Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kto bude šéfovať NATO? Slovensko je v skupinke, ktorá je proti 29 členským štátom

O obsadení postu generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie ešte nie je rozhodnuté, pretože Holanďana Marka Rutteho nepodporujú všetky členské krajiny NATO. Podľa bruselských mediálnych správ by mal Rutte presvedčiť ešte Maďarsko, Slovensko a Rumunsko, hoci postoj Rumunska nie je ani zďaleka jasný. Konštatoval to vo štvrtok portál Euractiv. Dva mesiace pred washingtonským summitom, ktorý sa bude […]
Menej ako 1 min. min.

O obsadení postu generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie ešte nie je rozhodnuté, pretože Holanďana Marka Rutteho nepodporujú všetky členské krajiny NATO. Podľa bruselských mediálnych správ by mal Rutte presvedčiť ešte Maďarsko, Slovensko a Rumunsko, hoci postoj Rumunska nie je ani zďaleka jasný. Konštatoval to vo štvrtok portál Euractiv.

Dva mesiace pred washingtonským summitom, ktorý sa bude konať pri príležitosti 75. výročia založenia NATO, pokračuje politické vyjednávanie o poste generálneho tajomníka. Ako píše Euractiv, najlepším kandidátom je odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte.

Ruttemu stačí presvedčiť už iba Maďarsko, Slovensko a Rumunsko, pričom Turci sa vzdali požiadavky, že nový generálny tajomník by nemal byť z členskej krajiny Európskej únie.

V Prahe sa dnes stretnú diplomatické špičky krajín NATO. Na stole je pomoc Ukrajine aj júlový summit

Diplomati dúfali, že sa na summite podarí dosiahnuť úplnú dohodu, no šance na to klesajú. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó jasne povedal, že tí, ktorí predtým hovorili o “zrazení Maďarska na kolená”, by nemali rátať s podporou Budapešti.

Podobne ako Maďarsko, aj Slováci by si radšej vybrali lídra NATO z východnej krajiny, zatiaľ čo Rumuni stále váhajú a dúfajú, že favoritom bude ich prezident Klaus Iohannis.

Podľa portálu Euractiv vojensko-diplomatické kruhy spochybňujú vážnosť prihlášky rumunského politika, pretože sa otvorene zaujíma aj o vysoké posty v EÚ. Už sa objavili mediálne správy, že Rumuni nie sú proti zvoleniu Rutteho, keďže Turci tiež zmenili názor.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie