Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ktorú zeleninu nesadiť vedľa seba? Nebuďte prekvapení, ak neskôr nič nevyrastie (TABUĽKA)

3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lazhko Svetlana). Ako si naplánovať siatie, aby bola neskoršia úroda rovnako bohatá ako kedykoľvek predtým? Dôležitá je nielen poloha alebo pôda, ale aj správne susedstvo. Ktoré druhy zeleniny by ste nemali vysádzať vedľa seba? Nerobte túto chybu. Ako si naplánovať siatie, aby bola neskoršia úroda rovnako bohatá ako kedykoľvek […]
Menej ako 1 min. min.

3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lazhko Svetlana).

Ako si naplánovať siatie, aby bola neskoršia úroda rovnako bohatá ako kedykoľvek predtým? Dôležitá je nielen poloha alebo pôda, ale aj správne susedstvo. Ktoré druhy zeleniny by ste nemali vysádzať vedľa seba? Nerobte túto chybu.

Ako si naplánovať siatie, aby bola neskoršia úroda rovnako bohatá ako kedykoľvek predtým?
Foto: shutterstock/Lazhko Svetlana

Jar je čas, keď sa mnohí ľudia pustia do prvých záhradných prác. Zvyčajne ide o všeobecný poriadok, plánovanie a prípravu záhonov. Keď sú mrazy dávno za nami a teplomer ukazuje každým dňom viac a viac stupňov, začíname aj so sadením a výsevom. Ako to robiť správne? Skôr ako začnete, zistite, v akej spoločnosti zelenina najlepšie rastie. Takto budete mať v lete a na jeseň plné košíky zdravých a prosperujúcich plodín.

Ako sadíte zeleninu v záhrade? Starajte sa nielen o polohu

Susedstvo medzi rastlinami je trochu ako susedstvo medzi ľuďmi. Ak máte okolo seba ochotných a priateľských ľudí, cítite sa a fungujete oveľa lepšie, ako keď sa obklopíte nepríjemnými delikventmi. Rovnako je to aj so zeleninou. Správne naplánovanie záhonov a zabezpečenie toho, aby rástli v spoločnosti rastlín, ktoré ich obľubujú, zabezpečí, že budú rásť vo veľkom a úroda bude bohatá. Na druhej strane, zlé susedstvo bude priťahovať choroby a neúrodu. Akú zeleninu by ste nemali sadiť vedľa seba, aby ste sa vyhli záhradnej katastrofe?

Môžu sa mrkva a petržlen vysievať vedľa seba?
Foto: shutterstock.com/Africa Studio

Čo znamená medziplodina? Kľúč k bohatej úrode

Ak chcete mať zdravú a bujnú záhradu plnú obrovských výnosov, je pestovanie medziplodín kľúčové. Čo presne to je? Nie je to nič iné ako proces spájania konkrétnych druhov rastlín, t. j. ich výsadba hneď vedľa seba tak, aby sa navzájom pozitívne ovplyvňovali vo všetkých smeroch. Týmto spôsobom sa odkazuje na prirodzené vzťahy, ktoré medzi nimi vznikajú. Metóda je pomerne jednoduchá, ale plne ekologická a do značnej miery minimalizuje potrebu chemických riešení, ako sú okrem iného postreky proti škodcom. Okrem toho má priaznivý vplyv aj na pôdu, pretože zabraňuje jej rýchlemu sterilizovaniu. Výhod medziplodín je veľa, takže skôr ako sa pustíte do sadenia alebo výsevu, oplatí sa ich využiť. Ktoré druhy zeleniny je teda lepšie nevysádzať vedľa seba?

Ktoré druhy zeleniny by sa nemali vysádzať vedľa seba? Táto tabuľka rozptýli všetky pochybnosti

Pri plánovaní záhonov je potrebné dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel týkajúcich sa vzájomného pestovania. V prvom rade si uvedomte, že vo všeobecnosti platí, že zelenina z tej istej čeľade na seba pravdepodobne nebude mať pozitívny vplyv (napr. zemiaky a paradajky). Taktiež vedľa seba nevysádzajte odrody, ktoré majú vysoké nároky, pretože si budú navzájom konkurovať. Majte na pamäti, že niektoré odrody odpudzujú škodcov, napr. cesnak je ideálny na boj proti voškám a muchám, preto ho vysádzajte vedľa mrkvy, paradajok, špenátu, jahôd, baklažánov, papriky, šalátu a zemiakov. Ale čo konkrétne odrody? Okrem iných sa cibuľa nekombinuje so strukovinami. Cibuľu alebo pór preto vysádzajte ďalej od hrachu a fazule. Čo ešte? Odpoveď nájdete v tabuľke nižšie.

Pri plánovaní záhonov je potrebné dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel týkajúcich sa vzájomného pestovania.
Foto: Súkromný archív

Môžu sa mrkva a petržlen vysievať vedľa seba? Ďalšie príklady

Pri rozhodovaní o spoločnej výsadbe plodín nezabudnite venovať pozornosť tomu, ako rýchlo rastú a ako veľmi sa rozširujú a dozrievajú. Napríklad medzi mrkvu a petržlen (ktoré je lepšie nevysádzať vedľa seba) je dobré pridať reďkovky, ktoré prinesú chutnú úrodu skôr, ako tie prvé vyrastú. Vedľa mrkvy zasaďte aj cibuľu, pretože sa budú navzájom chrániť pred škodcami. Ktoré ďalšie druhy zeleniny by ste rozhodne nemali kombinovať?

nesaďte zemiaky vedľa tekvice a paradajok, ale ani slnečnice,

kapustovitá zelenina sa nehodí ani k jahodám,

na mrkvu tiež zle vplýva kôpor,
zemiaky nesaďte vedľa uhoriek,
paradajky alebo bylinky vedľa uhoriek,

červená repa sa nehodí k fazuli alebo horčici.

Keď už vieme, ktoré druhy zeleniny je lepšie vedľa seba nesadiť, ktoré sa výnimočne oplatí vybrať za susedov?
Foto: súkromný archív

Akú zeleninu vysadiť vedľa seba? Tabuľka návrhov

Keď už vieme, ktoré druhy zeleniny je lepšie vedľa seba nesadiť, ktoré sa výnimočne oplatí vybrať za susedov? Budú na seba navzájom priaznivo pôsobiť:

paradajok a petržlenovej vňate,

uhorky a kôpor,

tekvica a fazuľa,

mrkva, šalát a pažítka,

šalát, reďkovka a zeler,

už spomínaná mrkva a cibuľa,

paradajka a zeler,

tekvica a fazuľa,

zeler a pór.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo zasadiť vedľa cesnaku, paradajok a cibule? Dobré susedstvo zeleniny je zárukou veľkej úrody

Čo zasadiť vedľa petržlenu? Určite nie mrkvu. Táto zelenina je oveľa lepšou voľbou

The post Ktorú zeleninu nesadiť vedľa seba? Nebuďte prekvapení, ak neskôr nič nevyrastie (TABUĽKA) appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie