vyššiu účasť, ako bola v posledných eurovoľbách v roku 2019 (41,93 percenta).

Najväčšiu volebnú účasť zaznamenali v Holandsku vo vôbec prvých priamych voľbách do europarlamentu v roku 1979. Vtedy prišlo k volebným urnám 58,12 percenta oprávnených voličov, vyplýva z údajov na stránkach europarlamentu.

Voľby do europarlamentu sa konajú od 6. do 9. júna a začali práve v Holandsku. V piatok sa eurovoľby uskutočnia v Írsku a v sobotu v Lotyšsku, na Slovensku a Malte. V 20 členských krajinách Únie volia občania svojich zástupcov až v nedeľu 9. júna. V dvoch štátoch sa uskutočnia voľby počas dvoch dní, konkrétne 7. – 8. júna v Česku a 8. – 9. júna v Taliansku. Z tohto dôvodu budú známe prvé výsledky až v nedeľu večer, keď sa uzavrú volebné miestnosti vo všetkých krajinách.

Do europarlamentu si voliči zvolia 720 poslancov. Ich počet sa oproti funkčnému obdobiu 2019 – 2024 zvýši o 15. Viac ich bude mať aj Holandsko, zatiaľ čo v predošlom funkčnom období sedelo v europarlamente 29 holandských poslancov, v rokoch 2024 – 2029 ich bude o dvoch viac.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie