Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

KTO PONESIE ZODPOVEDNOSŤ ZA ZLÝ MANAŽMENT PANDÉMIE?

Hosťom TV OTV je pán Marián Kollár, predseda strany SOSK- Spájame občanov Slovenska Pán predseda skôr než ste založili vlastnú stranu, bol ste aktívny dlhé roky, viedol ste Lekárske odborové združenie, neskôr Slovenskú lekársku komoru, organizoval ste štrajky lekárov za čias vlád Mikuláša Dzurindu, Ivety Radičovej a Igora Matoviča. Tá zdravotnícka oblasť Vám teda nie […]
Menej ako 1 min. min.

Hosťom TV OTV je pán Marián Kollár, predseda strany SOSK- Spájame občanov Slovenska

Pán predseda skôr než ste založili vlastnú stranu, bol ste aktívny dlhé roky, viedol ste Lekárske odborové združenie, neskôr Slovenskú lekársku komoru, organizoval ste štrajky lekárov za čias vlád Mikuláša Dzurindu, Ivety Radičovej a Igora Matoviča. Tá zdravotnícka oblasť Vám teda nie je cudzia, práve naopak, aj vy sám pôsobíte v lekárskom prostredí. Vy ste boli kedysi kritikom toho, čo sa deje v rámci rezortu zdravotníctva…zmenilo sa to? Aká je situácia podľa Vás teraz?

V lokalite Rázsochy, kde mala pôvodne stáť národná nemocnica, chce štát najneskôr do roku 2031 postaviť Národný ústav detských chorôb. Národná nemocnica podľa slov ministerky bude vystavaná, čo potvrdila svojim rozhodnutím aj vláda SR, ktorá v stredu, teda 29. mája odobrila jej výstavbu v bratislavskom Ružinove. Aký je Váš názor?

Pred nedávnom sa v Ženeve konalo rokovanie WHO, kde bola Pandemická zmluva odmietnutá. Na zasadnutí bol pán Peter Kotlár za SNS, splnomocnenec vlády pre pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie, ktorý sa jasne vyjadril, že túto zmluvu Slovensko odmieta.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie sa však už nechal počuť, že je presvedčený, že napriek neúspechu nedávnych rokovaní sa globálnu pandemickú zmluvu napokon podarí dosiahnuť. Aký je Váš názor na túto oblasť? A myslíte si, že sa môže prijať takáto zmluva, aj keď niektorá z krajín nesúhlasí?

Zvládla EÚ tú pandémiu dostatočne a vhodne? A čo vravíte na konanie predsedníčky EK Ursuly von der Leyen v tejto súvislosti? Určite si pamätáte tú jej kauzu, ktorá súvisí s vyjednávaním medzi ňou a šéfom farmaceutickej spoločnosti Pfizer o vakcínach.

Mala by takáto osoba, podozrivá v tejto kauze opätovne sa uchádzať o funkciu predsedníčky EK? Pred nedávnom sme na našom portáli zverejnili vypočúvanie všetkých kandidátov na túto funkciu. Pani von der Leyen nie je jediná kandidátka ale má najväčšie šance, ak sledujeme vyjadrenia jednotlivých frakcií.

Nachádzame sa v zložitej zahraničnej situácii, vo svete prebieha viacero ozbrojených konfliktov, geopolitická situácia sa mení aj v rámci samotnej EÚ. Ste za zrušenie alebo zachovanie práva VETA? Ak by k takémuto niečo došlo,…čo to spôsobí? Naskytá sa mi otázka, či je takéto naše členstvo ešte vôbec potrebné, keďže nebudeme mať právo sa k ničomu vyjadriť, resp. naše vyjadrenie už nemusí byť absolutne podstatné?

Kam skutočne smeruje obranná politika EÚ? Hovorí sa čoraz častejšie o zostavení európskej armády ale aj o európskej koalície pre výcvik vojakov na Ukrajine. To sa najčastejšie skloňuje ústami francúzskeho prezidenta Emannuela Macrona.

“Ukrajina spĺňa všetky kritériá na začatie prístupových rokovaní s EÚ”, tvrdí nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Nemecké vedenie v tejto súvislosti trvá na tom, aby sa členské štáty EÚ čo najskôr dohodli na rámci pre prístupové rozhovory Ukrajiny do EÚ, ktorý je potrebný na začatie rokovacieho procesu. Aký je Váš názor?

Ministri energetiky EÚ sa 30. Mája naposledy stretli v tomto volebnom období. Na stretnutí mali poslednú šancu formovať priority budúcej Komisie. Berlín a Praha chcú uplné ukončenie dovozu ruských palív, Belgicko žiada zvýhodnenie energetických komunít, na programe bol aj lobbing za jadrovú energiu aj boj proti tranzitným poplatkom.

V posledných mesiacoch Slovensko dováža viac plynu z Maďarska, dominantným však zostáva tok cez Ukrajinu, ukazujú dáta Eustreamu a vládneho inštitútu ISA. Podiel z Maďarska stúpol na zhruba 15 percent, vymizol, naopak, plyn z Česka. Na konci roka však vyprší ukrajinský kontrakt s ruským Gazpromom, čo môže situáciu výrazne skomplikovať. Sledujete túto energetickú oblasť? Ako sa to bude podľa Vás vyvíjať?

#tvotv #slovensko



Zdroj: TVOTV

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie