Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kroupy a supercela zanechaly zkázu, ukazuje video. Jako střelba ze samopalu, popsal svědek

Lidem v Albrechticích nad Vltavou zůstaly po řádění bouřky oči pro pláč. Mají poničené střechy, auta i skleníky. „Bylo to něco hrozného. Mezi čtvrtou hodinou a půl pátou odpolední se najednou setmělo. Začaly se dít věci, jako kdyby se nebe vzteklo,“ řekl redakci místní usedlík Petr Schánilec. ČTĚTE TAKÉ: Česko bičují dvě silné bouře zároveň. Kudy se […]
Menej ako 1 min. min.

Lidem v Albrechticích nad Vltavou zůstaly po řádění bouřky oči pro pláč. Mají poničené střechy, auta i skleníky. „Bylo to něco hrozného. Mezi čtvrtou hodinou a půl pátou odpolední se najednou setmělo. Začaly se dít věci, jako kdyby se nebe vzteklo,“ řekl redakci místní usedlík Petr Schánilec.

ČTĚTE TAKÉ: Česko bičují dvě silné bouře zároveň. Kudy se ženou a kde čekat mimořádně velké kroupy?

Bouři podle jeho slov doprovázely rány, které si svou hlasitostí nezadaly se střelbou ze samopalu. „Padaly šílené kroupy. Ani jsme neslyšeli hřmění nebo blesky. Všechno to za sebou zanechalo zkázu, to jsme nikdy nezažili,“ konstatoval. Na jeho zahradě po řádění živlu zůstal rozbitý nábytek a zdevastovaná úroda.

Stromy padaly v jižních Čechách i v Libereckém kraji

Kvůli bouřce na jihu Čech museli hasiči v pátek v podvečer odstraňovat popadané stromy na Jindřichohradecku. Kromě toho čerpali vodu z domů v Albrechticích nad Vltavou na Písecku. Vyplývá to z jejich informací na sociální síti X. Bouřky se po 16:00 v kraji objevily především na Písecku, Strakonicku a Táborsku.

Kvůli bouřce jezdí nepravidelně vlaky mezi Táborem a Horní Cerekví. Hasiči také čerpali vodní lagunu, která vznikla na parkovišti ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku.

V Libereckém kraji zasahovali hasiči kvůli bouřce u více než 70 případů. Nejčastěji vyjížděli ke spadlým stromům, a to v 61 případech, sdělil zastupující mluvčí krajských hasičů Radek Hon. Při bouřkách podle údajů z meteostanic napršelo místy skoro 30 milimetrů, prvního povodňového stupně krátkodobě dosáhla Lužická Nisa v Proseči nad Nisou mezi Libercem a Jabloncem. Hladina za hodinu vystoupala z 18 na 91 centimetrů v 19:00, o půl hodiny později byla na 59 centimetrech.

Nejvíce zásahů v Libereckém kraji hlásí hasiči na Turnovsku a na Jablonecku. Popadané stromy zablokovaly krátkodobě i silnici 65 u Jablonce nad Nisou. Několik stromů spadlo na zaparkovaná auta. V nich v té době podle mluvčího nikdo neseděl. „Nemáme hlášeno žádné zranění,“ dodal Hon.

V pohotovosti jsou také hasiči v Praze. „V souvislosti s výstrahou na velmi silné bouřky jsme posílili operační středisko. Prověřili jsme naše běžná opatření pro případ bouřky a v režimu zvýšené pohotovosti je připraveno 16 dobrovolných jednotek,“ napsali na sociální síti X.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie