Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ktoré kvety majú radi slnko? Ideálne do záhrady na horúce leto

08.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/sergei_spas). Ak vo svojej záhrade máte slnečný záhon, v lete bude mimoriadne farebný. Na takýchto miestach nenáročné rastliny dobre rastú a krásne kvitnú. Ktoré kvety sú najvhodnejšie na slnečné polohy, ako sa o ne starať a kedy ich vysádzať? Cínie sú nádherné rastliny, ktoré keď kvitnú, ozdobia záhradu kvetmi […]
Menej ako 1 min. min.

08.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/sergei_spas).

Ak vo svojej záhrade máte slnečný záhon, v lete bude mimoriadne farebný. Na takýchto miestach nenáročné rastliny dobre rastú a krásne kvitnú. Ktoré kvety sú najvhodnejšie na slnečné polohy, ako sa o ne starať a kedy ich vysádzať?

Cínie sú nádherné rastliny, ktoré keď kvitnú, ozdobia záhradu kvetmi takmer vo všetkých farbách dúhy.
Foto: Pixabay/sergei_spas

Ktoré kvety majú radi slnko?

Existuje veľa druhov, ktoré sa tešia na slnečných záhonoch. Spoznajte tie najkrajšie kvety milujúce slnko v záhrade!

Veronika klasnatá (Veronica spicata)

Je to pôvodný druh a rastlina, ktorá dobre rastie na plnom slnku. V závislosti od odrody môže byť vysoká od 10 do 50 cm.

Veroniku klasnatú je najlepšie vysádzať v polovici mája. Polieva sa len v období sucha a netreba ich prihnojovať. Napriek takejto šetrnej starostlivosti rastlina krásne kvitne od apríla do júna. Potom sa na jej vrcholovej stonke objavia husté zhluky kvetov. Môžu mať fialovú alebo modrú farbu.

Echinacea

Echinacea je trváca rastlina dosahujúca výšku až 1 m. Jej najväčšou ozdobou sú kvety. Pozostávajú z malých, podlhovastých ligulovaných okvetných lístkov. Ich stred je však vypuklý a tmavý. Kvety echinacey môžu byť žlté, ružové, biele alebo fialové.

Táto rastlina si „poradí“ sama a starostlivosť o ňu je obmedzená na minimum. Ak ju zasadíte na slnečné stanovište, do priepustnej a úrodnej pôdy, jej pestovanie musí byť úspešné. Polieva sa len v období horúčav a sucha. Nemožno však dovoliť, aby pôda premokla. To môže rýchlo viesť k hnitiu koreňov echinacey.

Zemolez (Lonicera)

Ak snívate o zelenej stene vo vašej záhrade, ktorá by vás ochránila pred slnkom, popremýšľajte o pestovaní zemolezu. Je to popínavý ker, ktorý sa efektne ovinie okolo mreží, pergol a záhradných plotov.

Zemolez bude dobre rásť na plnom slnku. Pre správny vývoj však potrebuje hlinitú, vlhkú a úrodnú pôdu. Počas suchého počasia, ktoré trvá dlho, ho preto treba pravidelne polievať. Zemolez kvitne od júna do septembra. Potom sa na ňom objavia krémovožlté a fialové zvončekovité kvety.

Čo zasadiť do záhona na plné slnko?

Existujú rastliny, ktoré znášajú iba slnečné polohy. Takéto druhy nemusia kvitnúť alebo zomrieť, ak ich zasadíte do tieňa. Sú to kvety, ktoré sa nezaobídu bez veľkého množstva slnečného svetla.

Slnečnica ročná (Helianthus annus)

Ide o rastlinu, ktorá bude rásť tým lepšie, čím slnečnejšie miesto pre ňu nájdete. Slnečnice sú vysoké cez 2 m a ich najväčšou ozdobou sú veľké kvety s priemerom až cca 30 cm. Pozostávajú z ligulovaných, úzkych, žltých kvetov obklopujúcich tmavý, rúrkovitý vnútro rastliny.

Pri pestovaní slnečnice ich prihnojujte prípravkami s obsahom draslíka, bóru a molybdénu. Táto rastlina je veľmi citlivá na nedostatok týchto prvkov v pôde. Okrem toho pripravte podpery. Kvetenstvo slnečnice je také ťažké, že stonka vyžaduje dodatočnú podporu.

Ktoré kvety majú radi slnko? Slnečnice Vás určite nesklamú.
Foto: shutterstock.com/Skrypnykov Dmytro

Cínia

Cínie sú nádherné rastliny, ktoré keď kvitnú, ozdobia záhradu kvetmi takmer vo všetkých farbách dúhy. Môžu byť ružové, fialové, svetlofialové, biele, žlté, lososové, oranžové, červené.

Najlepšie je vysadiť cínie z vopred pripravených sadeníc. Jej sadenice by sa mali umiestniť do pôdy, keď nebezpečenstvo mrazov pominie – zvyčajne začiatkom druhej polovice mája. Musia byť na slnečnom stanovišti, inak nemusia kvitnúť. V prípade potreby sa polievajú a prihnojujú – keď je pôda suchá alebo málo živín.

Kúsok slnečného priestoru v záhrade môže byť inšpiráciou na vytvorenie krásneho, rozkvitnutého kúta. Ak máte záhon, na ktorý takmer celý deň dopadá slnečné svetlo, už viac neváhajte a vysaďte si tam farebné svetlomilné rastliny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto kvety potešia každého okoloidúceho. Len sa o ne musíte dobre starať

Zelenina nerastie dobre? Utekajte do lesa a prineste späť nejaké šišky. Nebudete potrebovať hnojivá z obchodu

The post Ktoré kvety majú radi slnko? Ideálne do záhrady na horúce leto appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie