Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Krásna rastlina, ktorá priláka peniaze do vášho domova. Tu je návod, ako sa o ňu starať

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mid Tran Designer). Pachira aquatica, známa svojimi originálnymi pletenými kmeňmi a sviežimi listami, sa z dobrého dôvodu nazýva „čínsky strom peňazí“. Má dôležité miesto vo filozofii feng-šuej. Jej listy predstavujú harmóniu všetkých živlov, zatiaľ čo originálny pletený kmeň prináša dobrú energiu a finančné šťastie. Táto rastlina priťahuje peniaze.Foto: shutterstock/Mid […]
Menej ako 1 min. min.

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mid Tran Designer).

Pachira aquatica, známa svojimi originálnymi pletenými kmeňmi a sviežimi listami, sa z dobrého dôvodu nazýva „čínsky strom peňazí“. Má dôležité miesto vo filozofii feng-šuej. Jej listy predstavujú harmóniu všetkých živlov, zatiaľ čo originálny pletený kmeň prináša dobrú energiu a finančné šťastie.

Táto rastlina priťahuje peniaze.
Foto: shutterstock/Mid Tran Designer

Pachira aquatica – nezvyčajná rastlina, ktorá priťahuje peniaze. Jej nezvyčajné kvety uvidíte len za denného svetla

Pachira je tropický strom z čeľade slezovitých, ktorý pochádza z Mexika. Vyznačuje sa dutým, tvrdým kmeňom, ktorý sa smerom nadol rozširuje a má schopnosť uskladňovať vodu. Horná časť kmeňa je užšia a z vrcholu vyrastajú lesklé, dlhochvosté, intenzívne zelené listy.

Listy a kôra pachiry majú liečivé vlastnosti – v prírodnej medicíne sa kôra používa na liečbu bolesti žalúdka a hrdla.

Vo voľnej prírode vytvára pachira krásne, veľké, žltočervené kvety s vôňou vanilky, ktoré sa otvárajú v noci a zatvárajú cez deň. Plody pachiry sú veľké, oválne a podlhovasté, spočiatku zelené a časom zhnednú. Vo vnútri sa nachádzajú semená, ktoré sa môžu jesť surové, varené alebo pražené. Žiaľ, v domácich podmienkach pachira nekvitne ani neplodí.

Požiadavky a pestovanie pachiry. Tu je návod na starostlivosť o túto rastlinu

Pachire sa v našich bytoch darí veľmi dobre. Najlepšia teplota pre rast je 23-25 °C na jar a v lete a o niečo nižšia, ale neklesajúca pod 16 °C v zime.

 Na pestovanie uprednostňuje priestory vlhké, slnečné, znesie však aj rozptýlené svetlo.
Foto: shutterstock/Toyakisphoto

Strom vyžaduje veľmi svetlé miesto, ale nemal by byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu. V zime zabráňte prievanu a umiestnite kvetináč mimo vykurovacích zariadení.

Pôda na pestovanie pachiry by mala byť priepustná, dobre poslúži zmes piesku, lístia a rašelinovej zeminy v pomere 1:1:1, prípadne môžete použiť hotovú pôdu pre dracény a palmy. Na dno kvetináča musíte umiestniť drenážnu vrstvu, pretože pachira neznáša stojatú vodu.

Pachira – starostlivosť. Zalievanie, kropenie a hnojenie

Pachira vyžaduje pravidelnú zálievku, najmä počas horúcich letných dní, kedy sa má zalievať 2 až 3-krát týždenne. Dôležité je udržiavať optimálnu vlhkosť substrátu a rastlinu zalievať, keď vrchná vrstva pôdy vyschne. V zime sa zalievanie výrazne obmedzí, aby sa zabránilo stagnácii vody. Na zalievanie je najlepšie používať dažďovú vodu alebo mäkkú filtrovanú vodu izbovej teploty.

Vlhkosť vzduchu by mala byť približne 60 – 70 %. Počas vykurovacej sezóny, keď vlhkosť klesá, pravidelne postrekujte listy pachiry mäkkou vodou alebo umiestnite do blízkosti zvlhčovač vzduchu. Hnojenie pachiry sa vykonáva od marca do konca novembra, pričom sa používajú kombinované minerálne hnojivá pre okrasné listnaté rastliny každých 14 dní v polovičnej odporúčanej dávke. V zime sa hnojenie preruší a rastlina sa nechá v období vegetačného pokoja.

Listy pachiry pravidelne kropte vodou.
Foto: shutterstock/Toyakisphoto

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

„Strom peňazí“ chradne a korene hnijú? Toto je spôsob, ako ho môžete zachrániť. Všetko, čo potrebujete, je domáci odvar

Kedy presádzať rastliny v kvetináčoch? Nepremeškajte tento strategický moment!

The post Krásna rastlina, ktorá priláka peniaze do vášho domova. Tu je návod, ako sa o ňu starať appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie