Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kúpili ste si alebo nazbierali nezrelé paradajky? Dajte toto ovocie vedľa. Za chvíľu budú jasne červené

02.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Infinite-Creations). Kúpili ste nezrelé paradajky, alebo ste sa možno ponáhľali s ich presadením do zeme a ledva stihli sčervenať, než sa vrátili mrazy či silné dažde? Nič nie je stratené. Pomocou jednoduchého domáceho triku ich rýchlo spravíte chutné a šťavnaté. Paradajky nechcú dozrieť? Položte tieto ovocia vedľa nich.Foto: Pixabay/Infinite-Creations […]
Menej ako 1 min. min.

02.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Infinite-Creations).

Kúpili ste nezrelé paradajky, alebo ste sa možno ponáhľali s ich presadením do zeme a ledva stihli sčervenať, než sa vrátili mrazy či silné dažde? Nič nie je stratené. Pomocou jednoduchého domáceho triku ich rýchlo spravíte chutné a šťavnaté.

Paradajky nechcú dozrieť? Položte tieto ovocia vedľa nich.
Foto: Pixabay/Infinite-Creations

Paradajky treba vysievať na prelome marca a apríla a do pôdy presadiť koncom mája. Je to spôsobené tým, že v tomto období riziko mrazov klesne prakticky na nulu. Niekedy však môže byť koniec jari poriadne chladný a upršaný.

V takom prípade, aby ste neprišli o chutné plody, je lepšie vopred natrhať nedozreté paradajky a nechať si ich doma dozrieť. Pomocou jednoduchých trikov môžete tento proces urýchliť.

Čo je to klimakterické ovocie? Jedným z nich je aj paradajka

Všimli ste si niekedy, že po nákupe alebo zbere niektoré ovocie po prinesení domov naďalej dozrieva? Medzi dokonalé príklady patria: banány, ktoré sú často dostupné ešte zelené, no po pár dňoch v byte zožltnú. Ide o takzvané klimakterické ovocie, teda plody, ktoré po zbere ešte dlho dozrievajú. +

K takým patria aj paradajky, no v tomto prípade si treba dať pozor, aby aspoň trochu sčervenali. Ak chcete, aby po prinesení domov dozreli rýchlejšie, môžete použiť jednoduché triky, ktoré celý proces urýchlia.

Paradajky nechcú dozrieť? Položte tieto ovocia vedľa nich

Nechýbajú osvedčené triky, vďaka ktorým budú paradajky po prinesení domov dozrievať rýchlejšie. Jedným z nich je umiestniť ich na parapet, na teplé a svetlé miesto, nie však vystavené priamemu slnečnému žiareniu.

Môžete ich dať aj do kartónovej škatule a potom na tmavé miesto. Len nezabudnite na to, že v obale nesmú byť žiadne diery a na dne a medzi plodmi nech sú papierové obrúsky či pokrčené noviny.

Najjednoduchší spôsob je však niečo iné. Ukazuje sa, že paradajky stačí skladovať spolu s banánmi a jablkami. Vďaka etylénu, ktorý uvoľňujú, rýchlejšie dozrejú. Dôležité je aj to, aby na mieste bolo relatívne teplo, najlepšie okolo 19-20 stupňov. Celý proces tak skrátite až o polovicu.

Paradajky stačí skladovať spolu s banánmi a jablkami. Vďaka etylénu, ktorý uvoľňujú, rýchlejšie dozrejú.
Foto: Pixabay/RitaE

Čo robiť, keď paradajky nedozrievajú? Stačí vám vrecko

Hoci do zberu paradajok zostáva ešte veľa času, oplatí sa poznať jednoduchý trik, ktorý rýchlo a jednoducho urýchli ich dozrievanie. Najmä preto, že je to naozaj jednoduché a jediné, čo potrebujete, sú plastové vrecká. Umiestnite ich priamo na paradajky a opatrne ich zviažte okolo stoniek, aby neopadávali. Nechajte túto štruktúru asi 5 dní. Po uplynutí tejto doby začnú červenať.

Potom si ich môžete odniesť domov, kde dozrievajú pomocou vyššie spomínaných trikov, alebo si ich s vrecúškami na chvíľu ponechať na záhrade až na ďalších 5 dní. Potešia vás svojou krásnou, šťavnatou farbou a neskutočnou chuťou.

Čo robiť, keď paradajky nedozrievajú?
Foto: Pixabay/mac231

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Namiesto toho, aby ste ich vyhodili, zalejte zemiakové šupky vodou. Najlepší záhradníci budú na tento trik hrdí

Banány bez hnedých škvŕn až 15 dní. Pomôže vám s tým obyčajná voda

The post Kúpili ste si alebo nazbierali nezrelé paradajky? Dajte toto ovocie vedľa. Za chvíľu budú jasne červené appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie