Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kto je Thomas Matthew Crooks, atentátnik-strelec na D. Trumpa?

www.slovanskenoviny.sk/rss FBI tvrdí, že streľba 20-ročného strelca bola pokusom o atentát na bývalého prezidenta a republikánskeho kandidáta. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) identifikoval 20-ročného Thomasa Matthewa Crooksa ako podozrivého z pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na predvolebnom zhromaždení v Pensylvánskom Butler County, informuje portál spravodajskej televízie Aljazeera. Vyšetrovaciu verziu FBI o atentáte potvrdila aj agentúra Reuters. […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

FBI tvrdí, že streľba 20-ročného strelca bola pokusom o atentát na bývalého prezidenta a republikánskeho kandidáta.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) identifikoval 20-ročného Thomasa Matthewa Crooksa ako podozrivého z pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na predvolebnom zhromaždení v Pensylvánskom Butler County, informuje portál spravodajskej televízie AljazeeraVyšetrovaciu verziu FBI o atentáte potvrdila aj agentúra Reuters.

Podozrivého, obyvateľa Bethel Parku v Pensylvánii, zastrelila tajná služba niekoľko sekúnd po tom, čo údajne vystrelil smerom k pódiu, kde Trump hovoril na zhromaždení v sobotu pred republikánskym zjazdom.

Trump na sociálnej sieti uviedol, že guľka „prepichla hornú časť“ jeho pravého ucha predtým, ako ho agenti vytlačili z javiska. Kondoloval aj rodine účastníka zhromaždenia, ktorého podozrivý zabil. Malo ísť o účastníka zhromaždenia, 50-ročného muža identifikovaného ako Corey Comperatore.

V novom vyhlásení Trump poďakoval ľuďom za ich podporné správy.

Ďakujem vám všetkým za vaše myšlienky a modlitby včera, pretože to bol len Boh, kto zabránil tomu, aby sa stalo niečo nemysliteľné

Kimberly Halkett z Al-Džazíry, reportujúca z Bieleho domu, povedala, že „Američania sa stále snažia vyrovnať so šokujúcimi správami“.

“Niektorí z nich nikdy nič podobné nezažili – naposledy to bol pokus o atentát na Ronalda Reagana v roku 1981.”

Kto je Crooks?

Crooks býval asi hodinu od miesta streľby v Butleri. Podľa Pittsburgh Tribune-Review absolvoval v roku 2022 strednú školu Bethel Park High School. Podľa novín dostal od National Math and Science Initiative 500 dolárov „hviezdne ocenenie“.

Video z promócie z roku 2022 citované denníkom The New York Times ukazuje, ako Crooks za potlesku preberá stredoškolský diplom. Video z tejto ceremónie zverejnené online ukazuje Crooksa s okuliarmi v čiernych promočných šatách a pózuje so školským úradníkom.

Vyhlásenie zo školskej štvrte Bethel Park, ktoré dostala miestna pobočka ABC WJET-TV, potvrdilo, že tam študoval a absolvoval.

“Naša školská štvrť bude plne spolupracovať s aktívnym vyšetrovaním tohto prípadu, a preto sme obmedzení v tom, čo môžeme zverejniť,” uvádza sa vo vyhlásení.

Bol strelec Trumpa republikánom?

Štátne záznamy voličov ukazujú, že Crooks bol registrovaným republikánom a nadchádzajúce voľby 5. novembra by boli prvýkrát, čo bol Crooks dosť starý na to, aby volil v prezidentských voľbách.

Keď však mal 17 rokov, daroval 15 dolárov ActBlue, politickému akčnému výboru, ktorý zhromažďuje peniaze pre ľavicovo orientovaných a demokratických politikov, podľa prihlášky Federálnej volebnej komisie z roku 2021. Dar bol vyčlenený pre projekt Progressive Turnout Project, celoamerickú skupinu, ktorá mobilizuje demokratov, aby hlasovali.

Ako strieľal?

V sobotu podľa videa kalifornského bulvárneho spravodajského webu TMZ vidia Crooksa ležať na bruchu na streche s puškou v ruke.

“Ten chlap má dlhšie hnedé vlasy a zdá sa, že má na sebe šedú košeľu/khaki nohavice – a ako vidíte, opatrne sa snaží určiť cieľ z diaľky predtým, ako stlačí spúšť,” uviedol TMZ.

Trump (78) práve začal svoj prejav, keď sa ozvali výstrely. Pravou rukou si chytil pravé ucho, spustil ruku, aby sa na to pozrel, a potom si padol na kolená za pódiom, kým ho agenti tajnej služby prikryli.

Vynoril sa asi o minútu neskôr so zloženým červeným klobúkom „Make America Great Again“. Bolo ho počuť, ako hovorí „počkaj, počkaj“ predtým, ako zapumpoval päsťou do vzduchu. Agenti ho potom ponáhľali k čiernemu SUV.

Druhé video zverejnené TMZ ukazuje roztrasené zábery tej istej strechy a rozmazaného tela.

“Môžete tam vidieť toho chlapa,” hovorí človek mimo kamery. “Myslím, že ho zasiahli, pretože ten chlap vyzerá ako mŕtvy.”

Bob Ayers, bývalý dôstojník CIA a analytik medzinárodnej bezpečnosti, povedal Al-Džazíre z Tauntonu vo Veľkej Británii, že jednotka tajnej služby USA zodpovedná za zabezpečenie oblasti „neodviedla veľmi dobrú prácu“.

„Osoba ozbrojená puškou nemala mať žiadnu možnosť vyliezť na budovu a strieľať na [bývalého] prezidenta,“ povedal Ayers.

V aute podozrivého sa našla výbušnina

Crooks podľa Wall Street Journal prevážal vo svojom vozidle výbušniny.

Portál so sídlom v USA citoval nemenovaných ľudí informovaných o vyšetrovaní, že vo vnútri auta, ktoré bolo zaparkované v blízkosti Trumpovho zhromaždenia, sa našli výbušniny.

Polícia dostala viacero správ o podozrivých balíkoch v blízkosti miesta, kde sa nachádzal strelec, uviedli úrady, čo ich primälo k vyslaniu expertov na bomby. Vyšetrovatelia stále pracovali na tom, aby sa miesto činu uvoľnilo dlho do noci.

Čo ďalej?

FBI uviedla, že vyšetrovanie pokračuje s cieľom určiť Crooksov motív útoku, ktorý sa odohral mesiace pred prezidentskými voľbami.

“Práve teraz sa pozeráme na fotografie a snažíme sa spustiť jeho DNA a získať biometrické potvrdenie,” povedal Kevin Rojek, špeciálny agent FBI, na tlačovom brífingu.

Crooksov otec Matthew Crooks (53) pre CNN povedal, že sa tiež snažil zistiť, čo sa stalo, a počká, kým sa porozpráva s orgánmi činnými v trestnom konaní, kým bude hovoriť o svojom synovi.

USA Today informovali, že desiatky vozidiel činných v trestnom konaní boli rozmiestnené pred bydliskom, ktoré je uvedené na adrese v Crooksovom registračnom zázname voličov. Na mieste sú aj agenti Úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny a v rezidencii je aj bombová jednotka.

Medzitým je obvod bydliska podozrivého strážený žltou policajnou výstražnou páskou a Federálny úrad pre letectvo tiež uzavrel vzdušný priestor nad parkom Bethel z „osobitných bezpečnostných dôvodov“.

/ skspravy.sk /

Príspevok Kto je Thomas Matthew Crooks, atentátnik-strelec na D. Trumpa? je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie