Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kúpili ste nezrelé paradajky? Položte k nim toto ovocie a behom chvíle budú červené a šťavnaté

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lotus_studio). Odhalenie tajomstiev procesu dozrievania rastlín vrhá svetlo na jedinečnú kategóriu známu ako klimakterické plody, ktoré po zbere pokračujú v dozrievaní produkciou etylénu. Patria sem paradajky, ktoré spolu s banánmi, jablkami a broskyňami dokážu doma zmeniť svoju chuť a štruktúru. Ak sa dozviete o metódach na urýchlenie alebo spomalenie […]
3 min.

4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lotus_studio).

Odhalenie tajomstiev procesu dozrievania rastlín vrhá svetlo na jedinečnú kategóriu známu ako klimakterické plody, ktoré po zbere pokračujú v dozrievaní produkciou etylénu. Patria sem paradajky, ktoré spolu s banánmi, jablkami a broskyňami dokážu doma zmeniť svoju chuť a štruktúru. Ak sa dozviete o metódach na urýchlenie alebo spomalenie dozrievania, môžete si kedykoľvek vychutnať plody plné chuti.

Ako urýchliť dozrievanie paradajok?
Foto: shutterstock/Lotus_studio

Klimakterické plody: čo to znamená?

Klimakterické plody sa vyznačujú schopnosťou pokračovať v dozrievaní aj po odtrhnutí zo stromu alebo kríka. Táto jedinečná vlastnosť spôsobená produkciou etylénu je zodpovedná za zmeny štruktúry, chuti a farby ovocia, ktoré sa časom zmení na chutnejšiu a žiadanejšiu formu. Pre spotrebiteľov to znamená, že si môžu kúpiť ešte nie úplne zrelé ovocie s istotou, že doma dosiahne svoj optimálny vzhľad a chuť.

Paradajky spolu s ananásmi, jablkami, marhuľami, banánmi a hruškami patria do skupiny klimakterických plodov. To znamená, že majú schopnosť intenzívne produkovať etylén, ktorý urýchľuje ich vlastný proces dozrievania a môže ovplyvňovať aj dozrievanie iných plodov v ich bezprostrednom okolí.

Na druhej strane existujú neklimakterické plody. Medzi ne patrí okrem iného väčšina citrusových plodov, bobuľovité ovocie, hrozno, čerešne, jahody, papriky, orechy. Tieto plody si po odtrhnutí zachovávajú svoju chuť, farbu a štruktúru bez toho, aby sa časom výrazne zmenili.

Pochopenie rozdielu medzi klimakterickými a neklimakterickými plodmi vám pomôže lepšie riadiť nákup a skladovanie potravín, čo vedie k vyššej kvalite konzumovaných potravín.

Spôsoby, ako urýchliť dozrievanie paradajok

Urýchlenie dozrievania paradajok po ich oddelení od materskej rastliny je dôležitým poznatkom pre tých, ktorí si chcú vychutnať plnú chuť týchto plodov počas celého roka. Jedným z najjednoduchších a najúčinnejších spôsobov, ako tento proces urýchliť, je umiestniť paradajky do spoločnosti iných plodov vylučujúcich etylén, ako sú banány alebo jablká. Tieto plody, ktoré vylučujú prirodzený rastlinný hormón, urýchľujú dozrievanie susedných paradajok, vďaka čomu sa stanú šťavnatými a plnými chuti za oveľa kratší čas. Ideálne podmienky na skladovanie sú na teplom mieste, mimo dosahu priameho slnečného svetla a pri izbovej teplote približne 19 – 20 °C.

Paradajky nechcú dozrieť? Položte k nim toto ovocie.
Foto: shutterstock/AMJ Fotografia

Ďalšou účinnou metódou je použitie papierových vrecúšok alebo kartónových krabíc, ktoré sa môžu ďalej vystužiť vložením pokrčených novín alebo papierových utierok, aby sa zabezpečila absorpcia vlhkosti a umožnila rovnomerná distribúcia etylénu. Je dôležité, aby mal obal otvory, ktoré umožnia cirkuláciu vzduchu. Paradajky umiestnené v takto pripravenom prostredí môžu dozrieť v pohodlí domova a vyhnúť sa nadmernému pôsobeniu chladu, ktorý by mohol spomaliť ich prirodzený proces dozrievania alebo dokonca spôsobiť ich skazenie.

Tí, ktorí hľadajú inovatívnejšie metódy, môžu zvážiť použitie plastových tašiek. Tie sa zabalia okolo paradajok a nechajú sa na teplom, chránenom mieste približne päť dní. Táto metóda vytvára „miniskleník“, ktorý zosilňuje účinky etylénu a podporuje rýchlejšie dozrievanie. Po uplynutí tejto doby sa plody, ktoré začínajú prejavovať známky dozrievania, môžu premiestniť na chladnejšie miesto, aby sa proces spomalil a aby sa dlhšie vychutnávala ich chuť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Prečo paradajky nedozrievajú? Vďaka tomuto jednoduchému triku budú v okamihu červené

Banány bez hnedých škvŕn až 15 dní. Pomôže vám s tým obyčajná voda

The post Kúpili ste nezrelé paradajky? Položte k nim toto ovocie a behom chvíle budú červené a šťavnaté appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie