Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kto odmietne, nedostane dávky. Chcem dostať do práce čo najviac Rómov, tvrdí Erik Tomáš

“Každý, kto môže pracovať, má pracovať,” povedal minister práce Erik Tomáš v dobe, kedy je na Slovensku najnižšia nezamestnanosť.  Približne 142-tisíc ľudí je disponibilných k práci. “Na Slovensku pracujú tisíce cudzincov. Prečo by túto pracú nemali robiť Slováci?” pýta sa Tomáš.  Chceme, aby všetci pracovali Tvrdí, že chce “urobiť poriadok”. Medzi nezamestnanými je podľa neho mnoho […]
Menej ako 1 min. min.

“Každý, kto môže pracovať, má pracovať,” povedal minister práce Erik Tomáš v dobe, kedy je na Slovensku najnižšia nezamestnanosť. 

Približne 142-tisíc ľudí je disponibilných k práci. “Na Slovensku pracujú tisíce cudzincov. Prečo by túto pracú nemali robiť Slováci?” pýta sa Tomáš. 

Chceme, aby všetci pracovali

Tvrdí, že chce “urobiť poriadok”. Medzi nezamestnanými je podľa neho mnoho ľudí, ktorí nechcú pracovať a tých chce do zamestnania dostať. “Otvorene priznávam, že v rámci nezamestnaných chceme zamestnať a dostať do práce čo najviac Rómov,” vyhlásil minister.

Dosiahnuť to nechce len motiváciou, ale aj právnymi opatreniami. “Ak nezamestnaný človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu odobratá alebo krátená dávka v hmotnej núdzi,” oznámil. 

Príspevok bude odobraný, ak ide o dávku na fyzickú osobu. Ak ide o dávku spojenú s bývaním alebo inými sociálnymi prípadmi, bude len krátená. 

Danko sa chce s Tomášom dohodnúť, chce zvyšovať dôchodky. Hlas má politický dlh, tvrdí

Ak po novom poberateľ odmietne vykonávať práce vo verejnom záujme vo výške 32 hodín mesačne, bude mu dávka v hmotnej núdzi odobratá. Upraviť sa má aj samotná podstata týchto prác. Nebudú sa už vykonávať len v domovskej obci, ale aj v širšom okolí.

Rezort sa zameriava aj na cestovanie do práce, ktoré je problematické z regiónov, kde je nezamestnanosť vysoká. “Myslíme aj na to. Štát by mal preplatiť cestovné náklady,” povedal Tomáš. 

Exekučné pravidlá sa zmenia

Riešiť chce aj častú situáciu, ktorá je spojená s exekúciami. Upraviť sa má legislatíva. “Máme tu mnoho ľudí, ktorí sú v exekúcii, a preto nechcú pracovať, pretože exekútori siahajú na platy, ale na dávky nie,” priblížil Tomáš.

Dlhodobo nezamestnaným má pomôcť aj aktivačný príspevok, ktorý ich odmení za nájdenie zamestnania. “Nemôžme prijímať len reštriktívne opatrenia, musíme týmto ľuďom aj ponúknuť širokú škálu pracovných pozícií,” dodal. 

Stredoškoláci majú jasno: priorita je zahraničie, nie Bratislava. Drucker ukázal výsledky veľkého prieskumu

Ministerstvo práce už hľadá projekty spoločne s envirorezortom či splnomocnencom pre rómske komunity, ktorých sa tiež problém týka.

Na trhu je aktuálne voľných 83-tisíc pozícií, väčšina je však v Bratislave. “Potrebujeme aj do tých regiónov dostať viac práce a viac príležitostí. Už rokujeme s Úradom vlády,” dodal. Dávku v hmotnej núdzi v súčasnosti poberá približne 63-tisíc ľudí. 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie