Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kúpili ste si banánovník v kvetináči? Zistite, ako ho pestovať

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/silvia.cozzi). Banánovník je rastlina, ktorá rastie v horúcom tropickom podnebí. Ukázalo sa, že sa dá pestovať aj doma. Ak ste si kúpili banánovník, je nevyhnutné, aby ste sa naučili hlavné zásady jeho starostlivosti. Ak sa oň budete správne starať, bude zdobiť váš domov krásnymi listami, ktoré originálnym spôsobom ozdobia […]
Menej ako 1 min. min.

24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/silvia.cozzi).

Banánovník je rastlina, ktorá rastie v horúcom tropickom podnebí. Ukázalo sa, že sa dá pestovať aj doma. Ak ste si kúpili banánovník, je nevyhnutné, aby ste sa naučili hlavné zásady jeho starostlivosti. Ak sa oň budete správne starať, bude zdobiť váš domov krásnymi listami, ktoré originálnym spôsobom ozdobia každý interiér.

Ako pestovať banánovník v kvetináči?
Foto: shutterstock/silvia.cozzi

Banánovník je trváca rastlina z čeľade banánovníkovitých. Má krátke, hrubé stonky a dlhé, kopijovité listy intenzívnej zelenej farby. Trpasličí banánovník možno pestovať doma a dosiahne výšku až 2 m. Po niekoľkých mesiacoch správnej starostlivosti môže produkovať jedlé banány, ktoré však nie sú také chutné ako tie z trópov. Spoznajte tajomstvo pestovania tejto exotickej rastliny a ozdobte si zimnú záhradu alebo obývačku.

Kde zasadiť banánovník? Výber kvetináča, substrátu a miesta

Pre banánovník vyberte veľký kvetináč s drenážnymi otvormi, ktoré zabezpečia odvodnenie. Substrát musí byť úrodný, priepustný a s obsahom živín. Môžete si kúpiť hotové zmesi pre tropické rastliny alebo zmiešať zeminu s rašelinou a perlitom.

Rastlinu umiestnite na slnečné miesto, ale s rozptýleným svetlom. Priame lúče môžu spáliť jej listy. V lete ju môžete premiestniť von.

Banánovník umiestnite na slnečné miesto.
Foto: shutterstock/Renata.Ka

Ako sa starať o banánovník v kvetináči po výsadbe? Najdôležitejšie pravidlá

Banánovník v kvetináči nemusí vždy prinášať ovocie, ale aj bez ovocia zaujme svojím exotickým vzhľadom. Pri dodržiavaní najdôležitejších zásad starostlivosti bude oku lahodiť ešte mnoho rokov. Ako teda pestovať banánovník?

Zalievanie

Banánovník by sa mal polievať pravidelne, ale nie príliš, pretože to môže viesť k hnilobe koreňov. Zalievajte ho, keď vrchná vrstva substrátu vyschne, ale nenechajte ho vyschnúť.

Hnojenie

Ďalšou dôležitou zásadou starostlivosti je hnojenie. Táto exotická rastlina potrebuje živiny najmä počas kvitnutia. Môžete použiť univerzálne hnojivá s vyváženým zložením alebo hnojivá určené pre tropické rastliny. Dávajte však pozor, aby ste to s hnojením nepreháňali a nehromadili tak v pôde soli.

Postrekovanie

Banánovník si vyžaduje aj kropenie listov, najmä keď je v miestnosti sucho. Je dobré použiť zvlhčovač vzduchu alebo umiestniť kvetináč na stojan s vlhkými kamienkami.

Strihanie

Rastlinu možno stimulovať, aby vytvárala nové listy. Za týmto účelom jej zastrihnite suché a poškodené listy a odstráňte bočné výhonky.

Trpasličí banánovník možno pestovať doma a dosiahne výšku až 2 m.
Foto: shutterstock/KonstantinDmitriev

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Banánovník v kvetináči. Ako sa oň starať

Banánovník – tropická rastlina, ktorá je skutočným interiérovým hitom. Ako sa o ňu starať?

The post Kúpili ste si banánovník v kvetináči? Zistite, ako ho pestovať appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie