Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kulhánek: Nepovedená digitalizace může mít následky. Pro dodavatelské firmy i lidi na MMR

„Naplňování smluvních vztahů je to, co má forenzní audit posoudit. Z toho mohou být výstupem odpovědnosti konkrétních entit za chybná rozhodnutí nebo za nekvalitně odvedenou práci. Předpokládám, že tyto typy odpovědnosti budou specifikovány. Na základě smluvních ujednání jsou předpokládám zahrnuty pojistky a pak to bude otázka buď dohody, nebo sporu s dodavateli,“ řekl Kulhánek. MOHLO […]
Menej ako 1 min. min.

„Naplňování smluvních vztahů je to, co má forenzní audit posoudit. Z toho mohou být výstupem odpovědnosti konkrétních entit za chybná rozhodnutí nebo za nekvalitně odvedenou práci. Předpokládám, že tyto typy odpovědnosti budou specifikovány. Na základě smluvních ujednání jsou předpokládám zahrnuty pojistky a pak to bude otázka buď dohody, nebo sporu s dodavateli,“ řekl Kulhánek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiasko a blamáž, zuří opozice kvůli digitalizaci. Havlíček mluví o „hnízdě Pirátů“

Systémy spuštěné v létě podle členů vlády vykazují 25 nesouladů se stavebním zákonem. Pochybení nastalo i při vypisování zakázky na jejich zřízení, konstatoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a následně Krajský soud v Brně. To bylo také jedním z hlavních důvodů, proč se vláda rozhodla zanechat dalšího vývoje systémů a vytvořit novou zakázku. V současnosti ale podle Kulhánka nelze říct, zda dodavatelé ve své práci pochybili. „V momentě, kdy nemáte kompletní a správné zadání postihující celou problematiku, tak i dodavatel, který odvede bezchybnou práci, neodevzdá systém, který funguje dobře,“ řekl.

Audit by měl být zpracován do konce letošního roku, popřípadě do konce ledna 2025. Měl by realisticky zobrazit celý legislativní a technický vývoj. Na jeho základě by následně mohlo být jasné, jak mohl nastat současný stav digitalizovaných systémů a kdo měl na vývoji jaký podíl. A to bez ohledu na to, zda se jednalo o externí dodavatele, nebo lidi uvnitř ministerstva.

Na vývoji digitalizovaných systémů se například významně podílel Klán. Ten je podle Kulhánka slabým místem ve vývoji a přípravě stavebního řízení od jara. „Je to věc, kterou jsem načerpal ze všech front, když jsem sem (na MMR) vstoupil. Není to vůbec nic osobního proti Petrovi Klánovi, jenom si myslím, že ten člověk dostal na hrb nebo si sám vzal daleko víc, než mohl zvládnout. On je označován za nejslabší místo celého problému, se kterým se v současnosti snažíme popasovat,“ řekl Kulhánek.

Na ministerstvu v současnosti Klán dál pracuje, podle Kulhánka je ale pravděpodobné, že se změnami ve struktuře nastane personální změna ve vedení odboru digitalizace a informačních systémů. Ten by měl být následně součástí nově vznikající sekce věnující se informačním technologiím.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nepochopitelné, ohromná škoda. Piráti kritizují vládní restart digitalizace stavebního řízení

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie