Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kryptomeny a pranie peňazí: Prípad Brazílie

V posledných rokoch sa kryptomeny stali populárnym nástrojom pre finančné transakcie, a to nielen pre ich inovatívny charakter a decentralizáciu, ale aj pre ich potenciál v oblasti finančnej bezpečnosti a súkromia. Avšak, ako ukazuje nedávny prípad v Brazílii, kryptomeny môžu byť tiež zneužité na nelegálne účely, ako je pranie peňazí. Brazílska federálna polícia nedávno odhalila […]
Menej ako 1 min. min.

V posledných rokoch sa kryptomeny stali populárnym nástrojom pre finančné transakcie, a to nielen pre ich inovatívny charakter a decentralizáciu, ale aj pre ich potenciál v oblasti finančnej bezpečnosti a súkromia. Avšak, ako ukazuje nedávny prípad v Brazílii, kryptomeny môžu byť tiež zneužité na nelegálne účely, ako je pranie peňazí.

Brazílska federálna polícia nedávno odhalila a zrušila rozsiahlu schému prania kryptomien, ktorá sa odhaduje na sumu 9,7 miliardy dolárov. Táto operácia, nazvaná „operácia Niflheim„, bola zameraná na sieť podozrivých, ktorí používali kryptomeny na pranie finančných prostriedkov získaných z trestnej činnosti, vrátane obchodovania s drogami a pašovania. Vyšetrovanie sa sústreďovalo na dve spoločnosti v Caxias do Sul, ktoré boli obvinené z presunu obrovských súm peňazí medzi augustom 2019 a májom 2021.

Podľa správy blockchainovej forenznej firmy TRM Labs, viac ako polovica vkladov spojených s hlavnými podozrivými pochádzala od jednotlivcov s kriminálnou minulosťou. Tento fakt poukazuje na rozšírené používanie kryptomien na uľahčenie nezákonných aktivít. Schéma zahŕňala štyri vrstvy: daňových podvodníkov, schránkové spoločnosti a firmy uľahčujúce devízové a krypto transakcie. Vyprané prostriedky sa následne presunuli do zahraničia, do krajín ako USA, Hongkong a Spojené arabské emiráty.

Tento prípad je dôkazom toho, že aj keď kryptomeny ponúkajú mnoho výhod, existuje potreba zvýšenej regulácie a dohľadu, aby sa zabránilo ich zneužitiu. Brazílske úrady ukázali svoju odhodlanosť bojovať proti finančnej kriminalite a ich úspech v tejto operácii je varovaním pre tých, ktorí by sa pokúsili využiť digitálne meny na nelegálne účely.

Príspevok Kryptomeny a pranie peňazí: Prípad Brazílie je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie