Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Krizi s kufry na letišti řešili i hasiči. Při pomoci s odbavováním však mohli porušit předpisy

Někdy pomáhají zraněným, jindy zajišťují letecký provoz a uplynulý víkend vykládali kufry. Tak by se dala shrnout pracovní náplň letištních hasičů. „Od začátku se jedná o mimořádnou situaci, kdy společnosti Czech Airlines Handling pomáhají zaměstnanci napříč letištěm. Letištní družstvo hasičů bylo v době jejich pomoci na výjezdu a stále v kontaktu s operačním střediskem, v […]
Menej ako 1 min. min.

Někdy pomáhají zraněným, jindy zajišťují letecký provoz a uplynulý víkend vykládali kufry. Tak by se dala shrnout pracovní náplň letištních hasičů. „Od začátku se jedná o mimořádnou situaci, kdy společnosti Czech Airlines Handling pomáhají zaměstnanci napříč letištěm. Letištní družstvo hasičů bylo v době jejich pomoci na výjezdu a stále v kontaktu s operačním střediskem, v případě nutnosti bylo schopné okamžitě zasáhnout,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Banální střet, který může skončit i tragédií: Co se stane, když do letadla vrazí pták?

Na letišti působí samostatná jednotka letištních hasičů, která není součástí Hasičského záchranného sboru ČR. Má přibližně stovku zaměstnanců, kteří pracují ve čtyřsměnném provozu. „Zákon umožňuje dočasně zaměstnance přeřadit na jinou práci, ale v případě hasičů je to mnohem složitější. Velitel by měl vyhodnotit, zda je v takové situaci sbor schopen plnit své povinnosti, zvláště při mimořádných událostech a hlavně v zásahovém čase. A pokud dojde k závěru, že ne, tak by to odbavování kufrů měl odmítnout,“ sdělil advokát Jan Černý.

Velitel sboru nechtěl věc komentovat, ale podle zdrojů CNN Prima NEWS situace nesplňovala standardy. „Požární vozidlo stálo mimo pojezdový systém, stálo na obslužné komunikaci a hasiči to měli k vozidlu 100 až 150 metrů. Podle leteckých předpisů mají na výjezd 45 vteřin a to by s převlečením, myslím, nestihli,“ uvedl zdroj.

„Mohlo dojít k porušení jak bezpečnostních předpisů, tak i pracovněprávních předpisů, kdyby se vynucovala nějaká dobrovolná činnost, která by úplně nebyla dobrovolná,“ podotkl advokát Ondřej Preuss.

Nejčastějším problémem je ale i nadále výrazné zpožďování letů. Podle letiště však na většinu z nich nemá vliv a může za to hustý letový provoz nad celou Evropou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dohra chaosu s kufry na letišti v Praze: Odstoupil šéf představenstva odbavovací společnosti

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie