Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kubáček: Protisystémové strany by za povodně kritizovaly kohokoliv. V jaké pozici je ANO?

Podle politologa Jana Kubáčka „tu s námi ‚protisystémové‘ strany byly vždy“. K rychlému růstu jim ovšem velmi pomohl covid. „Výrazně se však zformovaly v období covidové epidemie. Tyto strany budou proti oficiálním strukturám za každou cenu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. K TÉMATU: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se […]
Menej ako 1 min. min.

Podle politologa Jana Kubáčka „tu s námi ‚protisystémové‘ strany byly vždy“. K rychlému růstu jim ovšem velmi pomohl covid. „Výrazně se však zformovaly v období covidové epidemie. Tyto strany budou proti oficiálním strukturám za každou cenu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

Zdůraznil, že u příspěvku senátního kandidáta za Stačilo! Skalického se nakonec jeho argumenty ukázaly jako nepravdivé. „Na politické scéně si musíme zvykat, že její část tvoří i tyto strany. Jejich působení zdůraznila stále populárnější on-line komunikace s příznivci, takže se na internetu může tímto způsobem exhibovat každý, kdo chce,“ podotkl.

Od slov svého kolegy Skalického se následně v předvolební Superdebatě ve vysílání CNN Prima NEWS distancovala šéfka KSČM Kateřina Konečná. „Řekl to nejhloupěji a nejstupidněji, jak mohl. Já se za něj velmi omlouvám všem, které to ranilo,“ uvedla Konečná. Ve hře bylo i vyškrtnutí Skalického z kandidátní listiny koalice. K tomu nakonec nedošlo.

Ač politické strany napříč spektrem – mezi nimi i koalice Stačilo! – potvrdily, že kontaktní kampaň těsně před krajskými a senátními volbami kvůli krizové situaci ruší, Skalický na své cestě za příznivci pokračoval i nadále. Během úterního odpoledne zveřejnil příspěvek se slovy: „Za vámi v terénu.“

Tiskový mluvčí koalice Stačilo! Roman Roun na tuto skutečnost reagoval slovy, že každý senátní kandidát má svůj tým. „Vedení koalice pana Skalického s rozhodnutím seznámilo, odvolali jsme například mírový pochod skrz České Budějovice, ale i menší akce,“ uvedl na dotaz CNN Prima NEWS.

„O jeho aktivitě jsme se během úterý dozvěděli z příspěvků na sociálních sítích. Upozornili jsme ho na to, takže přislíbil, že kampaň upraví do omezeného režimu,“ vysvětlil s tím, že kandidáti mohou i nadále rozdávat volební letáky, ovšem musí své veřejné vystupování co nejvíce omezit.

Kubáček rovněž uvedl, že zpochybňování kroků vlády by v podobné situaci nastalo i v případě, pokud by v jejím čele stálo hnutí ANO. „Vzpomeňme na dobu epidemie covidu, kdy tito lidé pravidelně kritizovali opatření expremiéra Andreje Babiše,“ řekl politolog.

VIDEO: Škody jsou miliardové, řekl po opadnutí vody primátor Opavy Navrátil

Šéf SPD Tomio Okamura v pondělním rozhovoru pro Frekvenci 1 uvedl, že „vláda Petra Fialy (ODS) nemá v rozpočtu dostatek peněz na pomoc našim občanům zasaženým povodněmi, protože dala peníze z rozpočtové rezervy Ukrajincům“. Podle Kubáčka se dala podobná rétorika i za krizové situace očekávat. „Už nyní je jasné, že peníze budou ve státním rozpočtu chybět. Ze strany šéfa SPD tak jde o preventivní střelbu,“ zhodnotil expert.

Hnutí ANO bude prý v nejbližších týdnech kombinovat smířlivý tón a kritiku. „Záleží na vyjednávání o finální podpoře postiženým oblastem. Opoziční strana se bude ozývat ohledně této pomoci ve smyslu ‚více a rychleji‘. SPD se k tomu postaví jinak,“ je přesvědčen politolog.

ANO je v nelehké pozici, připomněl politolog Michal

Že se v případě takzvaných protisystémových stran nejedná o nic nového, zmínil i politolog Aleš Michal. Stejně jako Kubáček vidí vznik takových organizovaných skupin v období epidemie. „Tehdy tyto protisystémové prvky vykrystalizovaly v politická uskupení. Můžeme to třeba vidět i na koalici Stačilo!,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

„V jejich případě nejde ani tak o nedůvěru vůči vládnoucím stranám, jako spíš vůči celému systémovému zřízení. Většinou nabourávají systém ve všech principech krizového řízení, a to na všech úrovních od samospráv až po kabinet,“ popsal expert.

Připomněl, že i expremiér Babiš se v období epidemie covidu ocitl pod palbou kritiky. „Jestliže je ANO označováno za populistické, jde o něco jiného, než jak je tomu u protisystémových hnutí,“ zdůraznil politolog.

SPD se podle něj bude snažit toto téma co nejvíce spojit s otázkou podpory Ukrajiny. „Snažili se tuto podporu navázat i na nezaměstnanost. V případě povodní a kompenzací má ale strana konkrétně definovanou skupinu, o níž může později prohlásit, že se jí mělo dostat pomoci, která ovšem nepřišla kvůli Ukrajině,“ myslí si Michal.

Zmínil také, že se ANO nachází coby politická strana v nelehké pozici. „Jejím úkolem je kritizovat vládu, ale za současných podmínek musí vyjádřit i jednotnost v krizové situaci. Je nutné si uvědomit, že ANO je ve vedení postižených krajů, zvláště Moravskoslezského kraje (hejtman Josef Bělica, pozn. red.), takže musí působit státotvorně,“ poznamenal s tím, že nejlepší strategií pro stranu je „jít vládě po krku a současně držet smířlivý tón“. Hodným a zlým policistou hnutí tak podle něj mohou být místopředseda Karel Havlíček a Alena Schillerová.

Zatímco Havlíček v nedělní Partii Terezie Tománkové zdůraznil, že je rád, když jdou za těchto podmínek rozbroje mezi vládou a opozicí stranou, Schillerová se ve vysílání CNN Prima NEWS opřela do vlády, že její tisková konference po mimořádném jednání připomínala „marketingovou PR akci“.

To nenechalo chladnou předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. „Ani v tak těžkých chvílích bohužel nejsou jeho členové ANO schopni potlačit negativitu a zášť,“ reagovala na síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně budou častější, říká expert. Zmínil katastrofální stav půdy a hlavní úkol státu

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie