Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kto z nepriateľov Západu potrebuje ruské zbrane?

. USA. 13.jún 2024 (AM) – Po neustálych vyhrážkach útoku proti ruskému územiu poukázali experti na nepriateľov Západu, ktorí by to mohli konkrétnym západným štátom oplatiť rovnakou mincou. Komu by teda Rusko mohlo odovzdať svoje ďalekonosné zbrane? Experti tvrdia, že v Rusku sa už pripúšťa možnosť dodávok ďalekonosných zbraní tým štátom, ktoré sú v konflikte […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 13.jún 2024 (AM) – Po neustálych vyhrážkach útoku proti ruskému územiu poukázali experti na nepriateľov Západu, ktorí by to mohli konkrétnym západným štátom oplatiť rovnakou mincou. Komu by teda Rusko mohlo odovzdať svoje ďalekonosné zbrane? Experti tvrdia, že v Rusku sa už pripúšťa možnosť dodávok ďalekonosných zbraní tým štátom, ktoré sú v konflikte so štátmi Západu. Podobné opatrenie by sa podľa nich mohlo stať účinnou odvetou na západné dodávky OSU zbraní analogickej triedy.

 

O akých štátoch hovoríme?
Moskva rozpracuje varianty odvety na súhlas štátov NATO páliť ďalekonosnou výzbrojou na Rusko. V rámci Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra to vyhlásil V. Putin. Navyše nazval možné opatrenia, ktoré Rusko prijme ako reakciu na konanie štátov NATO.

 

“Ak niekto považuje za možné dodávať také zbrane do oblasti bojovej činnosti, na zaútočenie proti nášmu územiu a vytvorenia nám problémov, prečo by sme nemali mať právo dodávať naše zbrane rovnakej triedy do tých regiónov sveta, odkiaľ sa bude páliť po citlivých objektov tých štátov, ktoré tak konajú proti Rusku,” cituje úvahu prezidenta oficiálna stránka Kremľa.
Putin pripustil, že odveta Moskvy môže byť symetrická. “Ponechávame si právo konať analogickým spôsobom. Lenže celkovo je to cesta k veľmi vážnym problémom,” poznamenal.

 

D. Peskov k tomu dodal, že toto vyhlásenie bolo uvážené predstaviteľmi západných štátov. Dokazuje to široko rozšírené vyjadrenie ruského prezidenta v amerických i európskych médiách.
“Na mnohých miestach sa zamysleli s nádejou. Zdá sa, že na Blízkom východe veľmi starostlivo,” tvrdí šéfredaktor časopisu “Rusko v globálnej politike” a vedecký riaditeľ klubu Valdaj Fjodor Lukjanov. Obdobne to vnímajú aj experti, podľa ktorých každý z popredných štátov NATO má vo svojom regióne zraniteľné body.

 

USA
“Spojené štáty majú po svete kolosálny počet vojenských základní. Preto potrebujeme cieľavedomú prácu s tými aktérmi, ktorí sa pokúšajú vzdorovať hegemónii Washingtonu. Prvým sa tu javí Blízky východ, kde pobyt amerických vojakov naráža na veľké problémy,” povedal vojenský expert a vedúci Inštitútu aktuálnych medzinárodných problémov Diplomatickej akadémie MZV RF Vadim Koziulin.

 

Rusko môže, napríklad, navýšiť dodávky ďalekonosných zbraní do Sýrie, pričom úplne zákonne. Ide o územie, kde sú Američania úplne nezákonne prítomní ako okupačné sily, vyciciavajú krajine energetické zdroje. Preto bude zásah proti ich základniam a infraštruktúre najlogickejším.

 

“V regióne, okrem toho aktívne pôsobia Husiovia. V mnohom ide o nezávislú formáciu, schopnú útočiť na mnohé objekty a ciele, medzi ktoré patria základne a technika USA,” upresňuje Koziulin.

 

Perspektívnou sa javí aj schéma podpory antiamerických síl v Iraku a ďalších štátoch, kde sú umiestnené vojenské objekty USA. V ostatných mesiacoch boli v súvislosti so zostrením konfliktu v Gaze obstreľované, no toto sa dá ešte výraznejšie rozšíriť.
Blízkovýchodná oblasť bude len časťou všeobecného úsilia na tomto smere. Napríklad, nedávno bolo zverejnené, že do Karibského mora smerujú štyri ruské plavidlá (vrátane atómovej ponorky Kazaň), ktorých cieľom je Havana. Associated Press to už hodnotí ako demonštráciu sily a pripúšťa, že v ďalšom sa toto zoskupenie preplaví do Venezuely.

 

 

Veľká Británia
“Kvôli svojej ostrovnej situácii je mimoriadne závislá na námorných obchodných trasách. Rusko preto môže rozšíriť spoluprácu s tými hráčmi, ktoré sa chcú aktivizovať v oblasti Červeného mora. Akékoľvek nepokoje v oblasti sú schopné spomaliť dodávky dôležitých nákladov, čo sa seriózne prejaví na blahobyte V. Británie,” podtrhuje Koziulin.

 

Tu však nie sú dôležité len dodávky ďalekonosných zbraní, ale aj aktuálnych údajov na určenie cieľov. Povedané inými slovami, partneri Ruska môžu byť informovaní o tom, že nejaká loď bude v istom čase plávať po iste trase, po čom ju miestni bojovníci začnú presne obstreľovať. Ako hovoria v podobných situáciách francúzski politici – “toto nie je eskaláciou konfliktu”.

 

“Na Londýn sa dá vplývať aj nevojensky. Napríklad, nejaké sily sa môžu začať zaujímať o transatlantické káble v neutrálnych vodách, vytvoriac tým problém nielen Británii, ale aj Európe,” dodáva docent katedry regionálnych štúdií a zahraničnej politiky Ruskej štátnej humanitnej univerzity Vadim Truchačov.

 

Mimoriadne citlivou je aj podpora separatistov na území Spojeného kráľovstva, nazdáva sa britanista Vasilij Jegorov. “V tomto je mimoriadne perspektívne Severné Írsko, kde doposiaľ žije nemálo protivníkov Londýna, ktorí bojujú proti úradom akýmkoľvek spôsobom,” tvrdí expert.

 

“Netreba podceňovať aj faktor Falklandských ostrovov. Argentína stále dúfa, že ich niekedy odchytí späť. S našou podporou sa to bude dať omnoho jednoduchšie,” zdôraznil.

 

 

Ďalším smerom práce sa môže stať nepriama podpora síl, zaoberajúcich sa prepravou migrantov z Francúzska do Británie. “Ak sa u nich odniekiaľ nájdu ďalšie plavidlá, tak počet ľudí, smerujúcich na ostrovy, značne narastie. Pričom Paríž nebude vôbec proti. Ba práve naopak, zbaviť sa ich je v jeho záujme,” predpokladá Jegorov.

 

Francúzsko
“Paríž prežíva mimoriadne zložité obdobie, ktoré je charakteristické pokusmi zachovať si vplyv v Západnej Afrike. Samozrejme, že obyvatelia tohto regiónu sú naladení na seriózny boj za vlastnú suverenitu. Rusko tu môže aktivizovať podporu ich ašpirácií, vytvárajúc Francúzsku na kontinente nové problémy,” zdôrazňuje Koziulin.

 

Truchačov pri tom obracia pozornosť na problémy separatizmu a sporných zámorských území. Nedávno sa hlasno ozvala Nová Kaledónia. Ale existujú aj ďalšie hnutia bojujúce za nezávislosť, napríklad, v Polynézii a na Korzike. Oplatí sa tiež dodávať zbrane africkým štátom, vymaňujúcich sa spod vplyvu Piatej republiky,” podtrhol.

 

 

Nemecko a ďalšie štáty
Ak hovoriť o SRN, tak na ňu je najľahšie pôsobiť ekonomickými metódami, tlačiac ju cez energetický trh. V dôsledku toho sa môžu zostriť existujúce problémy v automobilovom a chemickom sektore priemyslu, ktoré sú mimoriadne závislé na lacnom plyne. SRN sa tiež nachádza v zóne rizika kvôli migračným problémom.

 

“Dôležité je však nesústreďovať sa len na hlavných protivníkoch Ruska. Na Západ treba pôsobiť komplexnejšie. Napr. Holandsko má na ropu bohaté Antilské ostrovy v Karibskom bazéne. Tento zdroj sa v podstate využíva na výrobu PHM pre OSU. V regióne sú však dostatočne vplyvné separatistické zväzy. Okrem toho, neďaleko sa nachádza priateľská Venezuela, prostredníctvom ktorej sa dá zvyšovať nátlak. No a takých príkladov je habadej po celom svete,” podtrhuje Truchačov.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Kto z nepriateľov Západu potrebuje ruské zbrane? appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie