Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Kúpiť si to vedia aj Slováci. Toto ovocie účinne odstraňuje toxíny z tela

Bobule Acai sú malé, tmavofialové plody, ktoré sa v posledných rokoch stali veľmi populárnymi. Niekedy sa označujú ako „super ovocie“ a pravidelne sa umiestňujú na popredných miestach zoznamov najzdravších produktov, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Vďaka svojim všestranným zdraviu prospešným vlastnostiam sú bobule acai skutočným pokladom prírody, ktorý podporuje organizmus na mnohých úrovniach – […]
Menej ako 1 min. min.

Bobule Acai sú malé, tmavofialové plody, ktoré sa v posledných rokoch stali veľmi populárnymi. Niekedy sa označujú ako „super ovocie“ a pravidelne sa umiestňujú na popredných miestach zoznamov najzdravších produktov, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Vďaka svojim všestranným zdraviu prospešným vlastnostiam sú bobule acai skutočným pokladom prírody, ktorý podporuje organizmus na mnohých úrovniach – od kardiovaskulárneho zdravia až po zlepšenie stavu pokožky.

Čo sú to bobule acai?

Vzhľadovo pripomínajú čučoriedky, pričom niektorým pripomínajú mini verziu hrozna. Bobule acai pochádzajú z tropických pralesov Amazónie a spájajú sa najmä s Brazíliou. Rastú na vysokých a rozložitých palmách, ktoré sú prirodzenou súčasťou ekosystému dažďového pralesa.

Najlepšie sa im darí vo vlhkom a tropickom podnebí. Sú vhodné na konzumáciu v krátkom čase po zbere, čo obmedzuje možnosť prepravy do iných krajín. Z tohto dôvodu sú v Poľsku bobule acai dostupné najmä v spracovanej forme.

Jedno ovocie na mnoho rôznych spôsobov

Hoci u nás toto ovocie v surovej forme nenájdeme, máme širokú škálu manévrov, ako zaradiť bobule acai do svojho jedálnička. Sú dostupné v rôznych variantoch, takže si ľahko nájdeme verziu, ktorá nám najviac vyhovuje a ktorú môžeme používať v každodennom jedle.

Práškové bobule acai: Najobľúbenejšia forma, ktorú možno pridávať do smoothies, kokteilov, jogurtov, raňajkových cereálií alebo dezertov.

Šťava: Ten je zvyčajne dostupný v obchodoch so zdravou výživou, často v koncentrovanej forme. Odporúča sa konzumovať ho 30 ml pol hodiny pred jedlom. Môže sa zmiešať s vodou alebo inou ovocnou šťavou.

Kapsuly a výživové doplnky: Obsahujú výťažok z bobúľ acai, ľahko sa užívajú denne ako súčasť každodennej suplementácie a vyváženej stravy.

Vlastnosti bobúľ acai

Bobule acai sú pokladnicou živín, vďaka čomu sú mimoriadne cenným doplnkom stravy. Uvádzame najdôležitejšie vlastnosti ovocia, ktoré pochádza z ďalekej Amazónie.

Bobule Acai sú jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov. Neutralizujú pôsobenie voľných radikálov v tele, ktoré môžu byť zodpovedné za vznik mnohých ochorení a rakoviny. Látky obsiahnuté v ovocí pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu a spomaľujú proces starnutia.

Sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov. Za zmienku stojí najmä prítomnosť vitamínov A, C, E, ako aj vápnika, draslíka, horčíka a zinku.

Medzi vlastnosťami bobúľ acai sa uvádza aj priaznivý účinok na srdce a nervový systém. To všetko preto, že sú zdrojom zdravých mastných kyselín, ako sú omega-3, omega-6 a omega-9.

Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť.

Prečo jesť bobule acai? Vplyv na zdravie

Pravidelná konzumácia bobúľ acai má mnoho zdravotných výhod. Ich bohatstvo živín má priamy vplyv na mnohé procesy v ľudskom tele. Oplatí sa ich zaradiť do svojho jedálnička kvôli zlepšeniu kognitívnych funkcií, činnosti mozgu a celého nervového systému.

Konzumácia bobúľ acai je jedným zo spôsobov posilnenia imunitného systému, ktorý získava dodatočnú energiu v boji proti infekciám. Bolo preukázané, že pomáhajú znižovať zvýšenú hladinu cholesterolu, čo je prospešné pre kardiovaskulárny systém. Podporujú metabolizmus a odstraňovanie toxínov z tela, vďaka čomu sú spojencom účinného chudnutia.

Zložky obsiahnuté v bobuliach acai zlepšujú vzhľad pokožky, vďaka čomu vyzerá zdravo a mladistvo. Brzdia proces starnutia, spomaľujú tvorbu vrások.

Kontraindikácie a možné vedľajšie účinky

Bobule pochádzajúce z Brazílie sú odborníkmi považované za bezpečné. Nadmerná konzumácia však môže spôsobiť plynatosť, pálenie záhy alebo hnačku. V takom prípade sa odporúča dočasne prerušiť ich konzumáciu a neskôr príjem znížiť. V extrémnych prípadoch sa môže objaviť alergická reakcia s vyrážkou, v takom prípade sa odporúča následná návšteva lekára.

Doposiaľ sa neuskutočnil dostatočný výskum účinkov konzumácie ovocia počas tehotenstva a dojčenia. Z tohto dôvodu je lepšie upustiť od príkrmov alebo zaradenia bobuľovín do jedál. Opatrní by mali byť aj ľudia s ochorením obličiek. Vzhľadom na vysoký obsah draslíka a vitamínu C nemusia pôsobiť priaznivo. V takýchto prípadoch je vždy vhodné poradiť sa s lekárom pred zavedením nového produktu do jedálnička.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie